KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Konutlar ne zaman yapılacak?

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kira yardımı neden yapılamıyor? Yıkım çalışmaları ne zaman bitecek? Konutların yapım ihalesi ne zaman olacak? Ticari alan oluşturulması önerileri nasıl karşılanacak? Tüm bu soruların yanıtlarını veren Belediye Başkanı Atalay, tapu devri yapmayan 49 hak sahibi için 3 Aralık 2012’yi işaret etti.

Konutlar ne zaman yapılacak?
27 KASIM 2012 SALI 08:43
0
3883
4
AA aa

Bingöl Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereği İnönü Mahallesi'nde uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında başlatılan yıkım çalışmaları devam ediyor. Tapu devri yapılan konutların yıkım çalışmaları tamamlandı. Tapu devri yapmayan 49 hak sahibi için de 03 Aralık 2012 günü mesai bitimine kadar süre tanındı. Bu süre zarfında tapu devri yapmayanlar, kamulaştırma kapsamına alınacak ve mahkeme kararı çerçevesinde belirlenecek fiyat üzerinden alacakları ödenerek çalışmalara devam edilecek.

Birçok noktada sıcak tartışmalarla gündeme gelen Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hangi aşamada olduğu, kira yardımının neden yapılamadığı, yıkım çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı ve konut ihalesini n ne zaman yapılacağı konularında Bingöl Online Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, önümüzdeki süreci yorumladı ve şu yanıtları verdi.

TAPU DEVİRLERİ TAMAMLANDI MI?

Bingöl'de uygulanmakta olan Kentsel Dönüşüm Projesini, 2009 yılında Belediyeler Kanunun 73'üncü maddesine göre hazırladık. Ana protokolümüzü de 2011'de yaptık. Buna göre de vatandaşların alacaklarına dair tüm detayları belirleyip protokolümüzü yaptık. Amacımız herkesi yeni bir ev sahibi yapmaktı. Ön protokol dahilinde yüzde 93 anlaşma sağlandı. İlk sözleşmede 50 hak sahibi ile anlaşma imzalayamamıştık. Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırma kararı alındı ve dava açtık. 8 milyon lira kamulaştırma bedelini TOKİ'ye bildirdik. Ödemelerini kısa sürede yapacaklar. Ön sözleşme imzalayıp da tapusunu devretmeyen de üç katlılardan 24, iki katlılardan 25 olmak üzere toplamda 49 hak hak sahibi kaldı. Onlara da 3 Aralık 21012 mesai bitimine kadar zaman tanıdık. O zaman kadar gelenlerle konut anlaşmamızı tamamlayacağız. Gelmezlerse kamulaştırma işlemini yapıp ödemelerini yaparak yılsonuna kadar işlemleri bitmiş olacağız.

YIKILMAYAN BİNALAR VAR. ÇALIŞMALAR DURDU MU?

Hayır, çalışmalar durmadı. Kamulaştırma kapsamında 50 hak sahibinin ödemelerinin yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca 49 hak sahibinin de tapu devrini bekliyoruz. TOKİ 50 hak sahibinin ödemesini yapar, 49 hak sahibi de tapu devrini yaparsa kalan binalarda hemen yıkılacak. Bu prosedür yerine gelmediği için hukuken o binalara dokunamıyoruz. Yılsonuna kadar bu işlemlerin tamamlanmış olacağını ve yıkım çalışmalarının bitirilerek enkazın büyük oranda kaldırılacağını düşünüyoruz.

İHALESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

421 hak sahibinden tapuları devralındı. 50 tanenin kamulaştırıldı. 49 kişinin de 3 Aralık'a kadar netleşecek. Şuanda ihale hazırlıkları sürüyor. İhaleyi yapacak olan TOKİ'dir. En hızlı şekilde de ilana çıkaracaklar. İhale süreci ne kadar sürer bilemem ama sözleşme imzalanır imzalanmaz çalışmalar başlayacak. Toplamda 150 milyon liralık bir projedir.

YENİ BİR ÇARŞI MERKEZİ OLUŞTURULMASI YÖNÜNDE CİDDİ ÖNERİLER VARDI. BU NOKTADA BİR DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU MU?

Mevcut projede değişiklik olmadı. Kamuoyunun da bildiği üzere bu yıl içerisinde askeri alanların şehir dışına taşınmasıyla ilgili çalışmalar vardı. Bu kapsamda çalışmalar devam ediyor. Ticari alan oluşturulması hususundaki önerileri değerlendiriyoruz. Bunu da, devralacağımız 49'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'nın Bingöl Belediyesi karşısındaki 42 dönümlük alanda düşünüyoruz. Şuanda onun da değer tespit çalışmaları devam ediyor. Mevcut Terminalin şuandaki yerine de büyük bir alışveriş merkezi TOKİ tarafından yapılacak.

KİRA YARDIMI NEDEN YAPILMADI?

İlk başta da belirttiğim üzere, bu projenin startını 2009'da verdik ve projeyi Belediyeler kanunun 73'üncü maddesine göre hazırladık. Bu kanun maddesinde kira yardımı konusuna değinilmemişti. Afet Riski Yapıların Dönüştürülmesi Kanunu 2012'de çıktı. Bu yasa içerisinde kira yardımı zikredildiği için bu tarihten sonra yapılan ve yapılacak projeler kapsamında kira yardımı var. Ticari bir faaliyet olarak düşünmedik. Kira yardımı için TOKİ'ye müracaat ettik ama 2012 öncesi bir proje olduğu için mümkün olmadı. Bu yüzden de kira yardımı yapamadık ama bundan daha fazla bir yardımımız oldu vatandaşa. Bedel tespitlerini yaptık. Nitekim mahkemenin de belirlediği rakam da metrekaresi Bin lira şeklinde oldu. Terminal alanı, Karayolları 84. Şube Şefliği'nin bulunduğu alan diğer bazı alanlardaki 17 milyon 500 bin liralık alacaklarımızdan vazgeçip vatandaşın kolaylığına kullandık. Hesapladığınızda kira yardımı için 5 milyon lira civarında bir yardım yapılabilirken, bizler 12 milyon 500 bin lira fazladan vatandaşın kolaylığına sunmuşuz.

Ana protokole göre, 1376 daire yapılacak. Konutların 36 bloğu 3+1 (120 metre kare), 7 blok 4+1 (190 metre kare) ile birlikte toplam 43 blok olacak. Ayrıca 168 metre kare (3+1)'lik 28 tane de zemin katta daire bulunuyor. Bunlar 4+1'lerin zemin katını oluşturuyor. Bütün bloklar 8 kat olarak yapılacak. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
aktekin.r (@Misafir_10505)
30 Kasım 2012 Cuma 00:38
Elbette Bingöl icin cok güzel görünsede cok eksik bir projedir.Aslinda yapilacak konutlarin alt yapisi tamamen kapali otopark üstü oyun alanlari yesillik bahce ve saire yapilabilirdi cünkü bingöllün gelecekteki en büyük sorunu araba park alanlari olacaktir.Bunu görmemek kör olmak gerek.Yalniz kimsenin hakkini gasp ederek hic bir yere varilamaz.Burada mahkeme yoluna gidilecegine konut sahipleriyle oturup ortak bir cözüm üretmeyi yeglerdim.Mahkeme hem uzun bir yol hemde insanlari caresizlikten kurtarmis olurdum.Saygilarimla
ali fırat (@Misafir_10482)
28 Kasım 2012 Çarşamba 17:12
bingölümüzün için çok güzel bir proje bingöl yeni bir görünüme kavuşacak itiraz edenleri aklım almıyor onlarda muhalefet olmak zorundamısınız gerçekten çok güzel ve büyük bir proje bu projeyi bingöle kazandıran emeği geçen herkese belediye ve çalışanlarına sonsuz teşekkürler büyük şehirde gördüğümüz yenilikleri bingöldede artık görüyoruz yeni yapılar sağlam depreme dayanıklı yapılar ve kentsel mimariler çok güzel bingöl değişiyor
sevinç (@Misafir_10470)
27 Kasım 2012 Salı 20:43
ben tapumu 2012 de sana vermişim ve senle 2012 de anlaşma imzalamışım sen ise kağıt üzerinde kendi kendine birşeyler karalamış 2009 projesi diyorsun başkan sen kimi kandırıyorsun bingöllüler aptal değil bunuda sen sandıkta anlayacaksın.
Mürit (@Misafir_10467)
27 Kasım 2012 Salı 19:20
Hala yuvarlak laflar var ortada. Eğer kamulaştırma ise kira yardımı vermek gerekiyordu. Demekki değil. Ben bile müşteri bulduğumda toki koşa koşa gelip yapardı. Serdar bey gerçekten güven vermeyen bir tavır içinde. Kamulaştırma diye bişeyde yapamaz.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın