KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Nisan 2026 Perşembe
°C

Komşuda tarihi anlaşma onaylandı! Yeni bir sayfa açılıyor

Yunan Parlamentosu, Makedonya Cumhuriyeti ile imzalanmış olan Prespa Anlaşması'nı onayladı. Makedonya'nın ismi Kuzey Makedonya olarak değişecek.

Komşuda tarihi anlaşma onaylandı! Yeni bir sayfa açılıyor
26 OCAK 2019 CUMARTESİ 02:08
0
3294
1
AA aa

Yunan Parlamentosu Makedonya'nın isim değişikliği anlaşmasını onayladı. Yunan halkının karşı çıkmasına rağmen, Parlamento'da yapılan oylamada 146 oya karşı 153 oyla Prespa Anlaşması milletvekilleri tarafından onaylanarak 27 yıllık anlaşmazlık sona erdirildi.

Yunanistan, Makedonya'nın 1991 yılındaki bağımsızlığından bu yana ülke sınırları içerisinde aynı isimde bir bölgeye sahip oldukları için isim değişikliğini istiyordu.

İSİM SORUNUNUN TARİHİ

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke Makedonya'yı anayasal adı olan  "Makedonya Cumhuriyeti" adıyla tanısa da Yunanistan'ın itirazı nedeniyle  Makedonya 1993 yılında Birleşmiş Milletlere (BM) geçici referans olarak "Eski  Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)" adıyla kabul edilmişti.

Yunanistan aynı zamanda 2008'deki Bükreş Zirvesi'nde de Makedonya'nın NATO'dan üyelik daveti almasını veto etmişti.

Yunanistan'ın vetosu nedeniyle AB ve NATO'ya üye olamayan Makedonya, çözüme yönelik son bir yılda attığı adımlarla Avrupa-Atlantik kurumlara entegrasyon yolunu önemli ölçüde açtı.

Gerek Batılı ülke ve kurumların isim sorununun çözümüne yönelik baskısı gerekse iki ülkede de çözümü getirebilecek liderlerin iktidarda bulunması neticesinde, "tarihi" olarak nitelendirilebilecek Prespa Anlaşması'nın  imzalanması ile çözüme yönelik ilk somut adım atıldı.

Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören bu anlaşma, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'in de katıldığı törenle, iki ülke sınırındaki Prespa Gölü kıyısında 17 Haziran 2018'de imzalandı.

Makedonya Meclisi, 20 Haziran 2018'de isim sorununun çözümüne yönelik  anlaşmayı onaylarken, NATO aynı gün, 11-12 Temmuz'da Brüksel'de yapılacak zirvede  Makedonya'nın ittifaka davet edilmesini oy birliği ile kabul etti. Makedonya  Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ise 26 Haziran 2018'de yaptığı açıklamada, meclisten  geçen anlaşmayı onaylamayacağını bildirdi.

Makedonya, 12 Temmuz 2018'de NATO'dan katılım müzakerelerine başlama  davetini resmen aldı. Brüksel'deki zirvede açıklama yapan NATO Genel Sekreteri  Jens Stoltenberg, Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim sorununun çözümüne  ilişkin uzlaşmanın, katılım müzakerelerinin başlatılmasının önündeki engeli  kaldırdığını söyledi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37708)
26 Ocak 2019 Cumartesi 08:10
Darisi Türkiyenin başına.umarim komsu kadar erdemli davranir.
16.04.2026
05:35
Bingöl`de ekmeğe zam geldi!
Bingöl'de ekmeğe zam geldi!
Vatandaşlar, zammı ekmek satın aldıkları sırada öğrenirken, önceden kamuoyuna bilgilendirme yapılmaması tepkilere neden oldu.
16.04.2026
05:33
Salcı;
Salcı; 'Herkes Kendini Sorgulamalı'
Hungobungo Doğa Derneği Başkanı Bilal Salcı, Siverek ve Kahramanmaraş'ta yaşanan okul saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, olayların toplumsal ve eğitimsel sorunların sonucu olduğunu belirterek eğitim sistemi, okul güvenliği ve toplumsal yaşam alışkanlıklarına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
16.04.2026
05:33
Çirişli Tüneli`nde Hedef 2029`a Kaydı
Çirişli Tüneli'nde Hedef 2029'a Kaydı
Bingöl-Erzurum yolunda kış aylarında ulaşımı zorlaştıran Çirişli Geçidi'ni devre dışı bırakacak tünel için daha önce 2026 yılı işaret edilirken, son açıklamalarda açılış hedefi 2029 olarak güncellendi. Bölgedeki diğer tünel projelerinde de takvim netleşti.
16.04.2026
05:32
Oyuncu Sefa Zengin, Berdibek`in davetiyle Meclis`te
Oyuncu Sefa Zengin, Berdibek'in davetiyle Meclis'te
'Kurtlar Vadisi' dizisindeki 'Erdal Kömürcü' karakteriyle tanınan oyuncu Sefa Zengin, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'na AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in davetiyle katıldı. Zengin, toplantı öncesinde bakanlar ve parti yetkilileriyle bir araya geldi.
16.04.2026
05:30
Bingöl`de nisan ayında karla mücadele
Bingöl'de nisan ayında karla mücadele
Nisan ayının ortasında olunmasına rağmen Bingöl'ün köy ve mezralarında yolları kapatan metrelerce yükseklikteki karla mücadele sürüyor.
15.04.2026
01:46
Midesinden yarım kilodan fazla uyuşturucu çıktı!
Midesinden yarım kilodan fazla uyuşturucu çıktı!
Bingöl'de polis ekiplerince gerçekleştirilen çalışmada, mide ve bağırsaklarında uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın