KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Temmuz 2025 Cuma
°C

Kıbrıs'a yüzer sistemle su gidecek

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'den KKTC'ye dünyada ilk defa uygulanacak ''yüzer sistemle'' su götürüleceğini belirtti.

Kıbrıs`a yüzer sistemle su gidecek
03 NİSAN 2010 CUMARTESİ 14:18
0
1367
0
AA aa

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'den KKTC'ye dünyada ilk defa uygulanacak ''yüzer sistemle'' su götürüleceğini belirtti.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllardır KKTC'ye balon ve tankerlerle su götürdüğünü anlattı.

Daha önce uygulanan bu yöntemlerin zaman zaman başarısızlığa uğradığını ifade eden Eroğlu, bu nedenle Türkiye'den KKTC'ye denizden uzanacak boru hattıyla su taşınmasının daha kesin bir çözüm olarak gündeme geldiğini söyledi.

Bu kapsamda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Eroğlu, ''Anamur'da Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı'nın ihalesi yapılıyor, bu sene inşaata başlanacak. Bir barajdan yılda 75 milyon metreküp su Akdeniz'den boru hattıyla KKTC'deki Geçitköy Barajı'na ulaşacak'' dedi.

Projeyi 4 senede tamamlamayı amaçladıklarını ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:

''Projenin süre olarak en uzun bölümünü Alaköprü Barajı oluşturuyor. Denizden geçiş ise 2 yıl sürüyor. Burada da çok orijinal bir proje hazırladık. Boruları denizin tabanına döşemiyoruz, çok derin olduğundan su basıncına dayanacak boru yok. Onun için boruları yerin 250 metre aşağısından, denizin içinden askıda götürüyoruz. Yüzer sistem dünyada ilk defa uygulanacak. O da bizim teknolojimiz.

Alaköprü Barajı'nda birikecek su, boru hattıyla Anamur sahiline gelecek. Buradan denizde belli bir yere kadar gömülü, sonra 250 metre derinden askıda olacak şekilde, şamandıralara bağlı, Girne civarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Böylece bu suyu Türkiye'deki barajdan Kıbrıs'taki baraja boru hattı ve pompa istasyonuyla aktaracağız.''

Bakan Eroğlu, daha önce Manavgat suyunun İsrail, Filistin, Lübnan ve çevre ülkelere gönderilmesine yönelik bazı projelerin olduğunu da hatırlatarak, gerek yüksek maliyeti gerekse başka nedenlerden dolayı söz konusu projeden vazgeçildiğini söyledi.

Eroğlu, Libya'nın Türkiye'den su talebi olduğunu, ihtiyaç olması halinde buradan su verilebileceğini kaydetti.

-''VATANDAŞI SUSUZ BIRAKMAYIZ''-

Öte yandan, Türkiye genelinde sağlıklı içme suyu verilmesi için eylem planları hazırladıklarını anlatan Eroğlu, bu doğrultuda, 81 ilin uzun yıllar su ihtiyacını karşılayacak tesisler inşa ettiklerini söyledi.

Eylem planları kapsamında tüm illerin 2040-2050 yılına kadar olacak nüfuslarının tahmin edildiğini ve buna göre su ihtiyaçlarının hesaplandığını belirten Eroğlu, ''Hedefimiz Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümüne kadar hiçbir ilin susuzluk çekmemesini sağlamak'' dedi.

Bakan Eroğlu, ''İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Diyarbakır gibi büyük şehirlerde 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak tesisler kuruyoruz. Bu maksatla pek çok içme suyu tesisini bitirdik. Vatandaşı susuz bırakamayız'' diye konuştu.

-İZMİR 9 EYLÜL'DE GÖRDES SUYUNA KAVUŞACAK-

Susuzluğun geçmişte İstanbul'da yaşandığını ve faturasının çok ağır olduğunu dile getiren Eroğlu, Melen Projesi'nin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

İzmir'in su sıkıntısı çekmemesi için de Gördes Barajı'nı inşa ettiklerini anımsatan Eroğlu, İzmir'e doğru boru hattı döşenmeye devam ettiğini ve İzmir'in kurtuluş yıl dönümü olan 9 Eylül'de bu hattan kente su vermeyi planladıklarını belirtti.

Bursa, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Mardin'de de su sıkıntısının giderildiğini vurgulayan Eroğlu, ''Türkiye'nin her tarafında Kars'tan Edirne'ye kadar su ihtiyacını karşıladık, karşılıyoruz'' dedi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.07.2025
15:45
Haftalık izinlerde yeni dönem
Haftalık izinlerde yeni dönem
İş Kanunu'na göre işçi tatil öncesi 6 gün çalışmalı ve haftanın 7. gününde 24 saat kesintisiz izin yapmalı. TBMM'de çarşamba gecesi kabul edilen kanunla turizm sektörü hafta tatili uygulamasında genel kuralın dışına çıkartıldı. Buna göre, turizm sektörü çalışanları işçiler 10 güne kadar çalıştırıldıktan sonra 11'inci gün hafta tatili yapabilecekler.
11.07.2025
15:15
Bingöl`de aranan 4 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 4 şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, çeşitli suçlardan aranan 4 şüpheli yakalandı. İkisi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
11.07.2025
15:03
8 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
8 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, uyuşturucu suçundan 8 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
11.07.2025
14:51
Bingöl`de 843 kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 843 kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 843 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
10.07.2025
18:41
Bingöl`de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 'Mehmetçik AFAD Destek Üssü Geçici Barınma Alanı' kurulması için protokol imzalandı. Kurulacak alanda yaklaşık 400 konteynerin yer alacağı bilgisini paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediyesinin altyapı, elektrik ve içme suyu gibi tüm ihtiyaçları karşılayacağını belirtti.
10.07.2025
15:19
Bingöl`de engellilerin tepkisi!
Bingöl'de engellilerin tepkisi! 'Öncelik hakkımız ihlal ediliyor!'
Bingöl Devlet Hastanesi personel ve yönetimine defalarca uyarıda bulunmalarına rağmen herhangi bir düzelme olmadığı gibi bir muhatap da bulamadıklarını savunan Bingöl Engelliler Platformu Sözcüsü Belgin, çözüm çağrısında bulundu ve Vali Ahmet Hamdi Usta'dan destek talep etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın