KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Temmuz 2025 Cuma
°C

KPSS tarihinde değişiklik olacak mı?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, son dönemde özellikle sosyal medyada sıklıkla sorulan KPSS, YKS ve TYT konularıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Aygün, KPSS tarihinde herhangi bir değişiklik olmayacağını açıkladı.

KPSS tarihinde değişiklik olacak mı?
07 MAYIS 2020 PERŞEMBE 09:57
0
5717
0
AA aa

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Habertürk'ten Kürşad Zorlu'nun sorularını yanıtladı. Aygün çokça merak edilen konular hakkında tek tek açıklamalarda bulundu. İşte o röportaj...

İLK OLARAK ÖĞRENCİLERİN STRESİNİ AZALTMAYA YÖNELİK NE GİBİ TEDBİR VE UYGULAMALAR DÜŞÜNÜLMEKTE?

- Pandemi sürecinde sınava girecek öğrencileri rahatlatmak için YÖK tarafından bu yıla has olarak iki önemli düzenleme yapıldı. İlki TYT oturumunun süresine 30 dakika eklenerek 135 dakika olan sınav süresi 165 dakikaya çıkarıldı. İkincisi ise lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan 180 baraj puanını 170 puana düşürüldü. Ayrıca sınav içeriği olarak lise son sınıfın 2.döneminden soru sorulmaması kararlaştırıldı. Bu düzenlemelerin adaylarımız tarafından olumlu karşılandığını tahmin ediyorum.

TABAN PUANIN AŞAĞI ÇEKİLMESİ ÖĞRENCİLERE NE GİBİ AVANTAJLAR SUNMAKTA. TERCİHTE BİR KARMAŞA MEYDANA GETİREBİLİR Mİ?

- Tercihte herhangi bir karmaşa meydana getirmeyecek bu durum. YKS bir sıralama sınavı ve tercih işlemleri yeni duruma göre düzenlenecek. Taban puanın aşağı çekilmesi o dilimde takılan adayların 4 yıllık lisans programı tercih etmelerine imkan sağlayacak.

Öğrencilere maske dağıtılacağı ifade edildi. Bu maskelerin sınav boyunca takılması zorunlu mu? Özellikle gözlük kullanan ya da astım vb rahatsızlığı olan öğrenciler bu konuda endişeliler.

- Sınav süresinde takılıp takılmayacağı ve diğer adımlar için Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun karar ve tavsiyelerini dikkate almak zorundayız. Her koşulda adaylara görevlilerimiz tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacaktır. İsteyen adaylar kendi maskeleriyle de sınava girebilecekler. Sınavda takmaları gerekirse kendilerini daha rahat hissettikleri maskeleri kullanabilirler. Dezenfektanını yanlarında getirebilecekler. Salonlar ise sınav süresince havalandırılacaktır. Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için, adaylar ve sınav görevlileri dışında kimse okul bahçelerine alınmayacaktır.

BU KAPSAMDA SINAV YERLERİNE ULAŞIM NASIL PLANLANMAKTA?

- İllerde rektörlerimizin başkanlığında, ilçelerde ise kaymakamlarımızın başkanlığında koordinasyon kurulları oluşturuldu. Bu kurullarda belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar, milli eğitim müdürlükleri, jandarma komutanlıkları ile ÖSYM sınav koordinatörümüzün koordinasyonunda o il ve ilçede sınavın sorunsuz bir şekilde uygulanması, adayların rahat bir şekilde sınav binalarına ulaşması için gerekli tüm tedbirler alınacaktır. Toplu ulaşım araçlarının daha sık düzenlenmesi sağlanacaktır. Belediyelerimiz de geçtiğimiz yıllarda adaylarımızın sınav binalarına ulaşımlarını ücretsiz olarak sağlamıştır. Bu yıl da desteklerini göstereceklerdir. Desteklerinden dolayı tüm paydaş kurumlarımıza da bu vesileyle teşekkür ediyorum. Engelli adaylarımız ayrıca bu konuda belediyelerden yardım ve destek isteyebileceklerdir.

KİMİ VELİLER ÇOCUKLARININ SINAV GÜNÜ, TOPLU HALDE BULUNMALARINDAN ÖTÜRÜ VİRÜSE YAKALANMA ENDİŞESİ DE TAŞIMAKTALAR. BU KAYGIYI NASIL EN AZA İNDİRMEK MÜMKÜN?

- Tüm kurumlarımızın ve paydaşlarımızın katkı ve destekleriyle sınavlarımızın sorunsuz bir şekilde gerçekleşeceğine inanıyorum. Bilim Kurulu'nun ve Sağlık Bakanlığımızın görüş ve önerileri doğrultusunda gerekli tüm önlemleri alıyoruz.

Korona sebebiyle il değişikliği yapanlar oldu sınav yeri konusunda bir değişiklik imkanı tanınacak mı?

- Adayların büyük bölümü mezun durumunda öğrenciler. Genelde illerde üniversiteler kullanılacak. Adaylardan başvuru sürecinde iki sınav tercihi alındı. Bu yıla özel olarak tüm adaylar ilk tercihlerindeki sınav merkezlerinde sınava girecekler.

Sınav salonlarında oturma düzeni nasıl olacak. Örneğin her sınıfta geçen yıla göre daha az kişi mi bulunacak?

- Sınav salonlarında oturma düzenleri sosyal mesafe mümkün olduğunca gözetilerek oluşturulacaktır. Salon kapasitesine oranla sınıflarda bulunan aday sayısı geçen yıllara göre daha az olacak.

KPSS İLE İLGİLİ ÇOK SORULAR GELİYOR. HERHANGİ BİR ÖNE ALMA DURUMU VAR MI?

- Hayır. Bir değişiklik olmayacak. KPSS mevcut ilan ettiğimiz takvimdeki tarihlerde uygulanacak. Lütfen bu takvimi esas alalım.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.07.2025
18:17
Türkiye Denizcilik zirvesinde Bakanlıktan Onur Ödülü
Türkiye Denizcilik zirvesinde Bakanlıktan Onur Ödülü
Türkiye denizcilik sektöründe önemli katkıları bulunan armatör ve tersaneci Cengiz Kaptanoğlu, 'Denizcilik Sektörünün Duayeni' ödülüne layık görüldü. Kaptanoğlu ödülü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun elinden aldı.
03.07.2025
17:54
En düşük SSK ve Bağ-Kur maaşı belli oldu
En düşük SSK ve Bağ-Kur maaşı belli oldu
Temmuz 2025'te uygulanacak en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı açıklandı. Bu rakam, kök maaşı yüzde 16,67 zamlandığında 16 bin 881 TL'nin altında kalan 4 milyon 11 bin emekliyi kapsıyor.
03.07.2025
17:50
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'ün Genç ilçesinde şüphe üzerine durdurulup üst araması yapılan şahsın üzerinden ruhsatsız silah ele geçirildi.
03.07.2025
17:28
Bingöl Umut Kervanı`ndan 8 milyon TL`lik yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan 8 milyon TL'lik yardım
Yıldız: 'Yardım, toplumsal eşitsizlikleri azaltmaya ve insan haklarını korumaya yardımcı olur. İyilik yapmak, mutluluğu artırmanın yanı sıra bireylerin depresif duygularını ve anksiyetelerini de azaltmaktadır.'
03.07.2025
17:14
ÖTV arttı zam geldi! Hangi ürünlerin fiyatı artacak
ÖTV arttı zam geldi! Hangi ürünlerin fiyatı artacak
Bugün açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamıyla birlikte ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi de otomatik olarak güncellendi. İlk 6 aylık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) doğrultusunda yapılan otomatik artış oranı yüzde 15,71 olarak belirlendi. Peki hangi ürünlere ne kadar zam geldi? İşte detaylar...
03.07.2025
14:58
Yedisu`da altyapı çalışmaları
Yedisu'da altyapı çalışmaları
Bingöl'ün Yedisu Kaymakamlığınca başlatılan alt ve üstyapı çalışmaları devam ediyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın