KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Eylül 2024 Cumartesi
°C

Koah hastası olabilirsiniz!

Her yıl 3 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği KOAH hastalığına karşı uyarılarda bulunan Demir, Hastalığın belirtilerini; öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı şeklinde sıralayarak: “Bu belirtilerin varlığında zaman geçirilmeden doktora başvurulmalı ve ‘soluk test’” yaptırılmalıdır” dedi.

Koah hastası olabilirsiniz!
19 KASIM 2014 ÇARŞAMBA 06:52
0
1385
0
AA aa

Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, 19 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 3 milyondan fazla kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini ifade ederek: “tam olarak geri dönüşümlü olmayan, ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişileri ilerleyici şekilde nefes alamaz hale getirir. Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada KOAH önde gelen 4. sıradaki ölüm nedeni iken Ülkemizde 3. sıradadır. Dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 10'dan fazlası bu hastalığa yakalanmaktadır” dedi.

EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ; SİGARA

KOAH için en önemli risk faktörünün sigara içimi olduğunu ifade eden Demir, Pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerin de KOAH gelişme riskini maruz kaldığını söyledi.

Haftada 40 saatten fazla ve 5 yıldan uzun süreli sigara dumanına maruz kalmanın KOAH gelişme riskini yüzde 50 oranında arttırdığını ifade eden Demir: “Bireyler aktif olarak sigara içmeseler dahi yoğun sigara dumanı maruziyetinden kaçınmaları önemlidir. Diğer taraftan solunum yolu ile alınan ve hava yollarına zarar verme olasılığı yüksek olan gaz, toz dumanı ve kimyasal maddelere maruz kalan risk altındaki bazı mesleklerde çalışanların, hava kirliliği çevre kirliliği ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde iyi havalanmayan evlerde ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan kömür, odun, çalı, tezek vb yakıtların dumanının ve genetik faktörlerinde etkisiyle KOAH gelişiminde önemli risk faktörlerinden olduğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

KOAH BELİRTİLERİ

Açıklamasında KOAH'ın erken dönemde görülen belirtilerini sıralayan Demir, şöyle devam etti: “Öksürük, balgam çıkarma ve hareketle ortaya çıkan nefes darlığıdır. Bu belirtilerin varlığında zaman geçirilmeden doktora başvurulma ve Spirometri olarak bilinen basit, ağrısız bir test olan ‘soluk testi' yaptırılması gerekmektedir. KOAH tedavi edilmediği takdirde genellikle ilerleyici bir hastalıktır, hastalık ilerledikçe hastalar merdiven çıkarken, hızlı yürürken ve hatta en basit hareketleri bile yaparken, elbiselerini giyerken bile nefes alamaz hale gelebilirler. KOAH gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyeti azaltılarak veya ortadan kaldırılarak hastalığın ilerlemesi yavaşlatabilir ve hatta durdurabilir.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.09.2024
16:34
Bingöl`deki 300 öğrenciye okul hediyesi
Bingöl'deki 300 öğrenciye okul hediyesi
Pendik Bingöl Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Bingöl'deki 4 köy okulundaki 300 öğrenciyi kırtasiye seti hediyesiyle sevindirdi. Başkan Kına: 'İmkanlar dahilinde bu dayanışmayı sürdüreceğiz' dedi.
20.09.2024
15:56
Bingöl`de 12 yıl önce şehit edilen polis memurları için mevlit okutuldu
Bingöl'de 12 yıl önce şehit edilen polis memurları için mevlit okutuldu
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 2012 yılında bölücü terör örgütü mensupları tarafından şehit edilen 8 polis memuru için mevlit okutuldu.
20.09.2024
13:18
Bingöl`den 9 isim ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları` listesinde
Bingöl'den 9 isim 'Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları' listesinde
ABD Stanford Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde, Amerikalı ve Hollandalı bilim insanları tarafından yürütülen çalışma sonucunda yayınlanan 'Dünyanın en etkili bilim insanları' listesinde Bingöl Üniversitesi Rektörü Çelik dahil 9 isim yer aldı.
20.09.2024
13:01
KPSS ön lisans sonuçları açıklandı
KPSS ön lisans sonuçları açıklandı
KPSS ön lisans sınavı 1 Eylül tarihinde gerçekleşmişti. Sınav sonuçlarının 20 Eylül'de açıklanacağı duyurulmuştu. ÖSYM, sınav sonuçlarını bugün açıkladı.
19.09.2024
14:31
Bakan Işıkhan paylaştı: Artık SGK tarafından karşılanacak
Bakan Işıkhan paylaştı: Artık SGK tarafından karşılanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 19 Eylül Gaziler Günü'nde gazilere müjdeli bir haber verdi. Işıkhan gazilerin ihtiyaç duyduğu akülü tekerlekli sandalyelerin SGK tarafından karşılanacağını ifade etti.
19.09.2024
12:06
Bingöl`de tarihi eser ve uyuşturucu ele geçirildi! 23 gözaltı!
Bingöl'de tarihi eser ve uyuşturucu ele geçirildi! 23 gözaltı!
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen 3 aylık teknik ve projeli bir takip sonucu düzenlenen operasyonda 23 kişi gözaltına alındı. Tarihi eser ve uyuşturucu el geçirilen operasyon sonrası gözaltına alınanlardan 6'sı tutuklandı, bir kişiye ev hapsi verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın