KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Komşusunu rahatsız edene 2 bin TL ceza

Toplu yapı içerisinde ikamet eden kat malikleri ile kiracılar arasındaki komşuluk hakkı sınırlarının, Türk Medeni Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında çok net çizildiğini hatırlatan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, 'Taraflar arasında komşuluk hakkından dolayı ortaya çıkan uyuşmazlıklar karşısında, her iki taraftan biri 250 TL'den 2 bin TL'ye kadar para ve Türk Ceza Kanunu'nun 123. maddesine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Üstelik manevi tazminat ödemek zorunda da kalabiliyor. Avukat ve dosya masraflarıyla birlikte ciddi bir ceza külfeti ile karşılaşabiliyor' diye uyardı.

Komşusunu rahatsız edene 2 bin TL ceza
23 ARALIK 2019 PAZARTESİ 15:34
4
6063
0
AA aa

Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, ev sahipleri ve kiracıların, yapının tüm bölümleri ile bahçe gibi ortak alanları kullanırken birbirini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememekle karşılıklı olarak yükümlü olduklarını vurgulayan  Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu…
PARA CEZASI 250 TL'DEN BAŞLIYOR
“Ancak bu yükümlülüğe uygun davranılmaması halinde dava açan ev sahibi veya kiracı, Kat Mülkiyet Kanunu'nun 33. maddesine göre hâkim tarafından konuya müdahale edilmesini talep edebilir. Bu durumda hâkim konuya müdahale ederek ev sahibinin veya kiracının uyarılmasına ve uyarıya uymaması halinde 250 TL'den 2 bin TL'ye kadar para cezasına çarptırılmasına karar verilebilir. Bu paranın yanı sıra cezaya çarptırılan taraf, manevi tazminat, avukatlık ve dava masrafı da ödemek zorunda kalarak ciddi bir ceza yüküyle karşı karşıya kalabilir. Yargıtay'ın, komşusunun kişilik haklarına zarar veren tarafın manevi tazminatla cezalandırıldığına yönelik emsal kararları bulunuyor.
KOMŞULUK HAKKINA AYKIRI DAVRANANA HAPİS CEZASI
Bazı durumlarda komşular arasındaki ihtilaf ağırlığına göre konu, hukuk mahkemelerinde kalmayıp ceza mahkemelerine kadar ulaşabiliyor. Komşusunun eyleminin ağırlığına göre komşusunu rahatsız eden kişiye Türk Ceza Kanunu'nun 123. maddesine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Bu nedenle komşuluk hukukuna aykırı davrananlar bir anda hapis cezası ile karşı kaşıya kalabilirler.”
GÜRÜLTÜ, EVCİL HAYVAN BESLEMEK, HALI SİLKELEMEK…
 Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan komşuluk ilişkisinin katlanılmaz bir hal aldığı durumları şöyle özetliyor:
Gürültü, komşular arasında en sık bir tartışma konusu olan taşkınlıktır. Gürültü çıkarılması durumunda çocuğunu uyutmak isteyen anne ve baba, ders çalışan öğrenci, uyumak isteyenler zor durumda kalmaktadır. Bu nedenle komşunun gürültü çıkararak diğer kişileri rahatsız etmesi hukuka aykırıdır.
 Ağır koku oluşturacak şekilde yaşamak, diğer komşulara rahatsızlık verebilir. Örneğin son zamanlarda yaygınlaşan nargile kullanımının yarattığı apartmana ve komşuya kadar yayılan yoğun kokular, komşular arasında ihtilaf yaşanmaktadır.
Eğlence ve mutluluk amaçlı her ne şekilde olursa olsun silah kullanımında bulunmak, komşuluk hukukuna uygun bir davranış değildir.
Diğer insanları rahatsız edecek şekilde evcil hayvan beslemek de kimi durumda komşuluk hukukuna aykırı bir davranıştır. Örneğin, yoğun bir şekilde havlamayan, etrafa yoğun koku yaymayan ve etrafı kirletmeyen evcil hayvanın beslenmesinde hukuka aykırı bir durum yoktur. Ancak aksine durumlarda diğer komşuların evcil hayvanın apartmanda yaşamasını istememesi mümkündür.
 Devamlı suretle komşusunu rahatsız edecek şekilde halı silkelemek gibi durumlar için de rahatsız olan komşunun hâkimin müdahalesini isteme hakkı bulunmaktadır. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
06.07.2026
17:33
Bingöl`de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl'de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda seyir halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle alev alan hafif ticari araç, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın