KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Şubat 2026 Cuma
°C

'Kiğı Barajı 19 aydır elektrik üretmiyor'

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Kiğı HES Barajının 19 aydır elektrik üretmediğini belirterek, bunun nedenini sordu.

`Kiğı Barajı 19 aydır elektrik üretmiyor`
10 ARALIK 2021 CUMA 16:22
8
4844
2
AA aa

Kiğı İlçesinde Peri Suyu üzerinde kurulan Kiğı Barajı ve HES projesi, 2018 yılında enerji üretmeye başladı. Yaklaşık bir yıl sonra barajda santral şevlerinde kaymaların meydana gelmesi nedeniyle enerji üretimi durduruldu.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, barajdaki sorunlar ve Kiğı-Yedisu yolu ile ilgili meclise soru önergesi vererek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılmasını istedi.

Karaduman'ın soru önergesi şöyle: “Bingöl ilimizde Kiğı Peri Suyu üzerinde 1999 yılında yapımı başlatılan Kiğı HES projesi 2.4 katrilyona mal oldu. Yapımı yaklaşık yirmi yıl sürdü, bir yıl enerji üretildikten sonra santral şevlerinin çökmesi ile üretim durduruldu. Bugün itibari ile 19 aydır enerji üretilmiyor.

Barajın açılışında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, ülkemizin ekonomisine yıllık 400 milyon lira gelir elde edilecek demişti. Baraj çalışması devam ederken aynı bölgede 2012 yılında Kığı-Yedisu Yolu ihalesi de aynı firmaya 370 trilyona verildi. Yol için 8 Nisan 2021 tarihine kadar 669 milyon lira harcanmış olmasına rağmen yapımı tamamlanmadı ve aynı firmaya tekrar 745 milyon liraya davet usulü ile verildi.

Bu bağlamda;

-Bingöl Kiğı Peri Suyu üzerindeki HES ve ardından Kiğı-Yedisu Yolunun yapım ihalesinin defalarca aynı firmaya verilmesi Bakanlığınız bilgisi dahilinde mi olmuştur?

-İhalenin verildiği firma hangisidir? Bu ihaleler kapsamında firmaya şimdiye kadar ödenen para toplamda ne kadardır?

-Gecikmelerden dolayı yapımı üstlenen firmaya yönelik herhangi bir yasal soruşturma başlatılmış mıdır? İlgili firmaya uygulanan cezai yaptırım var mıdır?

-Bu bölgemizde HES ve yol yapım işleri ne zaman sonlandırılacaktır? Milletin kaynaklarının boşa harcanmasının sorumlusu kimlerdir?

-Üretimin durdurulduğu HES, 19 aydır neden yapılmadı? Yapılan inşaat çalışmasının garantisi yok mu?

-Devam eden Kiğı-Yedisu yol çalışması öncesi alan yerine Google üzerinde proje hazırlandığı doğu mudur? Yol üzerindeki heyelan neden deha önce tespit edilmedi?”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_87753)
13 Aralık 2021 Pazartesi 05:49
Büyük patronlar böyle istiyorlar böyle kalıyor oysa yaşamak bir umuttur.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_87702)
10 Aralık 2021 Cuma 17:27
Silvanda yapılan baraj arızalı
Goltepesi arızalı
Kığı arızalı
Aşağı çarşı dere ye yapılan kanal arızalı
Yanı anlayacağınız D.S.I hep masabaşında uyuklamış
20.02.2026
02:01
Bingöl Belediyesi`nden Günlük 2 Bin Kişilik İftar Sofrası
Bingöl Belediyesi'nden Günlük 2 Bin Kişilik İftar Sofrası
Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Birlik ve beraberliğimizin simgesi olan iftar sofralarımızda hemşehrilerimizle aynı ekmeği paylaşmaya devam edeceğiz' dedi.
20.02.2026
02:00
Bingöl ve Fırat Üniversiteleri arasında İş Birliği!
Bingöl ve Fırat Üniversiteleri arasında İş Birliği!
Bingöl Üniversitesi ile Fırat Üniversitesi arasında imzalanan bilimsel iş birliği protokolü kapsamında 3 milyon TL bütçeyle 10 ortak Ar-Ge projesi hayata geçirilecek. Üniversite-sanayi odaklı projelerle hem bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması hem de uluslararası düzeyde nitelikli akademik yayın üretilmesi hedefleniyor.
20.02.2026
01:59
Genç için ‘Mesleki Eğitim Kampüsü` önerisi
Genç için 'Mesleki Eğitim Kampüsü' önerisi
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanlığı tarafından hazırlanan strateji raporunda, artan okul terkleri ve sosyal risklere karşı ilçeye müstakil bir Meslek Lisesi ile üretim odaklı 'Mesleki Eğitim Kampüsü' kurulması önerildi. Modelin, gençleri hem istihdama hem de toplumsal hayata güçlü şekilde kazandırması hedefleniyor. Rapor, ilgili makamlara sunuldu.
20.02.2026
01:58
Bingöl`de ‘Araba Çekilişi` tuzağı! 1 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de 'Araba Çekilişi' tuzağı! 1 şüpheli tutuklandı
Bingöl'den 557 bin TL'nin aktarıldığı olayla ilgili yakalanan 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Çekilişe katılım bahanesiyle para talep eden şüphelilerin, vatandaşlardan topladıkları paraları farklı banka hesaplarına yönlendirdiği tespit edildi.
20.02.2026
01:57
Yayladere`de iki metreyi bulan karla mücadele
Yayladere'de iki metreyi bulan karla mücadele
Bingöl'ün Yayladere ilçesinde İl Özel İdaresi ekipleri 2 metreyi bulan karla mücadelesini sürdürüyor.
20.02.2026
01:56
Bingöl`de kontrolden çıkan otomobil takla attı! 7 yaralı
Bingöl'de kontrolden çıkan otomobil takla attı! 7 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın