KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Temmuz 2025 Salı
°C

Komşuya her yıl 3 santimetre daha yaklaşıyoruz!

Türkiye'nin AB üyelik süreci ve Kıbrıs konusundaki olumlu yaklaşımları iki halkı birbirine yakınlaştırırken bir ilginç yakınlaşma da coğrafi açıdan.

Komşuya her yıl 3 santimetre daha yaklaşıyoruz!
14 ARALIK 2008 PAZAR 10:51
0
901
0
AA aa
Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Atatürk ve İnönü'nün cumhurbaşkanlığı dönemleri dışında hep gerginlikler ve savaşlarla belirlendi. Ege denizindeki adalar, kıta sahanlığı, Batı Trakya Türkleri ve Kıbrıs sorunları iki komşunun arasının her zaman açık olmasına neden oldu. Ancak son yıllarda iki ülke arasındaki buzların erimesi ve başta Türkiye'nin AB üyelik süreci ve Kıbrıs konusundaki olumlu yaklaşımları iki halkı birbirine yakınlaştırırken bir ilginç yakınlaşmanın da coğrafi açıdan yaşandığı ortaya çıktı.

Jeoloji uzmanlarına göre, Türkiye'nin üzerinde bulunduğu kara parçası levha hareketleri çerçevesinde her yıl Yunanistan'a doğru ilerliyor. Afrika, Avrasya ve Arabistan levhaları tarafından sıkıştırılan Anadolu levhası kendisinden daha sert kara parçası olan Ege levhasının altına giriyor. Her yıl gerçekleşen bu olay Türkiye'yi Yunanistan'a 2,5-3 santimetre yaklaştırıyor.

Yeryüzünün Pangea adında tek bir kıtadan parçalanarak zamanla günümüzdeki yerlerine ulaştığını belirten Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Adnan Evsen, "Yüzey şekillerinin jeolojik zaman boyutu içinde oluşumu levha hareketleri çerçevesinde gerçekleşir. Yer kabuğu ve hemen altındaki manto katmanının birleşmesinden oluşan taş küre, yavaş bir hareketle yer değiştiren 12 ayrı 'levha' halinde, değişken bir yap-boz tablosu oluşturur. Yerin altında yaklaşık 17 bin santigrat derece sıcaklığı sahip magma tabakası, zaman zaman yoğunlaşarak hacim artışı sonucu 12 levhanın birleşme noktalarını kırar. Bu da kara parçalarını hareketlendirir. Hareketlenen kara parçaları birbirine çarpar." dedi.

Levha hareketlerinin kara parçalarında küçük oranlarda kaymalar oluşturduğunu anlatan Evsen, "Levhalar ortalama olarak yılda birkaç santimetre ölçeğinde hareket ederler. Bu kayma en uç örnek olan Pasifik levhası için yılda 15 santimetreye ulaşmaktadır. Hareket halindeki levhaların birbirleri arasında yaklaşma, uzaklaşma, yan yana kayma olmak üzere üç tür ilişkisi olabilir. Yeryüzünün alanı sabit olduğuna göre yaklaşma sınırlarında bir miktar levha yüzeyinin yok olması, uzaklaşma sınırlarında ise yeni levha yüzeyi yaratılması gerekmektedir. Bu nedenle birinci tür levha sınırlarına 'yıkıcı', ikinci tür sınırlara ise 'yapıcı' sınırlar adı verilir. Üçüncü tür, 'yanal doğrultulu' ya da 'dönüşüm' sınırlarıdır. " diye konuştu.

Levha hareketlerinin Türkiye'yi hasmına yaşlaştırdığını ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi sözlerini şöyle sürdürdü: "Anadolu levhası 11 milyon yıl önce Afrika levhasının çarpması sonucu hareketlenmiştir. Çarpmanın etkisiyle öncelikle Doğu Anadolu ve diğer bölümler sıkışıp kalınlaşmıştır. Bu kalınlaşmanın kıta kabuğunun karşılamayacağı bir seviyeye ulaşması sonucu Anadolu batıya doğru hareket etmeye başlamış ve Ege levhasıyla yakınlaşma ilişkisine girmiştir. Bu arada Akdeniz'in tabanı da Girit'in altına dalıp batıyor. Böylece biz Yunanistan'a yaklaşıyoruz. Yunanistan da Libya'ya yaklaşıyor. Ege levhası nispeten ilerleme hızı düşüktür. Anadolu'nun bu hareketiyle orada sıkışan kara parçalarının etkisiyle Ege'de küçük adaların oluştuğu görülmektedir. Tabi ki bu çok uzun süreçlere dayanan bir olgudur."

Cihan
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.07.2025
22:25
Serdest Burkay, Vakıfbank`tan İstifa Etti
Serdest Burkay, Vakıfbank'tan İstifa Etti
VakıfBank'ta önemli görevlerde bulunan ve son olarak Ankara Ticari Müdürü olarak görev yapan Serdest (Sabır) Burkay, görevinden istifa etti.
14.07.2025
22:06
Bingöl Jandarmaya ekipman desteği
Bingöl Jandarmaya ekipman desteği
Bingöl'de afetlere müdahale kapasitesini arttırma ve yaygınlaştırma çalışmaları çerçevesinde jandarma ekiplerine arama ve kurtarma ekipmanları teslim edildi.
14.07.2025
21:59
Seven:
Seven: 'Tarihte Yeni Bir Sayfa Açılmıştır'
AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, 'Türkiye; uzun, acılı, sancılı, gözyaşlarıyla dolu bir sayfayı dün itibariyle kapatmaya başlamıştır. Bugün, yeni bir gündür. Bugün, tarihte yeni bir sayfa açılmıştır'
14.07.2025
21:40
`15 Temmuz bir gece değil, bir bilinçtir`
'15 Temmuz bir gece değil, bir bilinçtir'
15 Temmuz hain darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı önünde vurulan Gazi Onur Asutay, o günü anlattı ve ekledi: 'Vatan sağ olsun, biz o gece sadece kendimizi değil, geleceğimizi savunduk.'
14.07.2025
21:21
Cam kırığı yangına neden oldu
Cam kırığı yangına neden oldu
Bingöl'ün Kığı ilçesinde çıkan örtü yangını ekiplerin müdahalesi ile söndürüldü. Yangına, can kırığının neden olduğu öğrenildi.
14.07.2025
12:07
Bingöllü sporcular masatenisinde finale yükseldiler
Bingöllü sporcular masatenisinde finale yükseldiler
Muş'ta düzenlenen ANALİG grup müsabakalarında rakiplerine şans tanımayarak birincilikleri elde eden Bingöllü sporcular, Çorum'da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası'na katılmaya hak kazandılar.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın