KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Şubat 2026 Çarşamba
°C

Korku iskoçya'da

Londra önceki gün ikiz bombalı araç saldırısını kılpayı atlatırken dün Glasgow Havaalanı'nın ana terminaline benzin tüplerinin bulunduğu bir ciple gerçekleştirilen saldırı büyük paniğe neden oldu. Ölü ya da yaralının olmadığı saldırı ucuz atlatılırken iki kişi gözaltına alındı. İngiltere'nin "ciddi" olarak tanımladığı olayın ardından hem bu ülkede hem de ABD'de havalimanlarındaki güvenlik önlemleriartırıldı.

Korku iskoçya`da
01 TEMMUZ 2007 PAZAR 16:59
0
938
0
AA aa
GLASGOW polis yetkilileri yaptıkları ilk açıklamalarda yaşanan bu "saldırı"nın, önceki gün Londra'da ortaya çıkartılan iki bombalı saldırı girişimiyle bağlantılı olup olmadığının henüz bilinmediğine dikkat çekti. Görgü tanıkları, saldırganlardan birinin tıknaz bir Asyalı olduğunu söylediler. Olayın ardından havalimanına giriş çıkışlar geçici olarak durduruldu.

Saldırı sonrasında İngiltere'nin belli başlı havalimanlarında güvenlik önlemleri artırıldı. Öte yandan ABD yetkilileri de ülkeye yönelik somut herhangi bir saldırı tehdidi olmasa da kendilerinin de havalimanlarında güvenlik tedbirlerini artırdıklarını açıkladılar.

Bu arada saldırının, Kraliçe II. Elizabeth'in İskoç Parlamentosu'nun resmi açılışını yapmak üzere bölgede bulunduğu sırada meydana gelmesi de güvenlik uzmanlarınca "anlamlı" bir tesadüf olarak değerlendirildi.

Diğer yandan İngiltere, ikiz bombalı araç saldırısından kıl payı kurtulmanın şokunu yaşarken, Londra polisinin eylemciyi elinden kaçırdığı iddia ediliyor. Bomba yüklü Mercedes marka otomobillerin, El Kaide'nin Irak tipi olduğunu belirten polis, bombaların patlamaya iki dakika kala etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Amerikan ABC TV'si, polisin elinde, saldırganın kaçarken güvenlik kamerasına yakalanmış cam gibi net görüntülerinin bulunduğunu açıkladı. Adamın, daha önce yine bombalı saldırı planıyla ilgili gözaltına alınan, fakat delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılan kişiye çok benzediği de belirtildi.

Bunun üzerine Londra polisi, şüpheliyi yakalamak için büyük bir insan avı başlattı. Polis ayrıca güvenlik önlemlerini artırdığı başkentte, devriyeleri de sıklaştırdı.

Cobra toplandı:

Yeni kurulan Brown hükümetinin çiçeği burnunda İçişleri Bakanı Jacqui Smith, Acil Güvenlik Komitesi'ni (Cobra) toplayarak, öenlemleri gözden geçirdi.

Scotland Yard, bombalardan birinin patlamaya 2 dakika kala etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bombaların patlayıcı, benzin, gaz tüpleri ve çivilerden oluştuğunu belirten uzmanlar, "Bombalar patlasaydı, 250 metre çapında bir alev topu oluşturacaktı ve büyük can ve mal kaybına yol açacaktı".

İngiliz polisi, saldırı girişiminden bir gece önce, El Kaide'ye yakın El Hesbah sohbet kanalında, Ebu Usame el Hazin isimli bir kullanıcı El Kaide'nin Londra'yı en kısa zamanda bombalayacağını söyledi. El Hazin, buna gerekçe olarak Irak'ın işgalini ve "Şeytan Ayetleri"nin yazarı Salman Rüşdi'ye verilen şövalyelik unvanını gösterdi.

Kadınlar hedefti:

Bombalı otomobilin Tiger Tiger adlı gece kulübünün karşı kaldırımına park edilmesinden yola çıkan polis, kadınların hedef alınmış olabileceğini tahmin ediyor. Bombaların bulunduğu gece, sadece kadınlara özel bir eğlence düzenlenmişti. El Kaide'nin, "Batı'nın yozlaşmışlığını en iyi gösteren yerler" diye gördüğü gece kulüplerini sık sık hedef aldığı biliniyor.

İlk bombalı araba 87 yıl önce patlamıştı

LONDRA'daki saldırı girişimi Irak tarzı olarak yorumlanırken, bu tip saldırıların ilk kez 1920 yılında New York'ta meydana geldiği biliniyor.

O tarihte İtalyan anarşist Mario Buda, dinamit yüklediği at arabasını New York'taki finans merkezi Wall Street yakınlarında patlatmış ve 40 kişinin ölümüne yol açmıştı.

O günden sonra, militan gruplar, terörist örgütler, istihbarat birimleri ve organize suç örgütleri bombalı araç yöntemini kullanmaya başladı. Bombalı araçlar, özellikle Kuzey İrlanda, Kolombiya ve Sri Lanka'da sık sık kullanıldı ve hala da kullanılıyor.

Ancak Irak'ta direnişçiler, çoğunda da intihar eylemcisi kullanarak, neredeyse her sabah güne bir bombalı araç saldırısıyla başlıyor. Iraklı direnişçilerin, bombalı araçlarla ilgili olarak yeni teknikler geliştirdiği biliniyor.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.02.2026
02:22
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI grubu sigara fiyatlarına 17 Şubat 2026'dan itibaren geçerli yaklaşık 10 TL zam geldi. Güncel listede en ucuz sigara 100 TL, en pahalısı ise 115 TL oldu.
17.02.2026
01:55
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
16.02.2026
19:46
Bingöl`de Çaya Yüzde 30 Zam
Bingöl'de Çaya Yüzde 30 Zam
Artan maliyetler nedeniyle Bingöl'de çay fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. 13 TL'lik yeni rayiç sonrası esnaf temsilcileri, düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.
16.02.2026
19:25
Bingöl`de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Bingöl'de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Kapsül halinde 88 parça uyuşturucu yutan şüpheliler, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16.02.2026
19:24
Hesarek`te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Hesarek'te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yeşilay ve Narkotik'ten Bingöl Hesarek Kayak Merkezinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Karaca; 'Bağımlılıkla mücadelede en güçlü yöntem, sorun ortaya çıkmadan önce önlemektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve ailelerimize ulaşarak koruyucu ve önleyici çalışmalarımızı anlatıyoruz' dedi.
16.02.2026
19:23
Hesarek`e ziyaretçi akını
Hesarek'e ziyaretçi akını
Bingöl'de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, ziyaretçi akınına uğradı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın