KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

K.ırak'ta söz bölgesel yönetimin

ABD Kuzey Irak'taki bazı vilayetlerin denetimini bölgesel Kürt yönetimine bırakmaya hazırlanıyor. Üç vilayetin güvenlik sorumluluğu bugün devredilecek.

K.ırak`ta söz bölgesel yönetimin
30 MAYIS 2007 ÇARŞAMBA 09:39
0
1114
0
AA aa
Amerikan ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Süleymaniye, Erbil ve Dohuk'un güvenliği Kuzey Irak'taki bölgesel yönetime devredilecek. Açıklamada, "Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, bölgenin Irak hükümetinin otoritesi altına tamamıyla girişinin altını çizmek için bir devir-teslim töreni düzenleyecek" denildi ve törenin Erbil'de yapılacağı belirtildi. 

Böylece Amerikan güçleri Irak'ın 18 vilayetinin 7'sinin güvenliğini devretmiş olacak. Devir-teslime ilişkin anlaşma, peşmergeler, Irak ordusu ve ABD güçlerinin koordinasyonunu da öngörüyor. Necef, Muthanna, Zi Kar ve Misan'ın güvenliği, daha önce Irak hükümetine devredilmişti.
 
Wilson: "ABD Tamamen Çekilmiyor"
 
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, uygulamanın ABD'nin tamamen Kuzey Irak'tan çekilmesi gibi bir düşünceyi yansıtmadığını, askerlerin ihtiyaç duyulan bölgelere aktarılacağını ifade ederek; "Belli bir ABD varlığı bölgede bir süre devam edecek, ama birincil denetim Irak güvenlik güçlerine ait olacak" dedi.
 
Casey: "Türkiye'deki olaylarla ilgili değil"
 
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey de, Kuzey Irak'ta güvenlik sorumluluğunun peşmergelere bırakılmasının, koalisyon güçleri ve Irak hükümetinin uzun zamandır mevcut olan planlarıyla bağlantısı bulunduğunu belirtti.
 
Casey, "Bu yeni bir şey değil. Irak güvenlik güçlerinin en azından belli bölgelerde güvenliği tesis etme kapasitesini gösterdiği için cesaret verici" dedi.
 
"Türkiye'de seçimlere kısa bir süre varken ve PKK ile ilgili kaygılar söz konusuyken, Kuzey Irak'ta güvenliğin peşmergeye devredilmesinde neden acele edildiği yönündeki” soruya karşılık Casey, "Bu mesele üzerinde dört yıldır çalışılıyor. Bu, Irak'ta savaş sonrası operasyonlar çerçevesinde yapılacağından bahsettiğimiz bir şeydi... Bu meselenin zamanlamasının Türkiye'deki ya da bir başka ülkedeki olaylarla hiçbir bağlantısı yoktur” cevabını verdi.
 
Sözcü, 'Türk hükümetinin Kuzey Irak'a askeri müdahalesi yönündeki' varsayıma dayalı soruya gelince, "Türkiye ve Irak hükümetleriyle beraber çalışarak PKK'nın oluşturduğu tehditle başa çıkmayı istiyoruz. Bunu yapmanın en iyi yolu, diplomatik olarak beraber çalışmak ve bu sorunlarla birlikte başa çıkmaktır" diye konuştu.

CNN TÜRK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın