KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ekim 2026 Cuma

Köylerine gidecek yolları yok

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında köye dönüşler için teşvikler yapıldı ve resmi kaynaklara göre binlerce kişi köyüne dönüş yaptı. Genç İlçesi Soğukpınar Köyü sakinleri yasadan faydalandı faydalanmasına ama sadece aldıkları teşvikle yetindiler; çünkü köye dönüş için bir yol bile yok.

Köylerine gidecek yolları yok
08 ARALIK 2010 ÇARŞAMBA 08:32
0
2807
0
AA aa

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi'ne (KDRP) 2009 yılında 16.5 milyon TL aktarıldı; fakat grup yoluna 5 kilometre uzaklıktaki Soğukpınar yoluna bunun milyonda biri kadar bile kaynak ayrılmadı. Gerekçe köyde kimsenin yaşamaması. Köylü ise ‘Köyde evlerimiz var, camimiz var, elektriğimiz var, suyumuz var ama gidecek yolumuz yok' diyor. 

1993 yılından sonra yakın illere ve Batı illerine göç ettiklerini söyleyen Soğukpınar Köyü sakinlerinden Sıddık Ünsal: ‘‘Eskiden eşekler vardı katırlar vardı onlarla gider gelirdik. Eskiden öküzler vardı onlarla çift sürerdik, onlarla sapı samandan ayırırdık. Şimdilerde ise araçlar var biçerdöverler var traktörler var. Var olmasına var da köye gidecek araç yok. Daha doğrusu bu ulaşımı sağlayacak yol yok. Eşekte kalmadı, katırda kalmadı köye gidelim. Öküzde kalmadı çift sürelim. Biz şimdi ne yapalım hadi siz söyleyin'' dedi.

Ünsal, ‘‘Köye dönüş yasası için gelip tespitte bulundular ve bazı arkadaşlarımıza para yarımında bulundu devlet. Evet güzel bir proje gerçekten. Köyler boşaldı bunları tekrardan doldurmak lazım. Ama bu parayı verirken köyüne nasıl gideceksin demedi kimse. Vekiller Genç'e her gelişinde söylüyoruz ama değişen bir şey olmuyor.

 Yapacağız diyorlar ama ertesi gün unutuyorlar. Millet aya çıktı uzaya çıktı ama bizim hala bir köy yolumuz yok. Ağaçlarımız var hepsi kurudu gitti. Tarlalarımız ekilmiyor. Çok değil grup yoluna sadece 5 kilometre uzaktayız yani yapılması gereken yol 5 kilometre ama yine de yapılmıyor. Ben 35 sene devlete hizmet ettim ve 10 yıl hiç izin kullanmadan görev yaptım. Emeğimizin karşılığı bu olmamalı bence.'' şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Muhtarın 20 yıllık isyanı
Soğukpınar Köyü Muhtarı Yusuf Göçük ise: ‘‘ Yoldaşan, Tarlabaşı, Soğukpınar, Çamlıyurt, Doğanlı, Derebeğı ve Dikpınar grup yolundan köye 5 kilometre yürüyerek gidiyoruz. Bir sulama projemiz var ve 20 yıldır her sene programa alıyoruz, toplantılarda dile getiriyoruz ama ondan da bir sonuç çıkmıyor.

Köylüler kendi imkanlarıyla ark açmışlar yer kumsal olduğundan su tarlalara yetişmeden bitiyor. Toprak emiyor suyu. Su sıkıntısından dolayı arazimizin yüzde 75'ini ekemiyoruz. Ağaçlarımızın hepsi susuzluktan kurudu. Yetkililerden önce yol sorununu sonra da su sorununu çözmelerini istiyoruz.''
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
16.10.2026
15:25
Bingöl`de çaldılar, Iğdır`da yakalandılar!
Bingöl'de çaldılar, Iğdır'da yakalandılar!
Bingöl'de bir tekstil iş yerinden çalınan yaklaşık 2,5-3 milyon TL değerindeki halı, yorgan, kumaş ve havlular Iğdır'da ele geçirildi. Operasyonda bir şüpheli suçüstü yakalanarak gözaltına alındı.
16.10.2026
15:15
Bingöl`ün Eylül konut satışı belli oldu
Bingöl'ün Eylül konut satışı belli oldu
Türkiye genelinde toplam konut satışlarının yüzde 36,2'sini ilk el, yüzde 63,8'ini ise ikinci el konutlar oluşturdu. Bölgede en çok konut satılan il Elâzığ olurken, Bingöl üçüncü sırada yer aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın