KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Mart 2026 Çarşamba
°C

Komşusunu rahatsız edene 2 bin TL ceza

Toplu yapı içerisinde ikamet eden kat malikleri ile kiracılar arasındaki komşuluk hakkı sınırlarının, Türk Medeni Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında çok net çizildiğini hatırlatan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, 'Taraflar arasında komşuluk hakkından dolayı ortaya çıkan uyuşmazlıklar karşısında, her iki taraftan biri 250 TL'den 2 bin TL'ye kadar para ve Türk Ceza Kanunu'nun 123. maddesine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Üstelik manevi tazminat ödemek zorunda da kalabiliyor. Avukat ve dosya masraflarıyla birlikte ciddi bir ceza külfeti ile karşılaşabiliyor' diye uyardı.

Komşusunu rahatsız edene 2 bin TL ceza
23 ARALIK 2019 PAZARTESİ 15:34
4
5818
0
AA aa

Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, ev sahipleri ve kiracıların, yapının tüm bölümleri ile bahçe gibi ortak alanları kullanırken birbirini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememekle karşılıklı olarak yükümlü olduklarını vurgulayan  Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu…
PARA CEZASI 250 TL'DEN BAŞLIYOR
“Ancak bu yükümlülüğe uygun davranılmaması halinde dava açan ev sahibi veya kiracı, Kat Mülkiyet Kanunu'nun 33. maddesine göre hâkim tarafından konuya müdahale edilmesini talep edebilir. Bu durumda hâkim konuya müdahale ederek ev sahibinin veya kiracının uyarılmasına ve uyarıya uymaması halinde 250 TL'den 2 bin TL'ye kadar para cezasına çarptırılmasına karar verilebilir. Bu paranın yanı sıra cezaya çarptırılan taraf, manevi tazminat, avukatlık ve dava masrafı da ödemek zorunda kalarak ciddi bir ceza yüküyle karşı karşıya kalabilir. Yargıtay'ın, komşusunun kişilik haklarına zarar veren tarafın manevi tazminatla cezalandırıldığına yönelik emsal kararları bulunuyor.
KOMŞULUK HAKKINA AYKIRI DAVRANANA HAPİS CEZASI
Bazı durumlarda komşular arasındaki ihtilaf ağırlığına göre konu, hukuk mahkemelerinde kalmayıp ceza mahkemelerine kadar ulaşabiliyor. Komşusunun eyleminin ağırlığına göre komşusunu rahatsız eden kişiye Türk Ceza Kanunu'nun 123. maddesine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Bu nedenle komşuluk hukukuna aykırı davrananlar bir anda hapis cezası ile karşı kaşıya kalabilirler.”
GÜRÜLTÜ, EVCİL HAYVAN BESLEMEK, HALI SİLKELEMEK…
 Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan komşuluk ilişkisinin katlanılmaz bir hal aldığı durumları şöyle özetliyor:
Gürültü, komşular arasında en sık bir tartışma konusu olan taşkınlıktır. Gürültü çıkarılması durumunda çocuğunu uyutmak isteyen anne ve baba, ders çalışan öğrenci, uyumak isteyenler zor durumda kalmaktadır. Bu nedenle komşunun gürültü çıkararak diğer kişileri rahatsız etmesi hukuka aykırıdır.
 Ağır koku oluşturacak şekilde yaşamak, diğer komşulara rahatsızlık verebilir. Örneğin son zamanlarda yaygınlaşan nargile kullanımının yarattığı apartmana ve komşuya kadar yayılan yoğun kokular, komşular arasında ihtilaf yaşanmaktadır.
Eğlence ve mutluluk amaçlı her ne şekilde olursa olsun silah kullanımında bulunmak, komşuluk hukukuna uygun bir davranış değildir.
Diğer insanları rahatsız edecek şekilde evcil hayvan beslemek de kimi durumda komşuluk hukukuna aykırı bir davranıştır. Örneğin, yoğun bir şekilde havlamayan, etrafa yoğun koku yaymayan ve etrafı kirletmeyen evcil hayvanın beslenmesinde hukuka aykırı bir durum yoktur. Ancak aksine durumlarda diğer komşuların evcil hayvanın apartmanda yaşamasını istememesi mümkündür.
 Devamlı suretle komşusunu rahatsız edecek şekilde halı silkelemek gibi durumlar için de rahatsız olan komşunun hâkimin müdahalesini isteme hakkı bulunmaktadır. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.03.2026
00:11
Uyuşturucuyu Yutarak Taşıdılar, Bingöl`de Yakalandılar
Uyuşturucuyu Yutarak Taşıdılar, Bingöl'de Yakalandılar
'Yutma' yöntemiyle kente uyuşturucu sokmaya çalışan 3 kişi, polis takibinden kaçamadı. Narkotik ekiplerinin operasyonunda 3 şüphelinin midesinden 75 kapsül uyuşturucu çıkarıldı. Zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi.
25.03.2026
00:09
Bingöl`de Çocuklar Siyer Finalinde Yarıştı
Bingöl'de Çocuklar Siyer Finalinde Yarıştı
Bingöl'de korunma altındaki çocuklara yönelik düzenlenen Siyer-i Nebi Yarışması'nın final programı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Vali Cahit Çelik, yarışmaya katılan tüm çocukların kazanan olduğunu vurguladı.
25.03.2026
00:08
Bingöl Üniversitesi`nde Milli Teknoloji Atölyesi Hizmete Açıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Milli Teknoloji Atölyesi Hizmete Açıldı
Bingöl Üniversitesi'nde kurulan Milli Teknoloji Atölyesi öğrencilerin kullanımına açıldı. Rektör Erdal Çelik, atölyenin gençlerin üretim ve teknoloji becerilerine önemli katkı sağlayacağını belirtti.
25.03.2026
00:07
Motorine Rekor Zam! Bingöl`de 80 TL`yi Aştı
Motorine Rekor Zam! Bingöl'de 80 TL'yi Aştı
Küresel petrol piyasalarındaki dalgalanma akaryakıt fiyatlarını vurdu. 24 Mart itibarıyla motorine 6,58 TL, benzine 92 kuruş zam gelirken Bingöl'de motorin ilk kez 80 TL barajını geçti.
24.03.2026
03:06
Bingöl arıcıları yeniden ‘Aba` dedi
Bingöl arıcıları yeniden 'Aba' dedi
Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği'nde yapılan seçimde mevcut Başkan Ali Aba, rakiplerine büyük fark atarak yeniden başkan seçildi. Kongrede kısa süreli gerginlik yaşanırken, seçimler yoğun katılımla tamamlandı. Ali Aba; 'El birliğiyle Bingöl Balını hak ettiği noktaya taşımak için çabamız kesintisiz sürecektir' dedi.
24.03.2026
03:05
Altın düştü, Bingöl`de kuyumculara akın yaşandı!
Altın düştü, Bingöl'de kuyumculara akın yaşandı!
Bingöl'deki kuyumcular, uzun süredir ilke kez bu kadar yoğunluk yaşadı. Borcu olanlar ile 'yakında yükselir' umudu taşıyanlar kuyumculara akın etti! Kuyumcular ise 'keşke dükkânı hiç açmasaydık' diyerek hayıflandılar!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın