KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2025 Pazar
°C

Korucu aileler güvence istiyor

Çözüm sürecinde tartışılan konulardan biri de koruculuk sisteminin kaldırılmasıydı. Ancak bu o kadar kolay bir iş gibi görünmüyor. Yıllarca koruculuk yapan aşiretler ya da köyler, silahı bırakınca öldürülmekten veya işsiz kalmaktan korkuyor.

Korucu aileler güvence istiyor
13 TEMMUZ 2015 PAZARTESİ 00:52
0
1703
0
AA aa

Çözüm sürecinde neredeyse hiç konuşulmayan koruculuk sistemi, Kürt sorununda önemli bir yer işgal ediyor. Bu uygulama ile bölgede toplumsal ilişkilerin nasıl bir tahribata uğradığını ve korucu ailelerin nasıl bir çıkmazda olduğunu ortaya koyacak çalışmalar ise yok denecek kadar az. ‘Devlet ve PKK İkileminde Korucular' kitabını kaleme alan Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Seyman Önder, bu konuda bir nevi durum raporu ortaya koyuyor. Korucu ailelerinin hangi sebeplerle bu görevi seçtiğini, sosyal ve ekonomik portrelerini, bölge halkı ile ilişkilerini inceleyen Önder, tek bir korucu profili çizilemeyeceğine dikkat çekiyor. Koruculuğun, devlet yetkilileri tarafından aşiret liderlerine teklif edildiğini, bazı ailelerin ekonomik nedenlerle bazılarının ise çevre köy ve aşiretlerin baskılarından dolayı kabul ettiğini söylüyor. Çünkü koruculuğu kabul eden köyler devletin verdiği silah ve yetkilerle husumetli oldukları aşiretlere karşı üstünlük elde ediyor. Koruculuk sistemini bölgede yerleştirmek isteyen devlet yetkilileri ise bu aşiretlerin olumsuz bazı davranışlarını görmezden geliyor. Güvenlik endişesiyle isimleri verilmeyen korucu ailelerinin sözleri de bu tespiti doğrular nitelikte. Bir ailenin üyeleri, sistem son bulursa kendilerinin nasıl etkileneceğini şöyle anlatıyor: “Çevre köylerden bize çok ciddi baskılar gerçekleşir. Şimdilik bu baskıların önüne geçen, elimizdeki silahlar ve bize verilen yetkilerdir. Çevremizdeki köyler birbiriyle akraba, biz ise onlara göre daha az sayıdayız.” Korucu olduktan sonra civar köylerle ilişkisinin nasıl değiştiğine yönelik soruya ise bir başka korucu ailesi, “Komşu aşiretle sıkıntılarımız daha önce vardı. Onlar korucu olunca bize olan baskıları artmıştı. Devlete güveniyorlar, sürekli sorunlar çıkarıyorlardı. Biz de korucu olduktan sonra ilişme cesaretini pek bulamadılar. Artık bizim de sırtımızda devlet, elimizde silah var.” cevabını veriyor.

MAAŞ ALAMAZSAK GEÇİNEMEYİZ

KORUCULUK SİSTEMİ KALKARSA NE OLUR?

Korucu 1: “Koruculuk sistemi, burada tarım ve hayvancılığı perişan etti. Güvenlik nedeniyle tarım ve hayvancılığa bir dönem izin verilmedi. Geliri kalmayanlar koruculuğu kabul etti ve tarım ve hayvancılık bölgede önemini tamamen yitirdi. Koruculuk kalktığında, insanlar sabit gelirlerinden olacakları için yeni iş alanlarına yöneleceklerdir. Tarım ve hayvancılık üzerindeki baskı da tamamen kalkarsa, bölgede bu iş kolunda bir artış yaşanır.”

Korucu 2: “Kimse sabit geliri olduğu için başka bir iş yapmıyor. Eğer koruculuk kaldırılırsa insanlar hayvancılık yapmaya başlar..”

Korucu 3: “Ekonomimiz büyük zarar görür. Çünkü biz artık öyle bir hale geldik ki, devletin eline bakar olduk. Maaş alamazsak geçinemez duruma düşeriz.”

Korucu 4: “Çobanlık yaparım. Eğer bunu yapma şansım olmazsa kente taşınırız.”

Korucu 5: “Eğer bana iş ya da maaş verilmezse hayvancılık yapmaya çalışırım. Eğer onu da tutturamazsam büyük şehirlere gurbete gider, iş ararım.”

Korucu 6: “15 yıldır biz bu işi yapıyoruz. Çatışmaların en şiddetli olduğu, güvenliğin en sıkıntılı olduğu dönemlerde biz bu devlete canımızla, kanımızla hizmet ettik. Şimdi bize herhangi bir güvence verilmeden kaldırılmamalıdır.

KENDİLERİNİ KULLANILMIŞ HİSSEDİYORLAR

Doç. Dr. Mehmet Seyman Önder, ailelerin gelecek planlarında koruculuğun yer almadığını, bu işi çocuklarına miras bırakmak istemediklerini belirterek, bir ailenin sözlerini aktarıyor: “Başka bir kurumda aynı maaşla çalışma teklifini kabul etmeyen korucunun aklından şüphe ederim. Çünkü güvende olacaksın. Bir çatışmaya katılma durumun kalmıyor. Eve baskın düzenlenir mi ya da bir yere gittiğimde takip ediliyor muyum korkusu var. Bu yüzden daha güvenli bir iş isterim.” Ayrıca aileler arasında devlet tarafından kullanıldığını hissedenlerin sayısı da hayli fazla. Kitapta görüşüne yer verilen bir korucu ailesi, bu düşüncesini şöyle açıklıyor: “Biz devletin güvenliğini sağlamak için koruculuk yaptık, ancak diğer bölgedeki bazı korucuların ihaneti sonrası devlet unsurları askerdense korucu kayıplarını tercih ediyor. Bu da bize kullanıldığımız hissi veriyordu.” Yaşanan onca öfke ve ölümün üzerine bölge halkında korucular ve diğerleri arasında ciddi ayrılıklar oluştuğunu hatırlatan Önder'e göre bu sistem son bulurken bir toplumsal rehabilitasyona da ihtiyaç var.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
17.05.2025
00:44
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
17.05.2025
00:13
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Türkiye'de çay denince akla ilk Karadeniz gelse de güncellenen çay tüketim haritası ezberleri bozdu. Yapılan yeni araştırmaya göre, ülkede en çok çay tüketen iller belirlendi. İşte çayı seven iller ve Bingöl'ün o listedeki yeri ile tüketilen çay miktarı…
17.05.2025
00:12
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Liseler Arası Geleneksel Halı Saha Turnuvası'nda kupanın sahibi Mehmet Akif Ersoy Anadolu lisesi oldu. Kupayı TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar takdim etti.
17.05.2025
00:07
Bingöl`de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl'de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl Valiliği İl Mera Komisyonu tarafından 2025 Yılı Otlatma Sezonu için ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 6 (Altı) adet mera, göçerlere mevsimlik hayvan otlatmaları amacıyla kiraya verilecek. İhale 26 Mayıs'ta…
16.05.2025
17:20
Bingöl`de Gençlik Spor`a 5 geçici işçi alınacak
Bingöl'de Gençlik Spor'a 5 geçici işçi alınacak
TYP kapsamında Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere 5 geçici işçi alınacak. Başvurular 20 Mayıs'ta başlıyor. Katılım şartları ve kura detayları ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın