Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce Bingöl Ovasında bulunan Garip, Kumgeçit, Dik, Gözeler, İncesu, Yeniköy, Çeltiksuyu, Sarıçiçek, Ekinyolu, Güveçli, Ormanardı ve Çayağzı köylerinde yapılan arazi toplulaştırmasında mağdur olduklarını dile getiren köylülerin basına yansıyan açıklamalarına verdiği yanıtın farklı yönlere çekilmek istendiğini söyleyen Dik Köyü Muhtarı Mahsun Kırçiçek, söylemlerinin köylülere değil, bazı kişilere yönelik olduğunu söyledi.
“ARAZİLERLE İLGİLİ İŞLEMLER İMZA KARŞILIĞI YAPILDI”
Toplulaştırmayla ilgili çalışmaların Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce yürütüldüğünü anlatan Muhtar Kırçiçek; “2010 yılında tarım reformu kapsamına alınan köylerde,10 parça arazisi olan köylülere arazilerin bütünleştirilmesi için talepte bulunuldu ve bununla ilgili anket yapıldı. Yüzde 62 evet, yüzde 38 hayır verildi. Bunun üzerine herkes kendi tarlasında kaldı ve arazi bütünleştirmesinden vazgeçildi. Daha sonra 2014 yılına kadar Tarım Reformu Genel Müdürlüğü üç ayrı pafta yolladı. Bu paftaların amacı, eğer ki vatandaş mağdur edilmiş ve arazileriyle ilgili bir sıkıntı yaşamışsa, bunların giderilmesi içindir. 2014 Ağustos ayında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, yüklenici firmayla birlikte Dik Köyü'ne gelerek her vatandaşın arazisinde kazıkları çaktırdı ve tarlalar teslim edilerek köylüden imza alındı. Herkesin tarlası teslim edilmiş. Bugüne kadar irili ufaklı hatalar oldu. Bu hatalar da, bloklar arasındaki yollardan dolayı yaşanan kaymalardır. Bir diğer yandan, arazisini Hazine arazisiyle takas yapanlar da var. Bunlar da vatandaşların dilekçelerine göre yapıldı. Dik köyünde hiç bir sulak arazi susuz alana çevrilmemiştir. Bu yöndeki iddialar da tamamen gerçek dışıdır. Yapılan tüm işlemler imza karşılığı gerçekleştirilmiştir ” dedi.
“ELEŞTİRİM ŞAHSADIR, KÖYLÜLERE DEĞİL”
Bu konuların gündeme getirilmesinin ardından kendisine yönelik eleştiride bulunan bir kişi olduğun vurgulayan Kırçiçek; “Benim sitemim köylüye değil, o şahsadır. Ayrıca basına da yanlış aksettirildi. Diğer köylerdeki sorunlarla ilgili benim savunma yapmam düşünülemez. Ben Dik Köyü ile ilgili söylemlerde bulundum. Kendi köylülerime ya da diğer köylerdeki vatandaşlarımıza yönelik bir eleştirim ya da suçlayıcı ifadem olmadı. Fakat birleri ısrarla bu konuda kamuoyunu yanlış yönlendirme gayretinde. Bugünlerde toplulaştırmayla ilgili sorunları dile getiren kişi, kendisi yurtdışında olduğu için miras malı olduğundan imzayı ağabeyi atmıştır. İmza var, dilekçe var. Paftaların saklandığı iddiası gerçek dışıdır. Tüm köylü paftaları incelemiş, kararını buna göre vermiştir. Benim sitemim, o şahsın kişisel sorun ve taleplerini, tüm köyde aynı tablo varmış gibi göstermesine ve paftaların saklandığı iddiasınadır” diye konuştu.
“KÖYÜMÜZ KAPALI SİSTEM SULAMAYA KAVUŞACAK”
Toplulaştırma sayesinde arazi içi yoların yapıldığını ve köyün kanalizasyon sorunun giderildiğini de vurgulayan Kırçiçek; “Köy içi yolarımız kilitli parke taşı döşenerek yenilendi. Şuanda köyümüzdeki tek sorun, arazi yolarındaki bağlantıların tamamlanamamasıdır. Yüklenici firma, bayramdan sonra işi tamamlayacağını beyan etti. İnşallah sıkıntımız kalmayacak. Bu faydalarından da bahsedilseydi keşke. Gülbahar Barajı kapalı sistem ihalesi yapıldı. Çalışmalar devam ediyor. Bu da tamamlandığında arazilerimiz kapalı sistem sulamaya kavuşacak. Bu sorunlarımızın giderilmesinde büyük destekleri bulunan Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz'a da teşekkürü bir borç biliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kulandı.