KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Kredi kartında taksit kavgası

Tüketicinin kefilsiz kredi gibi kullandığı kredi kartı taksitleri 3 yıla uzayınca bankalar taksit sayısını düşürdü.

Kredi kartında taksit kavgası
19 MART 2007 PAZARTESİ 11:25
0
1025
0
AA aa
Kredi kartına taksit uygulamalarıyla dünyaya örnek olan Türk bankaları, taksit vadeleri 36 aya (üç yıl) kadar uzayınca frene basma gereği duydu.
Pazarın hakimi büyük bankalar, 12 ayı aşan taksit uygulamalarını mantık dışı bularak tasit sayısını azaltma yoluna gidiyor. Tüketici ve perakende sektöründen tepki alan bankalar, üye işyerlerini ikna ederek taksit sayısını 12 ayla sınırlamak istiyor.

Bankalar harcama güçlüğü içinde olan tüketicilerin veresiye ve taksit uygulamalarından vazgeçmeyeceğini öngördüğünden kartta taksit uygulamasının devam etmesini istiyor. Ancak bankalar gıda, giyim gibi ömürleri çok sayıda taksitle uyumlu olmayan ürünlerdeki 12, 24, 36 aylık taksitleri risk olarak değerlendirip azaltmak istiyor.

En çok giyimde kullanılıyor

Tüketicilerin tüm risklerini üstlenmek istemeyen bankalar, maliyet açısından kârlı bulmadıkları vadelerin risklerini iş ortakları olan perakendecilere anlatarak taksitleri 12 ayla sınırlamak istiyor. Müşteri talep etmediği halde yapabileceği en fazla taksiti hatırlatarak satışlarını artırmayı hedefleyen perakendeciler ise bankaların uygulamalarına tepki gösteriyor.

Bankaların büyük kısmı sektördeki bu genel eğilimi üye işyerlerine aktararak ikna etme çabası içindeler. Rekabet nedeniyle birbirlerini kollayan bankalar nisandan itibaren taksitleri düşüreceklerini, kimileri ise şimdiden tedbir aldıklarını söylüyor.
Türk tüketicisi kredi kartında taksiti en fazla giyim, elektrik - elektronik eşya, bilgisayar, mobilya, dekorasyon, telekominikasyon ve market alışverişinde kullanıyor.


'Taksitler manasız boyutlara çıktı'

Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer:
"Hepimizin arzusu kredi kartı taksitlerini biraz geriye çekmek. Manasız boyuta gelen taksit vadelerini, ürünün ömrüne uygun vadelerde uygulamak lazım. 18, 24, 36 ay gibi vadeler doğru vadeler değil. Rekabet edeceğim diye taksit sayısının saçma boyutlara çıkarmamak lazım.

Kredi kartında pazar lideri olan bir banka olarak buna dikkat ediyoruz. Sektör bu yönde mantıklı bir dengeye doğru gidiyor. Yeter ki biri çıkıp bu dengeyi bozucu uygulamada bulunmasın. Banka, tüketici ve perakendeci; herkesin makul bir düzen içinde rekabet ortamının oluşmasına katkı sağlaması lazım.
Asla Türkiye kredi kartında taksitten vazgeçsin demiyorum. Ancak taksit sayılarının makul bir noktaya gelmesi gerekiyor."


'Fazla taksiti kredi kabul ediyoruz'

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil. ise şöyle konuştu: "Biz Akbank olarak kredi kartı taksitlerinde agresif değiliz. Taksitlerin zaman içinde azalmasından yanayız. Çünkü taksit banka ve üye işyerleri açısından bir maliyet unsuru. Bu nedenle azalması gerekiyor. Üç taksiti beşe, beş taksiti sekize çıkarmıyoruz. Kredi kartında eğer müşteri fazla taksit isterse, işlemi bireysel kredi kabul edip faiz uyguluyoruz. Tüketiciler en fazla beyaz - kahverengi eşya ve teknolojik ürünlerde taksit kullanmak istiyorlar."





'Çok taksit kartın limitini bloke ediyor'

"Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin de uygulamayı şöyle dile getirdi: Şu anda kredi kartı pazarında en çok rahatsız eden konu taksit vadelerinin çok açılmış olması. BDDK bu konuda birtakım uyarılar yapıyor. Bir yılı geçen taksitlerde toplam tutarı bloke ediyorz. 1000 YTL'lik bir buzdolabını 10 taksitle aldığınızda 100'er 100'er ödüyorsunuz ama limitinizi 24 ay geçene kadar bloke ediyoruz. Bankalar kişinin gelirine göre limit veriyor, her ay limit artırmamız mümkün değil. Kişi tekrar nakde dönmeye başlıyor. Böylece hem bankalar ciro kaybetmeye başlıyor hem de işlemler kayıtdışına çıkıyor."


haberturk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın