KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2024 Pazartesi
°C

Körfezden sonra çizme harekatı

Körfez ve İsrailli yatırımcıların ardından Türkiye, İtalyan yatırımcılar için de cazibe merkezi olmaya başladı. İtalya Cumhurbaşkanı 790 iş adamı ile Türkiye'ye çıkarma yapacak.

Körfezden sonra çizme harekatı
21 KASIM 2005 PAZARTESİ 16:39
0
1441
0
AA aa
İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi ile birlikte bugün akşam saatlerinde Türkiye'ye gelecek olan işadamları heyeti temaslarına, yarın Ankara'da başlayacak. Edinilen bilgiye göre, İtalyan Sanayiciler Konfederasyonu Başkanı Luca Cordero di Montezemolo, İtalyan Bankalar Birliği (ABI) Başkanı Maurizio Sella ve İtalyan Ticaret Merkezi (ICE) Başkanı Umberto Vattani'nin katılımıyla yarın Ankara Sheraton Oteli'nde bir basın toplantısı düzenlenecek.

İstanbul'da da temaslarda bulunacak olan İtalyan işadamları heyeti, 24 Kasım perşembe günü Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-İtalyan İş Konseyi'nin Çırağan Sarayı'nda düzenleyeceği ''Türkiye-İtalya İş Forumu''na katılacak.
Türkiye'de yatırım olanaklarını araştıracak olan İtalyan firmalarının temsilcileri, bu amaçla Türk firmalarıyla ikili görüşmelerde de bulunacaklar.

Körfez ve İsrailli yatırımcıların ardından Türkiye, İtalyan yatırımcılar için de cazibe merkezi olmaya başladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olan İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, “hem ziyaret, hem ticaret” diyerek, beraberinde 70 farklı sektör mensubu 790 kişilik işadamı ordusunu da getiriyor. Türkiye'ye ‘ilk kez yatırım amaçlı' ziyarette bulunacak işadamları, ilk kez de böylesine büyük bir heyetle gelecek. Türkiye hakkında pazar araştırması yapan ve kendilerine ‘nerelere-kimlerle yatırım yapabilecekleri'nin raporları önceden sunulan İtalyan işadamları, somut yatırımlara imza atmak istiyor. İtalyanların özelleştirmelerle de ilgilendiği ve Türkiye'de banka satın almak istedikleri belirtiliyor.

2 BİN 900 İKİLİ GÖRÜŞME

Şu ana kadar 2 bin 900 firma temsilcisi İstanbul Çırağan Sarayı'nda ikili görüşmeler yapmak için kaydını yaptırdı bile. İtalyan heyeti yarın Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu toplantıya, İtalya Sanayiciler Konfederasyonu Başkanı Luca Cordero di Montezemolo, İtalya Bankalar Birliği Başkanı Maurizio Sella ve İtalya Dış Ticaret Enstitüsü Başkanı Umber- Vattani katılacak. İtalya Cumhurbaşkanı Ciampi ve İtalyan işadamları, ziyaret kapsamında TOBB'a da gidecek. Burada, İtalyan ve Türk işadamları bir araya gelecek. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında yapılacak toplantıda, iki ülke arasındaki işbirliği imkanları ve ekonomik gelişmeler ele alınacak. İtalyan Cumhurbaşkanı ve beraberindeki işadamlarının Türkiye ziyareti nedeniyle, 24 Kasım'da da İstanbul'da “Türkiye-İtalya İş Forumu” düzenlenecek.

DEVLER TÜRKİYE'DE

İtalya ile Türkiye arasındaki dostluk, bu ziyaret sayesinde ticari alanda da yoğunlaşacak. İtalya'nın Türkiye'ye, yabancı yatırım stoğununun yüzde 10'unu kapayan 2.8 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptığı belirtiliyor. İtalyan yatırımlarının miktarı 370'i aştı. Türkiye'ye yatırım yapan İtalyan devleri arasında Fiat, Pirelli, İtalia Telecom, Unicredit Bank, İntesa, Benetton, Barilla, Cementir, Perfetti, İndesit, Menarini ve Cementir gibi firmalar yer alıyor. İtalyan heyetin ilgi duyduğu sektörler ise, Astaldi'nin altyapı, inşaat ve otoyol, Eni'nin hidrokarbür, Enel'in enerji, Fincanterieri'nin tersane ve Finmeccanica'nin ise sanayi olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra İtalyan KOBİ'leri otomotiv yan sanayii ve tekstil-hazır giyim alanlarına ilgi duyuyor.

BANKA İSTİYORLAR

Ziyaretle, iki ülke arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi bekleniyor. Ziyarette yer alan İtalyan Bankalar Birliği'nin de Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen İtalyan bankalarına öncülük yapacağı belirtiliyor. Forumda, 70 değişik sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 790 işadamı yer alacak. Burada, Türk ve İtalyan firmaları arasında ortaklıklar kurulması amacıyla ikili görüşmeler yapılacak. Özellikle iki ülke arasındaki işbirliğinin, çevre koruma, elektronik, güvenlik, alternatif enerji ve tekstil alanlarında yoğunlaşması bekleniyor. İtalyan işadamları, bu ziyaretle Türkiye'deki özelleştirme projeleri hakkında da bilgi alacak.

İtalyanlar bu kez kararlı

DEİK Türk İtalyan İş Konseyi Başkanı ve Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İtalyanların ilk kez yatırım için Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Okyay, “İtalyan şirketlerinin şimdiye kadarki Türkiye ziyaretleri sadace bilgi edenme amaçlıydı. Pazar araştırmaları için Türkiye'ye gelmişlerdi. Şimdi ilk kez somut yatırım için Türkiye'ye geliyorlar” dedi. Zeynep Bodur Okyay, “Biz DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) olarak son dönemde 2 kez İtalya'ya gittik. Son olarak mart ayında Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ali Coşkun ile birlikte İtalyan işadamlarına bilgi götürdük. Türkiye'de hangi alanlara yatırım yapabileceklerini anlattık. Kimlerle ortaklık kurabileceklerini bildirdik. DEİK detaylı bir rapor sundu. İtalyanlar konu üzerinde çalıştı. Ve ilk kez net yatırım anlaşmaları yapmak için Türkiye'ye geliyorlar. 790 şirketi ağırlayacağız. Şu ana kadar 2 bin 900 ikili görüşme randevusu sağlandı” dedi.

Anadolu turu da yapılacak

Geçen sene yaklaşık 100 kişilik bir İtalyan heyet Gaziantep'i ziyaret ederek, işbirliği görüşmelerinde bulunmuştu. İtalyan işadamlarının bu sene de yine Gaziantep ve Kayseri gibi bölgeler hakkında bilgi almak istedikleri belirtildi. İtalya'nın, Ortadoğu ile ticaret yapmak için Gaziantep'i bir köprü olarak gördüğü biliniyor.

İŞ HACMİ

Türkiye'nin İtalya'dan ithalatı 2004 yılına göre yüzde 14 artarak 7 milyar dolara, Türkiye'nin ihracatının ise yüzde 20 artarak 5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir yere sahip olan İtalya, son 5 yılda en çok ithalat yaptığımız ülkeler arasında 2'nci sırada yer aldı. İtalya'dan Türkiye'ye en çok otomotiv ve yan sanayi satılırken, bu ülkeden yapılan toplam ithalatımız 2004 yılında 4.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

akşam
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.04.2024
17:29
Bingöl`de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Bingöl'de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Güvenlik birimlerini tebrik eden Vali Usta; 'Operasyonları başarıyla gerçekleştiren kahraman Emniyet ve Jandarma ekiplerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle...' açıklamasında bulundu.
29.04.2024
15:56
IBAN`la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
IBAN'la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN yoluyla yapılan ödemeleri sıkı bir şekilde denetleyerek vergi kaybını önlemeye çalışıyor. Bu doğrultuda artık fiş kesmeyenlere her bir fiş için 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.
29.04.2024
14:54
Başkan Özturan`dan sitem dolu açıklama!
Başkan Özturan'dan sitem dolu açıklama!
3. Lige yükselen Yozgat Bozospor'a 'kupanızın hikayesi kapkaranlıktır' diyen Başkan Özturan, şehrin sahipsizliğine de işaret etti; 'Ne yazık ki rakibimiz kadar şehrimize, gençlerimize, hayallerimize, bu işe harcanmış maddi manevi değerlere sahip çıkılmadı... Sesimiz, 'Canımız yanıyor, hakkımız yeniyor' feryatlarımız duyulması gereken mecralar tarafından bir türlü duyulmadı... Onların sözü, siyasi gücü birçok masada bizi ezdi geçti... Bir itirazımıza bile olumlu bir dönüş alma gücünü arkamızda hissedemedim, hissedemedik...'
29.04.2024
14:52
Bingöl`de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Bingöl'de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Doğumların 315'nin sezaryenle, 291'inin ise normal doğum yoluyla gerçekleştiği belirtildi.
29.04.2024
14:51
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu Klinik Açtı!
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu Klinik Açtı!
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu, kendi özel kliniğini açarak Bingöllü vatandaşlara hizmet vermeye başladı.
29.04.2024
14:50
Rotahane`nin durağı `Yüzen Adalar` oldu
Rotahane'nin durağı 'Yüzen Adalar' oldu
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy, Türkiye'nin kültürel zenginliğini tanıtmak amacıyla hayata geçirdiği proje çerçevesinde Bingöl'e gelerek Yüzen Adalar'ı gezdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın