KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Ekim 2026 Perşembe

'Kim namuslu kim şerefli göreceğiz'

TBMM'de büyük kavga!

`Kim namuslu kim şerefli göreceğiz`
01 ŞUBAT 2008 CUMA 18:08
0
1134
0
AA aa
Başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu kavgayla başladı

KİM NAMUSLU KİM ŞEREFLİ GÖRECEĞİZ


CHP'li Canan Arıtman'ın maddelerin görüşülmesine başlandığı sırada, "Birazdan kim namuslu kim şerefli göreceğiz" diye söyleyince AKP ve MHP'liler tepki gösterdi. MHP'li Deniz Bölükbaşı'nın Arıtman'a yanıtı ise şöyle oldu: "Cumhuriyet kadının profilini bu mu"

YER TARTIŞMASI


Komisyonda olmayan bazı milletvekilleri de görüşmelere katıldığı için toplantı salonu yetersiz kaldı. CHP'li üyeler, toplantının daha geniş olan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılmasını önerdi. Ancak TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, öneriyi reddetti. Bunun üzerine kısa süreli bir tartışma yaşandı.

TBMM Anayasa Komisyonunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde usul tartışması açıldı.

Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürerken söz alan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, teklifin, ''Cumhuriyet'in niteliklerini'' düzenleyen ve değiştirilemeyecek maddeler arasında yer alan Anayasanın 2. maddesine aykırı olduğunu ifade ederek, bu yönde hazırladığı önergeyi başkanlığa sundu. Bunun üzerine, usul tartışması açıldı.

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Anayasal hakkın kötüye kullanılamayacağını belirterek, konunun Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın İspanya'daki açıklamalarının ardından ''öncelikli mesele'' olarak ülke gündemine getirildiğini söyledi. İçli, ''üniversiteler çoktan eğitime başlamış, genç kızlar kayıt yaptırmış ya türbanı çıkararak ya da perukla üniversiteye gidiyor. Neredeyse 2. sömestre başlayacak. Ekonomik kriz ortamında bu mesele getiriliyor'' dedi.

MHP'nin daha önce hazırladığı teklifi ''çok tehlikeli'' bulduklarını ifade eden İçli, dünyanın hiçbir yerinde kanuna göre Anayasa yapılmayacağını belirtti.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ve AK Parti'lilere, ''Siz, kanuna göre Anayasa yapmaya çalışıyorsunuz'' diyen İçli, teklifin kendilerine de getirildiğini hatırlattı.

Komisyon Başkanı Kuzu'nun ''sadece bir çalışmaydı'' demesi üzerine, ''Türban sorununu çözeceği gerekçesiyle bir kanun teklifine dayanılarak Anayasanın değiştirilmek istendiğini'', bunun bir hakkın kötüye kullanılması ve Anayasa ihlali olduğunu savundu. İçli, ''Alttan mı üstten mi, çeneden mi bağlanacak?' diye, bizi moda stilisti olma gibi bir noktaya getirdiniz'' dedi.

Türbanla ilgili Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarına işaret eden İçli, uluslarararası anlaşmaların iç hukukun üzerinde olduğunu vurguladı. "Arkadan dolanarak Anayasa suçu işliyorsunuz'' diyen İçli, şöyle konuştu: "18 yaşından küçüklere yasak, büyüklere ise serbest olacak... Eğer yüreğiniz yetiyorsa, açık yüreklilikle, teklifi, 'Bu dinimizin gereğidir, türban serbesttir, herkes başını örter' diye getirin. Toplumu germeye sebep yok. Eşitlik ve özgürlük meselesinin arkasına sığınmayın. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'ne türban dayattırılıyor. Türkiye'de insanları kamplara ayıracak, birbirlerine nefretle bakmasına neden olacak bir düzenleme yapılmamalıdır. Bu Türkiye'de müthiş bir gerginliğe neden olacak. 'Ya dua ya beddua' diye pankartlar taşınıyor. Bu noktaya gelinmesin.''

AJANSLAR
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
21:30
Bingöl TSO`da yeni yönetim belli oldu
Bingöl TSO'da yeni yönetim belli oldu
3 Ekim'de gerçekleştirilen Oda Organ Seçimleri sonrası BİNTSO'da yeni dönemin yönetim ve meclis kadrosu netleşti. Kadir Çintay yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, ilk Meclis toplantısında Doğan Koç Meclis Başkanlığına seçildi. Yönetim, Meclis, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeliğinde görev alacak isimler de belli oldu.
07.10.2026
20:56
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: `Yeni statü sahada karşılık bulmalı`
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: 'Yeni statü sahada karşılık bulmalı'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl Devlet Hastanesi'nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne kavuşmasını önemli bir kazanım olarak değerlendirdi. Sürece katkı sunanlara teşekkür eden Baraç, bundan sonraki aşamada personel alımlarında liyakat ve eşitlik vurgusu yaparak yeni statünün yalnızca tabelada kalmaması gerektiğini söyledi.
07.10.2026
20:45
HÜDA PAR`dan Boğlan`daki GES projesine tepki:
HÜDA PAR'dan Boğlan'daki GES projesine tepki: 'Ekmek teknemiz olan meralarımızı kaybetmeyelim'
HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanlığı, Boğlan Mahallesi'nde planlanan GES projesine ilişkin açıklama yaptı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını belirten parti, hayvancılık ve arıcılıkla geçinen vatandaşların kullandığı meraların projeye tahsis edilmesine tepki göstererek alternatif alanların değerlendirilmesini istedi.
07.10.2026
20:02
Bingöl`de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 150 dönümlük ceviz bahçesinde hasat mesaisi başladı. Yaklaşık 12 yıllık ağaçlardan bu yıl 5-6 ton civarında ürün elde edilmesi hedeflenirken, geçen yıl yaşanan don olayının üretimi olumsuz etkilediği belirtildi.
07.10.2026
19:50
Bingöl`de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
07.10.2026
19:26
Bingöllü yazar İsmail Avcı`nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın