KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ekim 2026 Pazartesi

Kiğı'nın hafızası 10 bin fotoğrafta yaşıyor

Matematik öğretmeni iken baba mesleğini yaşatmak için fotoğrafçı dükkanını işletmeye karar veren ve 1974'ten bu yana fotoğrafçılığı aşkla sürdüren Atilla Parkın, 10 bini aşkın fotoğrafla Kiğı'nın geçmişini yaşatıyor. Duvarlarında hayatını kaybeden vatandaşların fotoğraflarının yer aldığı dükkân, geçmişte kaybettikleri yakınlarının yüzünü görmek isteyenler için de anlamlı bir buluşma noktasına dönüşüyor.

Kiğı`nın hafızası 10 bin fotoğrafta yaşıyor
26 EKİM 2026 PAZARTESİ 14:27
2
122
0
AA aa

Bazı dükkânlar yalnızca ticaret yapılan yerler değildir. Duvarlarında bir şehrin geçmişini, raflarında unutulmaya yüz tutmuş hatıralarını, fotoğraflarında ise artık aramızda olmayan insanların yüzlerini saklar. Bingöl'ün Kiğı ilçesindeki İbrahim Atilla Parkın'a ait fotoğraf dükkânı da işte böyle bir yer. Buraya gelenler yalnızca fotoğraf görmüyor; kimi zaman hiç tanımadıkları dedeleriyle karşılaşıyor, kimi zaman yıllar önce kaybettikleri yakınlarının yüzünü yeniden hatırlıyor.

1926'da başlayan meslek, bir ömre yayıldı

Kiğı'da yaşayan 70 yaşındaki İbrahim Atilla Parkın, ailesinin yaklaşık bir asırdır sürdürdüğü fotoğrafçılık mesleğini yaşatmaya devam ediyor. Babasının 1926 yılında başladığı mesleği 1974'te devralan Parkın, yıllar içinde biriktirdiği 10 bini aşkın fotoğrafla ilçenin geçmişini geleceğe taşıyor.

İki çocuk babası Parkın'ın meslek hikâyesi ise farklı bir başlangıca sahip. Matematik öğretmeni olan ve kısa bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra baba mesleğine dönen Parkın, yıllardır objektifinden yansıyan karelerle Kiğı'nın insanlarını, ailelerini ve değişen yaşamını kayıt altına alıyor.

Onun arşivinde yalnızca eski fotoğraflar değil, bir ilçenin yıllar içinde geçirdiği değişimin izleri de bulunuyor. 1940'lı yıllara kadar uzanan koleksiyon, geçmiş kuşaklardan bugüne kalan görsel bir hafıza niteliği taşıyor.

Dükkânın duvarlarında yarım kalan hayatlar, unutulmayan yüzler

Parkın'ın fotoğraf dükkânını diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, duvarlarını süsleyen fotoğraflar. Hayatını kaybeden Kiğılıların fotoğraflarının da yer aldığı dükkân, zamanla geçmişi merak edenlerin uğrak noktası hâline gelmiş durumda.

Buraya gelenler arasında, dedelerini hiç görmemiş gençler de var. Aile büyüklerinin fotoğraflarını arayanlar, yıllar önce kaybettikleri yakınlarının yüzünü yeniden görmek isteyenler de…

Fotoğrafların önünde duran ziyaretçiler, bazen ailelerinden dinledikleri bir ismi ilk kez yüzüyle tanıyor, bazen de hafızalarından silinmeye yüz tutmuş anıları yeniden canlandırıyor. Aileler, arşivde yakınlarının fotoğraflarını bulduklarında yaşadıkları mutluluğu Parkın'la paylaşıyor.

Böylece fotoğraf dükkânı, yalnızca geçmişin görüntülerini saklayan bir mekân olmaktan çıkıyor; kuşaklar arasında bağ kuran, aile hikâyelerini yeniden hatırlatan özel bir yere dönüşüyor.

“Kiğı'nın geçmişini yaşatmak istiyorum”

Kiğı'nın yaklaşık 700 yıllık bilinen geçmişine dikkat çeken İbrahim Atilla Parkın, ilçenin tarih ve kültür açısından önemli bir mirasa sahip olduğunu belirtiyor. Fotoğrafçılığı sürdürmesinin nedenlerinden birinin de bu mirası yaşatmak olduğunu ifade eden Parkın, şöyle konuşuyor:

“Babamın mesleğini 1974 yılında ben devraldım. Yaklaşık bir asırdır fotoğrafçı olarak ilçede hizmet etmekteyiz. İlçe yerlisiyim. Geçmişte tarihi olan, 700 yıllık bilinen tarihi olan bir ilçedir. Bingöl'ün tarih ve kültürel anlamında en yoğun olduğu bölgedir. İlçemiz bu nedenle tarihten kalan birçok mirası taşımaktadır. Fotoğraf dükkânımda da Kiğı'nın tarihini hatırlatan resimler mevcuttur. Bu bakımdan Kiğı'da mesleğim öğretmenlik olmasına rağmen fotoğrafçılığa devam ediyorum. Bunu yaşatmak istiyorum. Sonuna kadar da yaşatacağım inşallah.”

Gençler dedelerinin yüzünü bu arşivde görüyor

Arşivinde 10 binin üzerinde fotoğraf bulunduğunu ve koleksiyonun 1940'lı yıllara kadar uzandığını belirten Parkın, özellikle yaz aylarında ilçeye gelenlerin fotoğraflara yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor.

Parkın, arşivin aileler için taşıdığı anlamı şu sözlerle anlatıyor:

“Yazın gezmeye gelenlerin birçoğu, dedelerini görmeyen gençler, yeni nesil gelip burada dedelerini görmekte. Benim arşivimde yaklaşık 10 binin üzerinde fotoğraf bulunuyor. Hemen hemen arşivim 1940'lı yıllara kadar dayanmakta. Aileler gelip kendi büyüklerini görünce çok mutlu oluyor ve bana bunu yaşattığım için teşekkür ediyorlar.”

Kiğı'nın hafızası geleceğe taşınıyor

İbrahim Atilla Parkın'ın yıllardır koruduğu fotoğraflar, bugün yalnızca geçmişte yaşamış insanların yüzlerini değil, Kiğı'nın toplumsal hafızasını da yaşatıyor. Her bir kare, bir ailenin hikâyesine, bir dönemin yaşam biçimine ve ilçenin geçmişinden kalan izlere ışık tutuyor.

Parkın'ın dükkânına gelenler için bu fotoğraflar bazen aile büyüklerini tanımanın, bazen kaybedilen bir yakını yeniden görmenin, bazen de çocukluk ve gençlik yıllarına dönmenin yolu oluyor.

Babasından devraldığı mesleği yıllardır sürdüren Parkın ise 10 bini aşkın fotoğrafla Kiğı'nın geçmişini geleceğe taşımaya devam ediyor. Çünkü bazı yüzler aramızdan ayrılsa da onları hatırlatan fotoğraflar, birilerinin emeğiyle yaşatıldığı sürece hafızalardan silinmiyor.

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.10.2026
15:06
Akaryakıta çifte zam kapıda! Bingöl`de fiyatlar ne olacak?
Akaryakıta çifte zam kapıda! Bingöl'de fiyatlar ne olacak?
Benzinde litre başına 4,15 lira, motorinde ise 3,60 lira fiyat artışı bekleniyor. 1 Kasım itibarıyla gündeme gelen ÖTV düzenlemesinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle zamların pazartesi gününden itibaren pompa fiyatlarına yansıması öngörülüyor.
26.10.2026
04:12
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl`de sağanak yeniden başlıyor
Şemsiyeleri çıkartın! Bingöl'de sağanak yeniden başlıyor
Bir haftadır güneşli havanın etkili olduğu Bingöl'de yağışlı hava yeniden kendini gösterecek. Salı günü başlaması beklenen yağışların hafta boyunca sürmesi, sıcaklıkların ise cuma günü 14 dereceye kadar düşmesi tahmin ediliyor.
26.10.2026
04:10
Vali Çelik`in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Vali Çelik'in rotası bu kez Sülbüs oldu!
Dağcılık sporuna özel ilgiyle bilinen Vali Cahit Çelik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında 2 bin 878 rakımlı Sülbüs Dağı'na düzenlenen tırmanışa katıldı. Çelik, ardından Pergasur Şelalesi için yapılabilecek turizm çalışmalarını değerlendirdi.
26.10.2026
04:08
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Demir ailesinden ek suç duyurusu
Solhan'da okul pansiyonunun yemekhanesindeki yük asansörünün düşmesiyle ağır yaralanan ve 9 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Abdulkerim Demir'in ailesi, adli soruşturmaya ek suç duyurusunda bulundu. Aile vekili Av. Erhan Ala, araştırılması istenen iddiaları paylaştı.
26.10.2026
04:08
Solhan`da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Solhan'da inşaat iskelesinden düşen işçi yaralandı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde inşaat iskelesinden düşen 45 yaşındaki işçi K.T., ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
26.10.2026
04:07
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği`nde yeniden Korkutata dönemi
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği'nde yeniden Korkutata dönemi
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi'nin 14. Olağan Genel Kurulu'nda Mücahid Korkutata başkanlığa seçildi. Yeni dönemde kentte engelli bireylerin yaşadığı sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve ilgili kurumlarla iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın