KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Köylülere bilinçli peynir yapımı dersi

Bingöl Üniversitesi ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi” kapsamında köylere giden ekipler, bilinçli ve sağlıklı peynir yapımını öğretiyor.

Köylülere bilinçli peynir yapımı dersi
10 TEMMUZ 2017 PAZARTESİ 05:48
0
2320
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi” devam ediyor.

Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, eğitimciliğini de Yurt'un yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Nurullah Demir, Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek ve Gıda Mühendisi Sümeyra Kılıçlar'ın proje kapsamında şu ana kadar Yeşilköy, Kırkağıl, Arıcılar, Çavuşlar köylerinde halka bilinçli ve sağlıklı peynir yapımı uygulamalı olarak gösteriliyor.

Proje koordinatörü Bingöl Üniversitesi Mimarlık- Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yurt, proje kapsamında şu ana kadar 4 köye gittiklerini, hedeflerinin ise 5 köye gitmek olduğunu söyledi.

Yurt, “Projemizin amacı; önce peynir yoluyla bulaşan brusela, tüberküloz gibi hastalıkların önüne geçmek.  Daha sonra özelikle köylerde pişmiş süt ile peynir olmaz algısını ortadan kaldırmaktır. Normalde köylülerimiz çiğ sütten peynir yapıyor. Biz sütü 80 derecede kaynatıyoruz. Belli bir soğuğa geldikten sonra maya, doğal olan tuz, kalsiyum klorür ilave edilir ve peynirde özelikle oluşan delik ve gözeneklerini önlemek için beli bir miktar yoğurt katıyoruz. Daha sonra vatandaşlar normal işlemleri ile peynirini yapıyor. Şu an bu yöntemle yüzde 40 civarında peynirde bir artış sağlamış olduk” dedi.

Bingöl üniversitesi ile İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, güvenli ve sağlıklı peynir yapma konusunda bir proje başlattıkları ifade eden Mehmet Yıldırım, “Proje kapsamında teknik eleman olarak Bingöl Üniversitesinden gelen hocalarımız 'güvenli ve sağlıklı peynir yapımı nasıl yapılır?' projesi kapsamında insanlara gösteriyorlar. Peynir yapma ile ilgili görsel anlamda uygulamalı bir şekilde köylerimize eğitim verilmektedir. Projeyle peynirdeki hastalıklar, hayvandan insana geçen hastalıkların önlenmesi amaçlanmaktadır. Brusela hastalığı çok önemli bir hastalık, buna yakalanan bir insan birkaç yıl tedavi görmesi gerekiyor. Tedavi edilmediği zaman hastaları kaybedilme riskiyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu kapsamda hayvancılık yapan üreticilerimize bu konuda gereken bilgileri veriyoruz. Bu yöntemle elde edilen peynirin verimi daha çok oluyor.” ifadelerini kullandı.

Bingöl üniversitesinden gelen hocalara ve İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürüne teşekkür eden Yeşilköy köyü muhtarı Nizamettin Hanefioğlu ise, Bingöl üniversitesi ile İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gelen ekiplerin güvenli ve sağlıklı peynir yapımını köylülere göstermesi önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Sağlıklı ve güvenli peynir yapımını uygulamalı bir şekilde köylülere gösteren Bingöl Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, Yrd. Doç. Dr. Nurullah Demir, Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım daha sonra köyden ayrıldı. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.06.2026
01:03
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl`e Geliyor
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl'e Geliyor
SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisine destek olmak amacıyla anlamlı bir dayanışma organizasyonu düzenleniyor. Bir sinema filmi çekimi için Muş'ta bulunan 5 ünlü sanatçı, 30 Haziran Salı günü Bingöl'de vatandaşlarla buluşarak Efrayim bebeğe umut olacak.
29.06.2026
01:02
Bingöl`de sıcaklık alarmı!
Bingöl'de sıcaklık alarmı!
Meteoroloji'nin son tahminlerine göre Bingöl'de hava sıcaklıkları yeni haftayla birlikte yükselişe geçiyor. Salı gününden itibaren etkisini artıracak sıcak hava dalgasıyla birlikte kentte hafta sonuna doğru sıcaklığın 38 dereceye ulaşması bekleniyor.
29.06.2026
01:01
Bingöl`de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl'de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyünde çıkan arazi yangını, rüzgârın etkisiyle büyüyerek müstakil bir eve sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken evde maddi hasar meydana geldi.
29.06.2026
00:58
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl`e 8 Kontenjan Ayrıldı
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl'e 8 Kontenjan Ayrıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2026 yılı personel alımı kapsamında Türkiye genelinde 1.200 sözleşmeli antrenör istihdam edecek. Bingöl'e ise 7 farklı branşta toplam 8 kontenjan ayrıldı. Başvurular 6-17 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın