KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mayıs 2024 Salı
°C

Kiracılar yanıyor!

Ekonomik krizin kapıya dayandığı bugünlerde kazananlar yine ev sahipleri oluyor. Her geçen gün kiraları arttıran ev sahipleri, konut sıkıntısının yaşandığı Bingöl'de bu kozu bir hayli iyi kullanıyor. Öyle ki, az kira ödeyen kiracıları evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin oğulları ya evleniyor yada Almanya'dan geliyor (!)

Kiracılar yanıyor!
07 NİSAN 2008 PAZARTESİ 09:56
0
1275
0
AA aa
Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te meydana gelen depremin ardından Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nca inşa edilen 2 bin 16 adet konut, yeterli gelmedi. Her yaz döneminde 800 ila Bin arasında düğünün yapıldığı Bingöl'de konut ihtiyacı giderek artıyor, 15 bin adet konut yapacağını açıklayan Bingöl Belediyesi'nden ise ses yok.
AK Parti'nin kapatılması istemiyle sunulan iddianamenin Anayasa Mahkemesi'nce kabul edilmesinin ardından piyasalarda oluşan dalgalanmalar ve sinyal vermeye başlayan ekonomik kriz, halk üzerindeki yüksek tedirginlik seviyesini koruyor.
Geçim sıkıntılarının zorlaştığı, asgari ücretle ev geçindirmeye çalışanlarının sayılarının yoğun olduğu Bingöl'de son dönemlerde yeniden hareketlenen ev kiraları, sobalı evlerde bile kendisini hissettirdi.
Sobalı evlerin kirası 200 YTL'ye ulaştı
Deprem sonrası yakıt parasına kiracı arayanlar, şimdilerde konut sıkıntısının giderek artması karşısında elindeki fırsatı değerlendiriyor ve kiraları arttırarak kazanç sağlamaya devam ediyor. Öyle ki, kaloriferli evlerin 3 ay öncesine kadar 200 YTL olduğu Bingöl'de, ekonomik kriz sinyalleriyle birlikte sobalı evlerin kiraları da 100-150'den 200-250'ye fırladı. Bu artışa yapılan itirazları kabul etmeyen ev sahiplerinin, ‘Bu zamanda ev boş kalmaz' düşüncesiyle hareket etmesi ve belirlediği bedelin ödenmemesi durumunda evin boşaltılmasını istemeleri ise dikkat çekiyor.
Gerekçe olarak TOKİ Kiraları
Sobaları evlerdeki kira artışının sebeplerine ilişkin yapılan araştırmada, gerekçenin ‘TOKİ konutlarındaki kira bedelleri' olduğu ortaya çıktı. TOKİ konutlarındaki kira bedellerinin 350-400 olduğunu belirten ev sahiplerinin ‘Ben neden evimi 100 YTL'ye kiraya vereyim' şeklindeki sözleri ise sorunun ve yaklaşımın yanlışlığını bir kez daha gözler önüne seriyor.
Bazı ev sahiplerinin ise yapılan artışı “geçim sıkıntısı çekiyoruz” sözlerinin arkasına sığınarak yapması ise kiracılar tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Konut mu, ticaret malzemesi mi?
1 Mayıs 2003 depreminin ardından inşa edilen TOKİ konutları ticarethaneyi andırıyor. Depremde evi ağır hasar gördüğü veya yıkıldığı gerekçesiyle hak sahibi olan çok sayıda kişi, ikinci evinde! veya hasarlı evinde ikamet etmeye devam etti. Sözde güçlendirmelerle ayakta tuttuğu evde ikamet etmeye devam eden hak sahipleri (!) TOKİ'de konutlarını da yüksek bedellerle kiraya verdi. 400 YTL kira bedelinden 176 YTL'si TOKi'ye ödeniyor, geri kalan 224 YTL'si de ekstra kazanç olarak kalıyor. Bu metodu uygulayanların sayısı oldukça fazla. Ancak tüm bunlara rağmen konut ödemelerinin ertelenmesi isteniyor. Gerekçe olarak da hak sahiplerinin yoksul olduğu ileri sürülüyor.
Konutlar aynı olmasına rağmen, farklı rakamlarla kiraya verilmesi de ayrı bir soru işareti. Evi yıkılan depremzedeler için yapılan konutların yüksek rakamlarla kiraya verilmesi, konutların ticaret merkezine döndüğünün açık bir göstergesi. Nüfusun hızla artığı ve her yıl kırsal kesimden il merkezine yapılan göçler, her yıl evlenenlerin sayısındaki artış ve memur atamalarının yapılması ile başlayan konut ihtiyacı, kiracıları zor durumda bırakırken ev sahiplerinin de cebini sıcak tutuyor.
Belediye'den ses çıkmadı
Artan konut ihtiyacı ve kiracıların ‘ev sahibi olma' hayallerinin yoğunluk kazandığı Bingöl'de son olarak açıklanan ‘Bingöl Belediyesi 15 bin adet konut yapacak' söylemleri bir türlü netleşmedi. 27 Aralık 2007 tarihinde gazetemizde yayınlanan bir haberde Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, finansman vakıfla gerekli yazışmaların yapıldığını ve kredinin birinci dilimi olan 100 milyon Euro'nun hazır olduğu bilgisinin kendilerine iletildiğini, konutların kimlere ve hangi şartlarda verileceği konusunda 2008 yılı Şubat veya Mart ayında belediyeye bilgi verileceğini açıklamıştı. Fakat tarih bugün 7 Nisan 2008'i göstermesine rağmen Bingöl Belediyesi hiçbir açıklamada ve kamuoyu bilgilendirmesinde bulunmadı. Buda kafalardaki soru işaretlerini arttırmakla birlikte, 2008 Temmuz ayında birinci etap temelleri atılması beklenen konutların daha uzun süre kağıt üzerinde veya sözde kalacağının işaretçisi oluyor.
TOKİ konut yapmalı
Yaşanan konut sıkıntısının giderilmesi için TOKİ'nin Bingöl'de yeniden konut inşa etmesini isteyen kiracılar; “Deprem konutlarına uygulanan ödeme şekillerinin aynısı, yapılacak yeni konutlar için de yapılsın. Şuanda Bingöl'de 10 bin adet konut yapılsa dahi tamamı alıcı bulur. Çünkü kira öder gibi ödemeleri yapacağız ve sonunda ev sahibi olacağız. Hem fazladan kira da ödemeyiz. Aylık 200 YTL ödeyerek ev sahibi olmak varken neden 400 YTL ödeyip kiralarda sıkıntı çekelim. Üstelik, kirayı arttıramadıkları için ev sahiplerinin, ‘oğlum evleniyor veya Almanya'dan geliyor söylemleriyle de karşılaşmayız” diyorlar.
Kiracılar, yeni konutların inşası durumunda kira bedellerinin çok düşeceğini, kiracı bulamayanların ise tıpkı depremin hemen ardından olduğu gibi yakıt parasına kiracı arayacakları görüşündeler.
 

BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2024
16:27
Nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi
Nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi
Bingöl'de nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 1 kişi hayatını kaybetti, 131 kişi de yaralandı.
13.05.2024
17:46
Bingöl`de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl'de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığına bağlı JASAT dedektifleri, kasten öldürme suçundan dolayı 2 yıldır firari olan şahsı ve cinsel istismar suçundan aranan şahısları yakaladı.
13.05.2024
17:27
Bingöl`de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Bingöl'de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Valilik: 'Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerlerine ve özel işletmelere, otuz günden az olmamak üzere eksikliklerini giderebilecek kadar makul bir süre tanınacak ve tanınan süre sonunda işyeri alması uygun değerlendirilen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince işlem yapılacaktır.'
13.05.2024
16:45
Bingöl`de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl'de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl Belediyesince düzenlenen farkındalık etkinliğinde bir araya gelen özel gereksinimli bireyler, hem gönüllerince eğlendi hem de hünerleriyle katılımcılara keyif dolu anlar yaşattı.
13.05.2024
14:16
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' çerçevesinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlarda zorunlu ihtiyaçlar hariç yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri de izin alınmadan yenilenmeyecek' dedi. İşte tedbirler ve öne çıkan başlıklar…
12.05.2024
17:39
Bingöl`de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl'de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl merkez Çapakçur Vadisi'nde iki akraba arasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan gerilimde ateş açan kişi, bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına sebep oldu. Polis, cinayet zanlısını yakalama çalışmalarını sürdürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın