KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Korucular güvenlik görevlisi olacak

Çözüm süreci devam ederken, 29 yıllık koruculuk sistemi de sona eriyor. 66 bin korucunun statüsü 'güvenlik görevlisine' dönüştürülecek. Bir bölümü bölgede yatırım yapacak şirketlere kaydırılacak.

Korucular güvenlik görevlisi olacak
13 MAYIS 2013 PAZARTESİ 05:46
0
2777
0
AA aa

Silahsız siyaset için yürütülen süreçte, 29 yıllık koruculuk sistemi de tarih oluyor. Korucuların önemli bir bölümünün statüsü özel güvenlik görevlisine dönüştürülecek ve korucular artık yatırımları koruyacak. Görevdeki 66 bin korucuyu mağdur etmeyecek şekilde sayı kademeli olarak azaltılacak, bir bölümü de bölgeye yatırım yapacak şirketlere de özel güvenlik personeli olarak kaydırılacak.

Sınıra sıfır noktasındaki köy korucularının nöbet tuttuğu kuleler de boşaltıldı. PKK'lıların önemli geçiş noktası Cudi, Kato başta olmak üzere taş kulelerde görev yapan korucular da köylerine çekildi.

ÖZLÜK HAKLARINA KORUMA

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışma ile korucuların emeklilik ve diğer özlük haklarını koruyacak şekilde yeni görev tanımlaması yapılacak. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde 22 ilde toplam 65 bin 838 köy korucusu bulunuyor. Geçici köy korucusu sayısı ise 46 bin 495. Sayıları 19 bin 343 olan gönüllü köy korucuları önceden olduğu gibi köylerde istihdam edilmeye devam edecek. Korucuların kademeli olarak silahsızlandırılması planlanıyor. Bu kapsamda, köy korucuları yine maaşlı olarak yaşadıkları bölgede başka işlerde istihdam edilecek.

AB'DE KALKMASINI İSTİYOR

Koruculuk sisteminde AB raporlarında, bu sistemin terör örgütünde büyük eylemlere karışmamış militanların geri dönüşlerini engelleyen bir unsuru olduğu vurgusu yapılıyor. Yine aynı raporlarda, devletten maaş alan korucuların, özellikle hayvancılık ve tarım alanlarında maaşlı olarak görev yapabilecekleri ifade ediliyor.

KORUCU ÖZEL TİMLERİ LAĞVEDİLDİ

Konumları yeniden düzenlenmeye çalışılan korucularla ilgili ilk kritik adım atıldı. Terörün yoğun yaşandığı bölgelerde 35 yaşını aşmamış kişilerden seçilen ve İlçe Jandarma Komando Birliklerinin emrinde faaliyet gösteren 'korucu karma özel harekât' birlikleri lağvedildi. Korucu karma timleri, ikamet ettikleri köy ve mezraların bağlı olduğu ilçedeki jandarma komando birlikleriyle sürekli operasyonel faaliyetlerde bulunuyordu. Bu timler, arazi yapısını, mağara, sığınak ve örgüt mensuplarının olası üslenme noktalarını iyi bildikleri için jandarma özel harekât birliklerine öncülük ediyordu. Karma korucu timleri, tim sorumlusunun emir ve talimatları doğrultusunda yanlarında asker olmadan operasyon yapma yetkisine sahipti. Her türlü ağır silahı kullanma yeteneğine sahip bu timler, bölgeyi de iyi tanıdıkları için güvenlik güçleriyle yürütülen ortak operasyonlarda polis ve jandarma timlerine rehberlik ve öncülük ediyordu.

SADECE KENDİ KÖYLERİNDE

Sayıları yaklaşık 8 bin kişi olan bu grupların, bundan böyle geçici ve gönüllü köy koruculuğu sisteminde olduğu gibi sadece kendi köylerinin sınırları dâhilinde görev yapmalarına karar verildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın