KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Aralık 2025 Cuma
°C

Kirli havaya karşı korunmanın yolları

Uzmanlar, dondurucu soğuklarla beraber artan yakıt tüketiminin neden olduğu hava kirliliğine karşı vatandaşları uyardı.

Kirli havaya karşı korunmanın yolları
30 KASIM 2011 ÇARŞAMBA 19:39
0
1647
0
AA aa

Kış mevsimiyle beraber artış gösteren kirli ve sisli hava özellikle birkaç gündür şehrimizde hissedilmeye başladı. Canlı sağlığını olumsuz yönde etkileyen hava kirliliği havadaki yabancı maddelerin normalin üzerine ulaşmasıyla ortaya çıkıyor. Ekolojik dengeyi de son derece derinden etkileyen kirliliğin insan sağlığı üzerindeki etkileri ise havada oluşan yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunmasıyla ortaya çıkıyor.

Hava kirliliğinin birçok sağlık sorununa neden olabileceğini vurgulayan uzmanlar, “Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıktığınızda akciğerinizi ve solunum yollarınızı mümkün olduğunca koruyun. Bunun için şal, kaşkol, atkı veya maske takarak hava kirliliğinin üzerinizdeki etkilerini azaltabilirsiniz” dedi.

Hava kirliliğinin özellikle kalp ve akciğer hastalarını etkileyeceğini büyük sorunlara yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, “Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar, teneffüs esnasında akciğerlere kadar ulaşır, solunum sisteminin derinliklerinde depolanan bu parçacıklar akciğer kanserlerine varan sorunlara neden olabilir” diye konuştu.

Havada bulunan karbon parçacıklarının, ozon, karbonmonoksit, kükürtdioksit, doymamış hidrokarbonlar, aldehitler, kanserojen maddeler gibi kirleticilerin, insanların solunum yollarını etkileyerek normal mekanizmasını bozacağını belirten uzmanlar, hava kirliliği bronşlarda iltihaplara, daralmalara sebep olur, bu değişimler sonunda da kronik bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıkların gelişmesine neden olduğunu ifade etti.

Oluşan duman ve isin astım, çeşitli burun ve boğaz hastalıkları, kalp – damar hastalıklarını tetiklediğini ifade eden uzmanlar, hava kirliliğine çok fazla maruz kalan bireylerde daha farklı rahatsızlıkların da görülebileceğini ifade ederek, bebekler, çocuklar, yaşlılar, hamileler ve akciğer, kalp gibi rahatsızlıkları olanların kesinlikle dışarıda olmamaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.12.2025
23:59
Vergi Paketi Genişliyor! Kritik Maddeler Meclis`te Kabul Edildi
Vergi Paketi Genişliyor! Kritik Maddeler Meclis'te Kabul Edildi
TBMM'de kabul edilen düzenlemelerle tapu işlemlerinde ceza artırılıyor, noter ve ruhsat harçları genişletiliyor; kuyum, araç ve taşınmaz ticareti gibi alanlarda yıllık harç dönemi başlıyor. Teklifin kabul edilen maddeleri, milyonlarca vatandaş ve binlerce işletmeyi doğrudan etkileyecek.
04.12.2025
18:53
Başkan Adayı Alpay`dan Destek Çağrısı
Başkan Adayı Alpay'dan Destek Çağrısı
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Zülküf Alpay, Solhan, Kiğı ve Adaklı ilçelerinde esnafla bir araya gelerek sorunları dinledi, değişim ve yenilik çağrısında bulundu. Alpay, seçim bildirgesinde 'yenilikçi vizyon' ve 'şeffaf yönetim' vadettiklerini belirterek tüm esnaflardan destek ve dua istedi.
04.12.2025
17:56
Bingöl`de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü İçin Anlamlı Buluşma
Bingöl'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü İçin Anlamlı Buluşma
Bingöl Kent Konseyi ve Belediye iş birliğiyle düzenlenen 'Birlik ve Dayanışma Gecesi', 9 engelli derneğini bir araya getirerek farkındalık dolu bir buluşmaya sahne oldu.
04.12.2025
16:58
Müjdeyi Vali Usta verdi! Genç`e 750 kişilik spor salonu!
Müjdeyi Vali Usta verdi! Genç'e 750 kişilik spor salonu!
Bingöl'ün Genç İlçesi'nin yıllardır beklediği müjdeyi Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta verdi. 750 kişilik kapalı spor salonu için Spor Toto Teşkilatı ile protokol imzalandı.
03.12.2025
14:58
Bingöl`den gidenler dikkat! Gürcistan`dan yeni şartlar!
Bingöl'den gidenler dikkat! Gürcistan'dan yeni şartlar!
Yeni yılla birlikte, ülkeye yapılacak tüm ziyaretlerde seyahat ve sağlık sigortası zorunlu hale gelecek. Belgeyi sunamayanlar, günübirlik giriş yapmak istese dahi ülkeye alınmayacak.
03.12.2025
14:18
'Ek Ödeme Adaletsizliği Çalışma Barışını Bozuyor'
'Tüm kamu görevlileri düzenlemeden eşit şekilde yararlanmalıdır' diyen Büro Memur-Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Budunoğlu: 'Herhangi bir meslek grubuna verilen mali ve özlük haklarına karşı değiliz. Ancak verilen hakların kamu içerisinde eşitliği bozmaması, ayrıştırmaya yol açmaması ve çalışma barışını zedelememesi gerekir,' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın