KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Şubat 2026 Pazartesi
°C

Kırsal kalkınma gerçekleşmeden, kentsel kalkınma hayaldir

TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Cuma Karaarslan, “Kırsal Kalkınma” gerçekleşmeden “kentsel kalkınma”nın hayal olduğunu söyledi.

Kırsal kalkınma gerçekleşmeden, kentsel kalkınma hayaldir
31 MAYIS 2010 PAZARTESİ 13:17
0
1939
0
AA aa
Bingöl ilinin varlıklarının iyi değerlendirilmesi ve kırsal nüfusun üretken hale gelmesi için desteklenmesinin yanı sıra yeni tedbirlerle en üst seviyede kırsal nüfusun geri döndürülmesini isteyen TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Cuma Karaarslan, Şehirlerde yığılmaların önlenerek kırsal alanlarda yeniden canlılık oluşması hem işsizliğin önlenmesi hem de kırsal alanda üretken kimliğin yeniden tesis edilmesi için oldukça önemli olduğunu kaydetti.
“ZENGİN VE MÜREFFEH TOPLUM İÇİN ÜRETKEN FERTLER LAZIM”
“Ne kadar üretirsek o kadar güçlü ve özgür oluruz” diyen TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Cuma Karaarslan, fertleri üretken olan toplumun zengin ve müreffeh olacağının kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Okumuş ve bir yerlere gelmiş insanların topluma borçlarını ödemesi lazım. Bu kişilerin, “ben, bu ülkenin imkânlarını kullanarak buraya kadar geldim. O halde bu ülkeye borçluyum. Başkası ne hissederse hissetsin, hiç ilgim yok... Ben borçluyum” diyerek olanın olmayana, bilenin bilmeyene karşı borcunu ödemesi lazım” dedi. 


“KIRSAL NÜFUSU GEREK GÜVENLİK VE GEREKSE YANLIŞ POLİTİKALAR YÜZÜNDEN VERİMSİZ HALE GETİRDİK”


1950 yılından bu güne hükümet olmuş iktidarlar, Türkiye'nin doğasına, ormanına,
 toprağına hizmet ederek değil, tüketerek iktidarda kalmayı ve olmayı amaçladıklarını söyleyen Karaarslan, bu konuda da pekâlâ, başarılı olduklarının altını çizerek, “Etki- tepki toplumu olamadıysak bunun nedeni hep başkalarında olan arayışımızdır. Yok, hükümet yapsın, yok belediye yapsın diye yıllarca kırsal nüfusu gerek güvenlik ve gerekse yanlış politikalar yüzünden verimsiz hale getirdik. Şimdi bu geçmiş zararı karşılamak için sıfır kilometre köyler ve insanlar hazır bekliyor. Kırsal alanda birey ve guruplara yönelik organik tarım, hayvancılık destekleri sağlanarak daha geniş bir tabanlı destek programı sağlanmalıdır. Güneydoğu da uygulanan GAP Kırsal Kalkınma destekleri kapsamında bireylere ve guruplara yönelik küçükbaş hayvan desteği, arıcılık desteği guruplarda yüzde 70 hibe olarak yansımaktadır. Bu programın DAP'ta uygulanarak 30 yıllık tahribat dolu yılların zararlarını azaltabiliriz. Bu projenin Bingöl'de uygulanması ile yörede sağlanacak ekonomik gelişim yanı sıra kırsal nüfusun, kişi başı 25 arı kovanı, 25 adet koyun ya da keçi ile yeniden üretime katılması ülke açısından ve bölge açısından önemli sonuçlar doğuracaktır. Yaşama üretim ve inancımız ile bağlıyız. Üretim olmazsa insan bağımlı olur, bağımlı insanın inancı olsa bile düşüncesi dikkate alınmaz” diye konuştu. 


SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA, SOSYAL VE EKONOMİK OLARAK BİRLİKTE ELE ALINMALI


Karaarslan, “Küresel ekonomi, kapitalizm ve emperyalizm bize hayat veren doğal sistemi bitirinceye, tahrip edinceye kadar canavar gibi peşimizde. Kırsal kalkınma ve üretken kimlik küresel sermayenin korktuğu tek şeydir. Yıllarca bize tereyağını kötüleyip sıvı yağ sektörü oluşturdular. Bize sıvı yağ satıp kendileri zeytin yağı ya da tereyağı kullandılar. Yerel üretimler insanın elinde olmayan doğal sürdürülebilir yaşam içinde süregelen yöntemlerdir. Su, süt, buğday, tereyağı gibi temel beslenme zinciri elemanları sermayedarların eline geçemeyecek kadar Allah vergisi olduğundan bizim köylümüze güç vererek bu üretimlerde güçlenmelerini sağlamamız gerek.  Sürdürülebilir kalkınma sosyal ve ekonomik olarak birlikte ele alınarak bu toplumun yeniden kırsal alanda hareketliliğinin sağlanması için liderler, okumuşlar, önderler elini taşın değil vicdanın altına koymalılar” şeklinde konuştu. 
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.02.2026
01:51
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı yapan Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, çığ ve yağış nedeniyle oluşması muhtemel su baskını ve sel riskine karşı dikkatli olunmasını istedi.
02.02.2026
01:50
BDDK yeni kredi kartı düzenlemesinin detaylarını açıkladı
BDDK yeni kredi kartı düzenlemesinin detaylarını açıkladı
BDDK'dan kredi kartı limitlerine yapılan düzenlemeyle ilgili yeni bir açıklama geldi. Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 75'inin karardan etkilenmeyeceği belirtilen açıklamada düzenleme ile beraber limit artırımı için artık maaş bordrosu isteneceği belirtildi.
02.02.2026
01:49
Vali Çelik`ten İkinci Dönem Mesajı:
Vali Çelik'ten İkinci Dönem Mesajı: 'Geleceğimizi Eğitimle İnşa Ediyoruz'
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı'nın ikinci döneminin başlaması dolayısıyla yayımladığı mesajda öğrencilere, öğretmenlere ve velilere başarı ve sağlık temennisinde bulundu.
02.02.2026
01:48
DEM Parti`den Belediyeye Kar Tepkisi:
DEM Parti'den Belediyeye Kar Tepkisi: 'Ara Sokaklar Kaderine Terk Edildi'
DEM Parti Bingöl Belediye Meclis Grubu, kentte günlerdir etkili olan yoğun kar yağışının ardından belediyenin yetersiz kaldığını savunarak, özellikle ara sokaklarda yaşanan sorunlara dikkat çekti.
02.02.2026
01:47
Yüzen Adalar`da kartpostallık manzara
Yüzen Adalar'da kartpostallık manzara
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yer alan Yüzen Adalar, etkili olan kar yağışının ardından beyaz örtüyle kaplandı. Ortaya çıkan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi.
02.02.2026
01:46
Parasızlığa rağmen inandılar, kazandılar!
Parasızlığa rağmen inandılar, kazandılar!
Yokluğa, sahipsizliğe ve görmezden gelinmeye rağmen 13 kişiyle çıktığı Ardahanspor deplasmanından 1-0 galip dönen Yeni Genç Muratspor, paranın değil inancın kazandığını bir kez daha gösterdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın