KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ağustos 2026 Cuma
°C

Kongo tecavüzlerle sarsılıyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) hükümeti, tecavüze karşı mücadelede ilerleme kaydettiklerini öne sürdü.

Kongo tecavüzlerle sarsılıyor
27 AĞUSTOS 2010 CUMA 09:42
0
2017
0
AA aa

Hükümet sözcüsü Lambert Mende düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verdiği, yılın ilk çeyreğinde Kuzey Kivu ve Güney Kivu eyaletlerinde yaklaşık 1244 kadının tecavüze uğradığı, yani günde yaklaşık 14 tecavüz vakasının yaşandığı bilgisine işaret ederek, bu rakamın endişe verici olduğunu, ancak hükümetin tecavüz ve cinsel suçlara karşı verdiği mücadelede ilerlemeler kaydettiğini söyledi.

Mende, 1996'da yıllık 15 bin 384 olan tecavüz vakalarının sayısının 4 bin 976'ya indiğini, yüzde 70 düşüş sağlandığını belirtti.

Hükümet sözcüsü, 10 Kasım 2006 tarihli Fransız 'L'Express' dergisinin rakamlarına dayanarak ülkesini Fransa ile kıyasladı ve Fransa'da 2006'da 4 bin 412 tecavüz, yani günde 12 tecavüz vakasının görüldüğünü kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi dünkü toplantısında, DKC'nin doğusunda, Ruanda Demokratik Kurtuluş Güçleri (FDLR) ve Mia Mia adlı militan grupları tarafından işlendiği iddia edilen toplu tecavüz vakasını ele almıştı.

BM Güvenlik Konseyinin dönem başkanı Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, DKC'de devam eden çatışmalarda tüm taraflardan cinsel şiddetin her türlüsünü sona erdirmelerini ve hükümetten de bu korkunç suçun soruşturularak suçluların adalete teslim edilmesini istemişti.

FDLR ve Mia Mia militanlarının, ülkenin doğusunda, BM Barışgücü (MONUC) üssü yakınındaki bir bölgede yaklaşık 200 kadın ve bir grup erkek çocuğunu dört gün alıkoyarak tecavüz ettikleri yönündeki haberler tüm dünyada deprem etkisi yaratmıştı.

FDLR suçlamaları reddetmişti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın