Yeni sınav sistemiyle ilgili konu, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak başkanlığında yapılan ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Doktor Ünal Yarımağan ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Doktor İsa Eşmen'in de katıldığı toplantıda ele alındı. Toplantıda, ayrı sınav uygulamasına 2008 yılında aşamalı olarak geçilmesi, 2009 yılında ise sistemin tam olarak uygulamaya girmesi kararlaştırıldı. Buna göre KKTC uyruklu öğrenciler için üniversiteye girişte bu yıl yine geçen yılki sistem uygulanacak.
KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Öztoprak, toplantıda alınan kararlarla ilgili olarak basına yaptığı açıklamada, öğrencilerin lise bilgilerini üniversiteye girerken daha iyi taşımaları amacıyla, üniversiteye giriş sınavının daha da geliştirilmesi ana fikriyle yaptıkları toplantıda herkesin hemfikir olduğunu söyledi.
Öztoprak, geçen yıldan itibaren ÖSYM'nin yaptığı çalışmayla özellikle lise 2 ve lise 3 bilgilerinin sınava daha fazla yansıması konusunda ÖSS'de açılım yapıldığını hatırlatarak, ''Bizim toplantımızın ana fikri özellikle KKTC vatandaşı öğrencilerin, Türkiye üniversitelerine burada yapacağımız bir sınavla yerleşmeleridir'' dedi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan ve YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Eşmen'e bugüne kadarki destekleri ve bundan sonra kurgulanacak yeni sınavla ilgili işbirliğini sürdürme kararlarından dolayı teşekkür eden Öztoprak, yeni sınav sisteminin kapsamlı bir çalışma gerektireceğini bildirdi.
Sınavı yapacak öğretmenlerin soruları hazırlamadan önce hizmetiçi eğitimden geçmeleri ve müfredatlarda bu konulara önem vererek daha değişik formatta ders vermelerine ilişkin ÖSYM ve YÖK'ün destek sözü verdiğini belirten Öztoprak, işbirliklerinin artarak süreceğini dile getirdi. Yeni sınav sistemi için ön hazırlıkların gerekli olduğunu belirten Öztoprak, bu yüzden uygulamanın 2008'de aşamalı olarak, 2009 yılında da tam olarak başlaması yönünde karar aldıklarını kaydetti.
Sınavla ilgili özel bir kurul oluşturulacağını anlatan Öztoprak, bu kurulun, ÖSYM ve YÖK'le istişare halinde sınavın aşamalandırılması, sınav sistemi, öğretmenlerin yetiştirilmesi, kamuoyunun bilgilendirilmesi gibi konularda çalışmalar yapacağını açıkladı. Öztoprak, bir soru üzerine, yeni sınavın, KKTC vatandaşı öğrencilerin hem KKTC, hem de Türkiye'deki üniversitelere girişlerinde esas alınacağını vurguladı. KKTC uyruklu öğrenciler, Türkiye'deki üniversitelere girebilmek için ÖSYM'nin sınavına giriyorlardı.
AA