KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Kış iyi gidince odunlar elde kaldı

Geçtiğimiz yıl çetin bir kış mevsiminin yaşandığı Bingöl’de bu yıl beklenen soğuk ve kar yağışı olmayınca odun satıcıları hayal kırıklığı yaşadı.

Kış iyi gidince odunlar elde kaldı
03 NİSAN 2013 ÇARŞAMBA 08:54
0
1674
0
AA aa

Geçen yıl çok kar yağması ve kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle yakacak sıkıntısının yaşandığı Bingöl Odun Pazarı'nda bu yıl odun bolluğu yaşanıyor. Kış şartlarının kısa sürmesi ve kar yağışının az olması nedeniyle odunlar satılamadı.

Odun satıcısı Yunus Küçükkaya, havaların sıcak geçmesiyle odunların ellerinde kaldığını belirtti.

Küçükkaya, geçen yıla oranla odun satışlarının yarı yarıya düştüğünü belirterek: “Geçen yıl kış şartları zorlu geçtiğinden dolayı, odun sıkıntımız vardı. Bu sene havalar iyi olduğu için odunlar satılmadı. Geçen sene kar yağışı fazlaydı, odun stoklarımız tükenmişti. Bu sene ambarımız dolu" dedi.

Geçen sene kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle odun kıtlığı yaşandığını ifade eden odun satıcısı Nihat Bürkük de odun pazarında 10 esnaf olduklarını, bu yıl iş olmadığı gerekçesiyle bazılarının işe gelmediğini belirtti.

Kentsel dönüşüm programı kapsamındaki yıkımların ardından kaloriferli evlerin yapılmasının da odun satışlarını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Bürkük: “Geçen yıl bu zamanlarda satacak odunumuz yoktu. Bu yıl hava iyi geçti. Bu yüzden odun bol" şeklinde konuştu.

Bukan Odunculuk Sahibi Abdulkadir Bukan ise bazen haftada 1 ton odun bile satamadıklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Odun kömür işiyle meşgulüm. Sabah geliyoruz akşama kadar burada oyalanıyoruz. Gelen giden yok. Geçen sene satacak odun bulamıyorduk, bu sene ise odun satacak müşteri bulamıyoruz. Havaların sıcak geçmesi nedeniyle gelen giden yok. Bu aylarda haftada bir ton odun bile zor satıyoruz. Sigorta giderlerimiz var, bu ticaret eskisi gibi değil."

SOBALI EVLER YERİNE KALORİFERLİ EVLER

Bingöl Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Çapak ise odun satışlarının düşmesinin sadece mevsimin iyi geçmesine bağlı olmadığını, kentsel dönüşüm kapsamında sobalı evlerin yıktırılarak yerine kaloriferli evlerin yapılması ve kömür dağıtımının da odun satışlarını olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Oduncuların bir odasının bulunmadığını bu nedenle satış miktarlarını net olarak vermelerinin mümkün olmadığını anlatan Çapak: “Isıtma ve pişirme amaçlı yılda 15 bin ton odun üretiliyor. Sobalı evlerde ısıtma amaçlı kullanılırken fırınlarda ise ekmek pişirmek için kullanılıyor. Fırınlarda genelde meyve ve söğüt ağaçları kullanılıyor. Ayrıca Bingöl'de üretilen odunların bir kısmı Elazığ ve Malatya'ya gönderiliyor. Geçen yıl üretilen 15 bin ton odunun tamamı satıldı, bu yıl ise yüzde 30'u elde kaldı. Odunların satılmamasının en büyük etkenlerinden biri kış mevsiminin iyi geçmesi ilk olarak akla geliyor. Ancak bunun başka etkenleri de var. Mesela kentsel dönüşüm alanında 548 sobalı daire yıktırıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürün de odun satışlarını olumsuz yönde etkilediğine inanıyoruz. Odun tüketiminin azalması bir gerçektir. Ormancılarımızın bu gerçeği göz önüne alarak odun üretme miktarını düşürmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın