KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Kıdem Tazminatı Vermemek Için Girdi-Çıktı Oyunu Bitecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı hakkını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır' derken, çalışanların yüzde 66'sı mevcut sistemde kıdemini alamadıklarını vurguluyor. 'Kırmızı çizgimiz' diyen sendikalara karşın üyesi bulunan işçilerin yüzde 76'sı kıdem tazminatında mevcut sistemin değişmesini istiyor.

Kıdem Tazminatı Vermemek Için Girdi-Çıktı Oyunu Bitecek
29 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ 13:01
0
1705
0
AA aa

Her iki çalışandan biri kendisi ve yakınlarının kıdem konusunda sorun yaşadığını ifade ediyor. Çalışma Genel Müdürlüğü'nün araştırmasına göre, yüzde 49'u işverenin kıdem ödememek için çalışanlarını belirli sürelerde girdi-çıktı yaptığını belirtiyor.

Kıdemde en büyük sorun sanayi sektöründe yaşanıyor. Kıdem tazminatını alamayan ya da eksik alanların yüzde 96'sından fazlası dava açmaktan kaçınıyor.

Çalışanların yüzde 42'si kıdem hakkının yanmaması için iyi koşullarda yeni iş tekliflerini kabul etmediğini belirtiyor. İşverenlerin de yüzde 77.6'sı mevcut sistemden şikayet ederken, yüzde 75'i tek seferde ve toptan ödemenin mali güçlüğe neden olduğunu ifade ediyor.

İŞKUR DA KIDEMİ SORDU 

İŞKUR iş başvurusunda bulunanlara kıdem tazminatını sordu. Yüzde 78.6'sı işveren tarafından işten çıkarıldığını, yüzde 21.5'i istifa ettiğini, yüzde 57'si kıdem tazminatı alamadığını bildirdi.

İş arayan gençlerin çoğu mevcut kıdem sisteminden memnun olmadığını, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Yapılan araştırmalar kıdem tazminatı almakta sendikalı olmanın da işe yaramadığını gösteriyor.

Buna göre, sendikaya üye olan çalışanların yüzde 51.9'u kıdem tazminatlarını alamadı, yüzde 35.8'i kıdem tazminatının tamamını aldığı, yüzde 12'si ise bir kısmını aldığı görülüyor. Çalışanlar kıdem tazminatı hakkı yanacağı korkusuyla yeni iş tekliflerini de değerlendiremiyor. Araştırmaya göre, çalışanların yüzde 42'sinden fazlası kıdemini kaybetmemek için yeni iş tekliflerini kabul etmediğini belirtiyor.

KIDEMDE 8 ÖNEMLİ BAŞLIK 
İşsizlik Fonu devam edecek, şirket iflas etse de kıdem yanmayacak, yeni iş bulan hesabı taşıyacak, geriye dönük haklar korunacak.

Düşük kıdem önlenecek, bir yıla bir ayda azalma değil artış olacak, patronun maliyeti düşecek, istifada haklı neden aranmayacak.

EMEKLİLİK İÇİN SÜRE VE YAŞ 

Çalışan bir gün bile çalışmış olsa bireysel fon hesabındaki hakkı saklı olacak.

İşveren tarafından işten çıkarılmış olsa bir günlük çalışması karşılığı TES katkısı hesabında duracak.

Tamamlayıcı emeklilik yaşı 60 olarak belirlendi fakat emekli olmak için herhangi bir süre şartı bulunmuyor. Çalışan adına ödenen katkılar kişinin bireysel fon hesabında yer aldığı için her çalışan emeklilik yaşını doldurduğunda hesabındaki birikime hak kazanmış olacak.

Başka bir deyişle 5 yıl çalışana da 30 yıl çalışana da 60 yaşını doldurduğunda bireysel fon hesabındaki birikim kapsamında ödeme yapılacak.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.12.2025
08:05
Bingöl Basın Konseyi`nden Ankara`da Yoğun Temas Trafiği
Bingöl Basın Konseyi'nden Ankara'da Yoğun Temas Trafiği
Şehrin sorunları ve basında kurumsal gelişim çalışmaları Ankara gündemine taşındı. Bingöl Basın Konseyi, şehrin en kritik gündem başlıklarından olan Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile Saray Mahallesi'ndeki bağımsız dönüşüm sürecine ilişkin hazırlanan ayrıntılı raporları da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz'a sundu.
10.12.2025
08:04
Salona damga vuran bağış Sedat Peker`den
Salona damga vuran bağış Sedat Peker'den
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı gecede 12 Bingölspor'a verilen toplam destek 28 milyon TL'ye ulaşırken, Sedat Peker'in yaptığı 3 milyon TL'lik bağış büyük yankı uyandırdı.
10.12.2025
08:03
Devlet Hastanesi Acilde Teşhis Krizi
Devlet Hastanesi Acilde Teşhis Krizi
Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servis'te bir bebeğe önce 'alerji' denilip iğne yapıldı, ardından 'uyuz' denilerek gönderildi. Bebeğin gerçek tanısı özeldeki uzman çocuk doktoruyla ortaya çıktı: El–ayak–ağız hastalığı. Acilde yazılan ilaçlar 'kullanmayın' denilerek durduruldu.
10.12.2025
08:02
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı`nda Görev Değişimi
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı'nda Görev Değişimi
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı'nda düzenlenen törenle görev değişimi gerçekleşirken, Osman Bürlükkara görevi Mesut Vergi'ye devretti.
10.12.2025
08:00
Rektör Çelik`ten öğrencilere tavsiye;
Rektör Çelik'ten öğrencilere tavsiye; 'Bilimsel başarının ilk adımı, doğru soruyu sormaktır'
Bingöl'de 'Merakla Başlayan Yolculuk: Bilim, Araştırma ve Kariyer' başlıklı konferansta TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi öğrencileriyle buluşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, tavsiyelerini paylaştı: 'Merak doğuştandır; ancak doğru yönlendirmeyle geliştirilebilir. Bilimsel başarının ilk adımı doğru soruyu sormaktır.'
10.12.2025
07:59
Bingöl`de aranan 2 zanlı yakalandı
Bingöl'de aranan 2 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ve polis ekiplerinin ortak çalışmasıyla, tehdit ve dolandırıcılık suçlarından aranan ve haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 zanlı yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın