KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Korku iskoçya'da

Londra önceki gün ikiz bombalı araç saldırısını kılpayı atlatırken dün Glasgow Havaalanı'nın ana terminaline benzin tüplerinin bulunduğu bir ciple gerçekleştirilen saldırı büyük paniğe neden oldu. Ölü ya da yaralının olmadığı saldırı ucuz atlatılırken iki kişi gözaltına alındı. İngiltere'nin "ciddi" olarak tanımladığı olayın ardından hem bu ülkede hem de ABD'de havalimanlarındaki güvenlik önlemleriartırıldı.

Korku iskoçya`da
01 TEMMUZ 2007 PAZAR 16:59
0
1030
0
AA aa
GLASGOW polis yetkilileri yaptıkları ilk açıklamalarda yaşanan bu "saldırı"nın, önceki gün Londra'da ortaya çıkartılan iki bombalı saldırı girişimiyle bağlantılı olup olmadığının henüz bilinmediğine dikkat çekti. Görgü tanıkları, saldırganlardan birinin tıknaz bir Asyalı olduğunu söylediler. Olayın ardından havalimanına giriş çıkışlar geçici olarak durduruldu.

Saldırı sonrasında İngiltere'nin belli başlı havalimanlarında güvenlik önlemleri artırıldı. Öte yandan ABD yetkilileri de ülkeye yönelik somut herhangi bir saldırı tehdidi olmasa da kendilerinin de havalimanlarında güvenlik tedbirlerini artırdıklarını açıkladılar.

Bu arada saldırının, Kraliçe II. Elizabeth'in İskoç Parlamentosu'nun resmi açılışını yapmak üzere bölgede bulunduğu sırada meydana gelmesi de güvenlik uzmanlarınca "anlamlı" bir tesadüf olarak değerlendirildi.

Diğer yandan İngiltere, ikiz bombalı araç saldırısından kıl payı kurtulmanın şokunu yaşarken, Londra polisinin eylemciyi elinden kaçırdığı iddia ediliyor. Bomba yüklü Mercedes marka otomobillerin, El Kaide'nin Irak tipi olduğunu belirten polis, bombaların patlamaya iki dakika kala etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Amerikan ABC TV'si, polisin elinde, saldırganın kaçarken güvenlik kamerasına yakalanmış cam gibi net görüntülerinin bulunduğunu açıkladı. Adamın, daha önce yine bombalı saldırı planıyla ilgili gözaltına alınan, fakat delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılan kişiye çok benzediği de belirtildi.

Bunun üzerine Londra polisi, şüpheliyi yakalamak için büyük bir insan avı başlattı. Polis ayrıca güvenlik önlemlerini artırdığı başkentte, devriyeleri de sıklaştırdı.

Cobra toplandı:

Yeni kurulan Brown hükümetinin çiçeği burnunda İçişleri Bakanı Jacqui Smith, Acil Güvenlik Komitesi'ni (Cobra) toplayarak, öenlemleri gözden geçirdi.

Scotland Yard, bombalardan birinin patlamaya 2 dakika kala etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bombaların patlayıcı, benzin, gaz tüpleri ve çivilerden oluştuğunu belirten uzmanlar, "Bombalar patlasaydı, 250 metre çapında bir alev topu oluşturacaktı ve büyük can ve mal kaybına yol açacaktı".

İngiliz polisi, saldırı girişiminden bir gece önce, El Kaide'ye yakın El Hesbah sohbet kanalında, Ebu Usame el Hazin isimli bir kullanıcı El Kaide'nin Londra'yı en kısa zamanda bombalayacağını söyledi. El Hazin, buna gerekçe olarak Irak'ın işgalini ve "Şeytan Ayetleri"nin yazarı Salman Rüşdi'ye verilen şövalyelik unvanını gösterdi.

Kadınlar hedefti:

Bombalı otomobilin Tiger Tiger adlı gece kulübünün karşı kaldırımına park edilmesinden yola çıkan polis, kadınların hedef alınmış olabileceğini tahmin ediyor. Bombaların bulunduğu gece, sadece kadınlara özel bir eğlence düzenlenmişti. El Kaide'nin, "Batı'nın yozlaşmışlığını en iyi gösteren yerler" diye gördüğü gece kulüplerini sık sık hedef aldığı biliniyor.

İlk bombalı araba 87 yıl önce patlamıştı

LONDRA'daki saldırı girişimi Irak tarzı olarak yorumlanırken, bu tip saldırıların ilk kez 1920 yılında New York'ta meydana geldiği biliniyor.

O tarihte İtalyan anarşist Mario Buda, dinamit yüklediği at arabasını New York'taki finans merkezi Wall Street yakınlarında patlatmış ve 40 kişinin ölümüne yol açmıştı.

O günden sonra, militan gruplar, terörist örgütler, istihbarat birimleri ve organize suç örgütleri bombalı araç yöntemini kullanmaya başladı. Bombalı araçlar, özellikle Kuzey İrlanda, Kolombiya ve Sri Lanka'da sık sık kullanıldı ve hala da kullanılıyor.

Ancak Irak'ta direnişçiler, çoğunda da intihar eylemcisi kullanarak, neredeyse her sabah güne bir bombalı araç saldırısıyla başlıyor. Iraklı direnişçilerin, bombalı araçlarla ilgili olarak yeni teknikler geliştirdiği biliniyor.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın