KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Eylül 2025 Pazartesi
°C

Koç'a 7 yıl hapis mi istenecek?

Rektör Yücel Aşkın ile ilglili sözleri dolayısıyla hakkında inceleme başlatılan TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç'un durumu yeni TCK'nın 277 ve 278. maddelerine giriyor.

Koç`a 7 yıl hapis mi istenecek?
23 ARALIK 2005 CUMA 15:03
0
1342
0
AA aa
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç'un Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın yargılamasına yönelik eleştirilerinin ardından yaptığı ‘Bu anayasa suçu. Devreye girilmeli' açıklaması savcıları harekete geçirdi. Erdoğan ‘suç işliyor' dedi Koç'a 7 yıllık dava göründü

Erdoğan'ın konuşmasının ertesi günü bir açıklama yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Prof. Dr. Aşkın'ın yargılamasıyla ilgili yapılan tüm açıklamalar hakkında ‘yargı görevi yapanı etkileme' suçundan inceleme başlattığını duyurdu. Savcılık incelemesinin yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 277. maddesinde tanımlanan ‘yargı görevini yapanı etkileme' ve 288. maddesinde tanımlanan ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçları çerçevesinde yürütüleceği belirtildi. İnceleme sonucunda, Aşkın'ın yargılanmasına ilişkin açıklama yapanlar hakkında ‘suç unsuru' görülürse soruşturma başlatılmasına, soruşturma sonucunda da toplam 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.

AÇIKLAMALARA SORUŞTURMA:

Mustafa Koç, Ankara'daki toplantıda ‘Van Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'a reva görülen muameleyi ve uzun gözaltı süresini tasvip etmemiz mümkün değil. Bazı çevrelerin kamuoyunu etkileme çabası olarak görülebilecek bu tür davranışlar, ne yazık ki adil olacağına inandığımız yargılama sürecine ciddi gölge düşürüyor' demiş, Başbakan Erdoğan, bu konuşmaya TOBB'u ziyareti sırasında ‘Bunu söylemeye TÜSİAD İstişare Konseyi Başkanı'nın hakkı yok. Anayasa'nın 138. maddesi açık. ‘Hiç kimse mahkemelere telkinde bulunamaz. Anayasa suçu işlenmiştir, devreye girilmelidir. Yürütme olarak hatırlatıyoruz' sözleriyle yanıt vermişti. Bu ‘hatırlatması' üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, gazetecilere dün Prof.Dr.Aşkın'ın yargılanmasına ilişkin açıklamalar hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Boyrazoğlu, ayrıntılı inceleme için ilgili bir Cumhuriyet Savcısı görevlendirileceğini belirtti.

TEZİÇ DE VAR:

Boyrazoğlu, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile ilgili bir inceleme başlatılıp başlatılmadığı sorusuna da ‘O soruşturma safhasında belli olacak, bir şey söylemek için erken' yanıtı verdi. Ancak, inceleme başlatılan kişiler arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, TUSİAD İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç ve bazı öğretim üyeleri ve milletvekillerinin bulunduğu belirtildi. Teziç, rektör Aşkın'ın yargılanmasına tepki göstererek 22 Ekimde bütün üniversite rektörleriyle Van'a gitmiş burada konuya ilişkin sert açıklamalar yapmıştı. Ayrıca Başsavcılığın, YÖK Başkanı Teziç hakkında soruşturma yetkisi bulunmuyor. YÖK Kanunu'na göre, YÖK Başkanı hakkında, Milli Eğitim Bakanı'nın başkanlık ettiği YÖK Genel Kurulu üyelerinden oluşacak heyetin ‘yargılama kararı' verme yetkisi bulunuyor. Savcılık suç unsuru bulunduğuna kanaat getirirse dosyayı ilgili kuruma havale edebilecek.

hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.09.2025
20:05
Bingöl`de suç dosyaları kabarık 7 şüpheli yakalandı
Bingöl'de suç dosyaları kabarık 7 şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından, kasten yaralama ve mala zarar verme suçundan aranan 7 şüpheli yakalandı.
14.09.2025
20:04
Araç değil cephanelik! Kaçan şüpheliler yakalandı
Araç değil cephanelik! Kaçan şüpheliler yakalandı
Bingöl'de polis uygulama noktası yakınlarında, içerisinde silah, mühimmat ve uyuşturucu madde bulunan aracı terk ederek kaçan üç şüpheli yakalandı, ikisi tutuklandı!
14.09.2025
20:03
Bingöl`de 8 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Bingöl'de 8 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 8 yıl 1 ay 22 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı.
14.09.2025
20:02
DEM Parti`den Tavz Der`e `Barış ve Demokratik Toplum` ziyareti
DEM Parti'den Tavz Der'e 'Barış ve Demokratik Toplum' ziyareti
DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören: 'Barışın toplumsallaşması için sivil toplum örgütlerinin rolünü önemsiyoruz. Bu kapsamda kentteki örgütlerle iş birliğimizi sürdüreceğiz' dedi.
13.09.2025
19:23
Bingöl`de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü kamyon devrildi
Bingöl'de saman yüklü bir kamyon, sürücüsünün kontrolünden çıkarak devrildi. Kaza sonrası yol bir süre trafiğe kapandı.
13.09.2025
19:12
12 Dev Adam`ın Final Heyecanı Bingöl`de Dev Ekranda Yaşanacak
12 Dev Adam'ın Final Heyecanı Bingöl'de Dev Ekranda Yaşanacak
A Milli Erkek Basketbol Takımımız, büyük bir başarıya imza atarak finale yükseldi. Tüm Türkiye'yi sevince boğan bu gurur tablosu, Bingöl'de de coşkuyla yaşanacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın