KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2026 Perşembe
°C

Köyler terk ediliyor

Bingöl’ün Genç İlçesinde kış aylarıyla birlikte birçok köy, baharda dönülmek üzere terk edildi.

Köyler terk ediliyor
01 ARALIK 2014 PAZARTESİ 08:13
0
5387
0
AA aa

Genç'te yüksek rakımlı kesimlerde bulunan bazı köylerdeki vatandaşlar, sıfırın altında 20 derecedeki soğuklar ve metrelerce yüksekliğe ulaşan kar nedeniyle köylerini bırakıp şehir merkezlerine göç etmeye başladı.

Kışın göç etmek zorunda kalan köylerden biri ise Genç ilçesine bağlı Üçgül Köyü. Akdağ eteklerindeki Üçgül köyünde kış mevsiminin sert geçmesi nedeniyle yaşlılar dışında hiç kimse kalmıyor.

Üçgül Köyü Muhtarı Mehmet Ali Aktekin, köy merkezi ve 8 mezrasında yaşayan tüm köylülerin geçen onca yıl içerisinde farklı yerlere göçtüklerini söyledi.

Eskiden terör yüzünden köylerini terk edenlerin şimdi geri dönmek için çocuklarını ikna edemediğini ifade eden Aktekin, yazın köylerinin şen-şakrak olduğunu okulların açılmasıyla birlikte çocuk cıvıltılarının azalmaya ve karın düşmesiyle de köylerinin iyice sessizliğe gömüldüğünü ifade etti.

Aktekin, kış mevsiminin yüksek kesimlerde ekim ayında başlayıp mayıs ayında son bulduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Terörün en çok olduğu, kışların en çetin yaşandığı zamanlarda, biz kendi köyümüzü bırakmadık. Çocukluğumuz burada geçti. Eşimizin, çocuklarımızın, babamızın, annemizin mezarları bu köylerdedir. Kimimiz kış nedeniyle gidip başka şehirlerde kirada oturuyor. Yaz gelince geri dönmek zorunda kalıyor. Çoğunlukla çocuklarının eğitimi ve daha fazla iş olanakları için gidiyorlar.”

Köy sakinlerinden Aziz Afacan ise: “Kış şartlarımız çok zor, o yüzden köylülerimiz göç ediyor. Bazı yıllar kışın kar kalınlığı 2 metreyi buluyor. Rakım 1100 m'nin üstünde. Gidiş geliş çok zor oluyor. Bir hastamız olduğu zaman hiçbir yere ulaşamıyoruz. Başka çaremiz olmadığı için biz de şehirlere iniyoruz” diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
22.04.2026
15:07
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Büyük bir fedakârlık gösteren Bingöl kamuoyu, bu kez geniş kapsamlı organizasyonda buluşuyor. Siyasetten bürokrasiye, iş dünyasından sivil toplum örgütlerine, esnaflardan sivil vatandaşlara, herkesin bu gecede yer alması bekleniyor. Hedef, Efrayim bebeğin geleceğine umut olmak!
22.04.2026
12:35
Güveçli`de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Güveçli'de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Bingöl'de Güveçli İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen Aile Eğitimi Programı'nda veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Programda öğrencilerin güvenliği, sağlıklı gelişimi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ele alındı.
22.04.2026
11:04
ÖTV`siz araç düzenlemesi Resmî Gazete`de
ÖTV'siz araç düzenlemesi Resmî Gazete'de
Engeli olan bireylerin Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak araç alımına yönelik düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, engelli bireylerin taşıt alımlarındaki istisna şartlarını ve kapsamını yeniden belirliyor.
22.04.2026
10:40
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu:
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu: 'Yatırımlar İçin Seferberlik İlan Edilmeli'
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Bingöl ve çevresinin de yer aldığı Doğu Anadolu'nun zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yatırımların Ege Bölgesi'nden ülke geneline yayılması için seferberlik çağrısı yaptı.
22.04.2026
10:32
Hak Sahipleri;
Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'
Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın