KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2026 Pazartesi
°C

Kripto yasasında sona gelindi

En popüler yatırım araçlarından birine dönüşen kripto paralarla ilgili düzenleme çalışmaları, birçok finans otoritesinin gündeminde yer alıyor. Türkiye'de de geçtiğimiz ay tamamlanan kapsamlı raporun ardından sona yaklaşıldığı biliniyor.

Kripto yasasında sona gelindi
21 MAYIS 2022 CUMARTESİ 10:36
0
1802
0
AA aa

Blokzinciri teknolojisine dayanan kripto para birimleri, 2008'de Bitcoin'in tanıtılmasından sonra hızla yükseldi. Büyük bir pazar hacmi yaratan ve dünyanın birçok yerinden milyonlarca yatırımcı tarafından tercih edilen kripto varlıklar, herhangi bir merkeze bağlı olmadan çalışmasıyla dikkat çekti. Fakat bu durum, finans otoritelerinin kripto para birimleri üzerinden yapılan işlemler üzerindeki kontrolünü engelledi.

Oldukça değişken bir piyasaya dönüşen kripto para piyasalarının, kara para aklama ve dolandırıcılık gibi konularla da gündeme gelmesiyle, uluslararası finans otoriteleri harekete geçti. Türkiye'de de benzer çalışmalara ilişkin somut adımlar 2021'in son aylarında atılmaya başlandı.

Geçtiğimiz günlerde gençlerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kripto konusunda arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Meclis'te müzakereler yapılıp ona göre adım atacağız" ifadeleri, sona gelindiği bilinen kripto para düzenlemesinin, haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülmesi yönündeki beklentileri artırdı.

TBMM GÜNDEMİNE GELMESİ BEKLENİYOR

Türkiye'de de bu yılın başında AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın başkanlığında bir komisyon kuruldu ve yasa taslağı oluşturulmaya başlandı. Bu süreçte Mustafa Elitaş, Türkiye'deki kripto para borsalarının temsilcileriyle görüşmeler düzenledi.

Son olarak mart ayının sonunda, Kripto Varlıkla İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri başlıklı raporun tamamlandığı öne sürüldü. Yasa tasarısının, haziran ayı itibarıyla TBMM tarafından son şekline kavuşturulacağı öngörülüyor.
 
"YASAKLAYICI DEĞİL, DÜZENLEYİCİ BİR YASAL DÜZENLEME"

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, yasa hazırlığı sürecinde kripto ekosisteminde Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen paydaşların görüşlerini almaya devam ettiklerini ifade etmişti. Hedeflediklerinin "yasaklayıcı değil, düzenleyici bir yasal düzenleme" olduğunu belirten Elitaş, kamuoyunda konuşulan "yüzde 40 vergi" iddialarını da yalanlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde ekonomist ve akademisyenlerle gerçekleştirdiği toplantıda kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin çok yakında meclis gündemine geleceğini söylediği aktarılmıştı.

KRİPTO VARLIK HİZMET SAĞLAYICILARI, MASAK YÜKÜMLÜLERİ ARASINDA

Türkiye'de kripto düzenlemesinin öncesinde de piyasaları düzenlemeye ve sektörü denetlemeye yönelik adımlar atılmaya başlanmıştı. 1 Mayıs 2021'de Resmî Gazete'de yayımlanan kararla kripto varlık hizmet sağlayıcıları Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yükümlüleri arasına eklenmiş, MASAK ise Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan yükümlülük denetiminde bir kripto varlık platformu 8 milyon lira idari para cezasına çarptırılmıştı.

Özellikle son dönemde LUNA ve Terra kripto para birimlerinde yaşanan büyük ölçekli kayıplar, Türkiye'de kripto para konusundaki düzenleme beklentilerini artırdı.

KRİPTOLARIN KARA PARA AKLAMA İÇİN KULLANIMI YÜZDE 30 ARTTI

Kripto para birimlerinin kara para aklama amacıyla kullanımının bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 arttığı ve 8,6 milyar dolara ulaştığı biliniyor. Öte yandan 2021'deki toplam kripto kayıplarının 14 milyar dolarla rekor kırdığı ifade ediliyor. 2022'de görülen siber suçların ise güncel maliyetinin 1,22 milyar dolara yükseldiği kaydediliyor.

Kripto para borsalarına yönelik siber saldırılar, dolandırıcılık faaliyetleri ve manipülasyona açık olduğu için değişken seyir izleyen piyasalar, kripto para yatırımcılarının birikimlerini tehlikeye atıyor. Sektör temsilcileri ve vatandaşlar, piyasa düzenleyici yasa taslağının TBMM tarafından verilecek son şeklini bekliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2026
12:26
Ekmek Almaya Diye Çıktı, 2 Gündür Kayıp
Ekmek Almaya Diye Çıktı, 2 Gündür Kayıp
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan Parkinson hastası 45 yaşındaki emekli öğretmen Kutbattin Keskin'den 2 gündür haber alınamıyor. Bölgede başlatılan arama çalışmalarında şahsa ait olduğu değerlendirilen mont ve cep telefonu bulundu.
04.05.2026
12:24
Solhan FK, Penaltılarla BAL`a Yükseldi
Solhan FK, Penaltılarla BAL'a Yükseldi
Bingöl 1. Amatör Lig'de mücadele eden Solhan FK Spor, Çaytepe Spor karşısında penaltı atışları sonucu galip gelerek Bölgesel Amatör Lig'e yükselme başarısı gösterdi.
03.05.2026
21:39
Kooperatiften Yayan`ın iddiaların jet yanıt!
Kooperatiften Yayan'ın iddiaların jet yanıt! 'Genel Kurul Şeffaf ve Usule Uygun Yapıldı'
Bingöl Üçüncü Kısım Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Demir, genel kurul sonrası ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, sürecin mevzuata uygun ve şeffaf şekilde yürütüldüğünü ve genel kurulun kamera kaydı altında olduğunu açıkladı.
03.05.2026
19:48
Bingöl Basın Konseyi`nden `Yapay Zekâ Destekli Medya Uzmanlığı Eğitimi`
Bingöl Basın Konseyi'nden 'Yapay Zekâ Destekli Medya Uzmanlığı Eğitimi'
Bingöl Basın Konseyi tarafından gerçekleştirilen eğitim seminerinde yapay zekâ araçlarının kullanımı konularında teorik ve uygulamalı bilgiler aktarıldı. Yapay zekâ teknolojilerinin medya alanında sunduğu imkânlara dikkat çekerken, bu araçların bilinçli ve etik kullanımının önemine vurgu yapan Konsey Başkanı Bayraktar, farklı alanlarda eğitim programları düzenlemeye devam edeceklerini vurguladı.
03.05.2026
19:46
Genç Muratspor Küme Düştü! Kritik Maç Sonrası
Genç Muratspor Küme Düştü! Kritik Maç Sonrası 'Şike' İddiası
Genç Muratspor'un Doğubeyazıtspor'u 2-0 mağlup etti ve bu skorla ligde kalacaktı ancak aynı anda oynanan Kurtalanspor – Şırnak Petrolspor maçı 5 dakika uzatıldı ve Kurtalanspor 5 dakikada 3 gol atarak 5-4 maçı kazanınca Genç Muratspor küme düştü.
03.05.2026
19:45
Yayan`dan `Genel Kurulda Usulsüzlük` iddiası!
Yayan'dan 'Genel Kurulda Usulsüzlük' iddiası!
Bingöl Üçüncü Kısım Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi genel kurulunda adaylıktan çekilen Saim Yayan, 501 üyeli kooperatifte yönetimin yalnızca 27 oyla belirlenmesini eleştirerek, sürecin usulsüz ve adil olmayan bir şekilde yürütüldüğünü öne sürdü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın