KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Eylül 2025 Salı
°C

Konutların yarısı sigortasız!

Bingöl’ün Kığı ilçesinde meydana ve 16 köyde 45 yapının hasar gördüğü 5,5 şiddetindeki depremin ardından ildeki riskli yapılar ve zorunlu deprem sigortası gündeme geldi. Sigortalılık oranının yüzde 46,10 olduğunu Bingöl’de, 30 Bin 780 konuttan 16 Bin 589 konut sigortasız.

Konutların yarısı sigortasız!
04 ARALIK 2015 CUMA 23:12
0
2043
0
AA aa

 Sigorta Acenteleri Birliği Temsilcisi Osman Buldağ, Türkiye ortalamasının üzerinde bulunan Bingöl'de, konutların sigortalılık oranının yüzde 46,10 olduğunu söyledi.

2012 yılında su ve elektrik aboneliği için ‘DASK' şartının getirilmesinde sigortalı konut sayısının artmasında önemli etken olduğunu belirten Buldağ, “2012 yılında konutların yüzde 27'si zorunlu deprem sigortası bulunurken, bu rakamın yüzde şimdi yüzde 46,10'a ulaştı. Bu rakam Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının üzerinde bulunan il için yetersiz” dedi.

KONUTLARIN YARISI SİGORTASIZ

30 Bin 780 konuttan, 14 Bin 191'nin zorunlu deprem sigortasının bulunduğunu belirten Buldağ, “Bingöl'de zorunlu deprem sigortasını yaptıranların sayısı her geçen gün artıyor. Ülke genelinde sigorta oranının en düşük olduğu bölge, Doğu Anadolu bölgesi olmasına karşı, Bingöl'de sigortalılık oranını yüzde 46,10. Türkiye'nin sigortalılık oranı yüzde 41'dir” diye konuştu.

Vatandaşların afet durumunu beklemeden deprem sigortası yaptırmaları gerektiğini kaydeden Buldağ, “Zorunlu deprem sigortasının yaygınlaştırılması amacıyla uygulamaya konulan düzenlemeyle birlikte DASK oranlarında ciddi bir artış sağlandı. Bu düzenlemeyle elektrik, su gibi abonelik işlemlerinde deprem sigortası yaptırma zorunluluğu var. Vatandaş, yeni yapılan evin elektrik ve su abonesini yaptırması için ilk etapta DASK yaptırması gerekiyor. 1 yıllık sürenin ardından poliçe süresi tamamlanan bazı vatandaşlar ise, DASK'ı yenilemiyor. Bu da bir afet durumunda vatandaşa ciddi bir maddi kayıp yaşatıyor. Özelikle Bingöl bir deprem bölgesidir. Fay hatlarının kesiştiği bir ilde, konut sahibi olan her vatandaşın maddi bir kayıp yaşamaması için mutlaka DASK yaptırması gerekiyor. Afet olduktan sonra değil, afet olmadan bu tedbir alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“468 DOSYAYA 2 MİLYON 850 BİN TL ÖDENDİ”

1 Mayıs 2003 yılında meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremin ardından 468 dosya için 2 milyon 850 bin TL ödendiğini kaydeden Buldağ, şunları söyledi: “3 Aralık'ta yani dün Merkez üssü Kiğı ilçesinde 5,5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu deprem Bingöl merkezde de, çevre illerde de hissedildi. Depremin hemen ardından konut sigortası olmayan çok sayıda vatandaş sigorta için acentelere koştu. Bingöl deprem bölgesinde yer alan bir ildir. Buna her zaman hazırlıklı olmak lazım. Bingöl'deki sigortalılık oranı yüzde 46.10'dur. Yani hala konutların yarısından fazlası sigortasızıdır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.09.2025
16:47
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 3 Eylül'de başlayan başvuruların 26 Eylül 2025 günü sona ereceğini duyurdu. Kayıt ücreti 400 TL. İstenen evraklar ise şöyle;
09.09.2025
16:28
Öğrencilerin ilk ziyaretçisi Jandarma oldu
Öğrencilerin ilk ziyaretçisi Jandarma oldu
Jandarma mesleğinin tanıtıldığı ve okumanın önemine vurgu yapıldığı ziyarette öğrencilere jandarma çocuk dergisi, jandarma boyama kitabı ve hayvan figürlü maskeler dağıtıldı.
09.09.2025
14:21
Bingöl`de dolandırıcılıktan ceza alan şahıs yakalandı!
Bingöl'de dolandırıcılıktan ceza alan şahıs yakalandı!
Bingöl'de Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı.
09.09.2025
14:15
Bingöl polisi uyarıyor! Dikkatli olun!
Bingöl polisi uyarıyor! Dikkatli olun!
İşyerleri, parklar ve daha birçok yerde vatandaşlarla birebir temas kurup dolandırıcılık ve hırsızlık vakalarına karşı uyarılarda bulunan Bingöl polisi, broşür dağıtıp detayları örnekleriyle anlatıyor.
09.09.2025
14:04
Esnaflar dikkat! Vergi sistemi değişti
Esnaflar dikkat! Vergi sistemi değişti
Büyükşehirlerde ilçe nüfusu 30 bini geçmeyenler hariç olmak üzere faaliyette bulunan bazı vergi mükellefleri basit usulden gerçek usule geçiş yapacak. Gerçek Usule Tabi olan mükellefler KDV, gelir vergisi, stopaj vergisi, gelir geçici vergisi öderken, Basit Usule Tabi olan mükellefler yalnızca basit usulde ticari kazançlarının vergisini ödüyor.
08.09.2025
16:27
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, Ziraat Türkiye Kupası 2. Eleme Turu'nda Elazığspor ile eşleşti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın