KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Şubat 2026 Pazartesi
°C

Kripto yasasında sona gelindi

En popüler yatırım araçlarından birine dönüşen kripto paralarla ilgili düzenleme çalışmaları, birçok finans otoritesinin gündeminde yer alıyor. Türkiye'de de geçtiğimiz ay tamamlanan kapsamlı raporun ardından sona yaklaşıldığı biliniyor.

Kripto yasasında sona gelindi
21 MAYIS 2022 CUMARTESİ 10:36
0
1686
0
AA aa

Blokzinciri teknolojisine dayanan kripto para birimleri, 2008'de Bitcoin'in tanıtılmasından sonra hızla yükseldi. Büyük bir pazar hacmi yaratan ve dünyanın birçok yerinden milyonlarca yatırımcı tarafından tercih edilen kripto varlıklar, herhangi bir merkeze bağlı olmadan çalışmasıyla dikkat çekti. Fakat bu durum, finans otoritelerinin kripto para birimleri üzerinden yapılan işlemler üzerindeki kontrolünü engelledi.

Oldukça değişken bir piyasaya dönüşen kripto para piyasalarının, kara para aklama ve dolandırıcılık gibi konularla da gündeme gelmesiyle, uluslararası finans otoriteleri harekete geçti. Türkiye'de de benzer çalışmalara ilişkin somut adımlar 2021'in son aylarında atılmaya başlandı.

Geçtiğimiz günlerde gençlerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kripto konusunda arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Meclis'te müzakereler yapılıp ona göre adım atacağız" ifadeleri, sona gelindiği bilinen kripto para düzenlemesinin, haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülmesi yönündeki beklentileri artırdı.

TBMM GÜNDEMİNE GELMESİ BEKLENİYOR

Türkiye'de de bu yılın başında AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın başkanlığında bir komisyon kuruldu ve yasa taslağı oluşturulmaya başlandı. Bu süreçte Mustafa Elitaş, Türkiye'deki kripto para borsalarının temsilcileriyle görüşmeler düzenledi.

Son olarak mart ayının sonunda, Kripto Varlıkla İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri başlıklı raporun tamamlandığı öne sürüldü. Yasa tasarısının, haziran ayı itibarıyla TBMM tarafından son şekline kavuşturulacağı öngörülüyor.
 
"YASAKLAYICI DEĞİL, DÜZENLEYİCİ BİR YASAL DÜZENLEME"

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, yasa hazırlığı sürecinde kripto ekosisteminde Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen paydaşların görüşlerini almaya devam ettiklerini ifade etmişti. Hedeflediklerinin "yasaklayıcı değil, düzenleyici bir yasal düzenleme" olduğunu belirten Elitaş, kamuoyunda konuşulan "yüzde 40 vergi" iddialarını da yalanlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde ekonomist ve akademisyenlerle gerçekleştirdiği toplantıda kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin çok yakında meclis gündemine geleceğini söylediği aktarılmıştı.

KRİPTO VARLIK HİZMET SAĞLAYICILARI, MASAK YÜKÜMLÜLERİ ARASINDA

Türkiye'de kripto düzenlemesinin öncesinde de piyasaları düzenlemeye ve sektörü denetlemeye yönelik adımlar atılmaya başlanmıştı. 1 Mayıs 2021'de Resmî Gazete'de yayımlanan kararla kripto varlık hizmet sağlayıcıları Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yükümlüleri arasına eklenmiş, MASAK ise Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan yükümlülük denetiminde bir kripto varlık platformu 8 milyon lira idari para cezasına çarptırılmıştı.

Özellikle son dönemde LUNA ve Terra kripto para birimlerinde yaşanan büyük ölçekli kayıplar, Türkiye'de kripto para konusundaki düzenleme beklentilerini artırdı.

KRİPTOLARIN KARA PARA AKLAMA İÇİN KULLANIMI YÜZDE 30 ARTTI

Kripto para birimlerinin kara para aklama amacıyla kullanımının bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 arttığı ve 8,6 milyar dolara ulaştığı biliniyor. Öte yandan 2021'deki toplam kripto kayıplarının 14 milyar dolarla rekor kırdığı ifade ediliyor. 2022'de görülen siber suçların ise güncel maliyetinin 1,22 milyar dolara yükseldiği kaydediliyor.

Kripto para borsalarına yönelik siber saldırılar, dolandırıcılık faaliyetleri ve manipülasyona açık olduğu için değişken seyir izleyen piyasalar, kripto para yatırımcılarının birikimlerini tehlikeye atıyor. Sektör temsilcileri ve vatandaşlar, piyasa düzenleyici yasa taslağının TBMM tarafından verilecek son şeklini bekliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.02.2026
14:23
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Emniyet Genel Müdürlüğü ve SGK arasındaki koordinasyon, trafikte kayıt dışı istihdama geçit vermiyor. Yol kontrollerinde tespit edilen sigortasız şoförler, araç sahibi şirketlere asgari ücretin katları oranında ağır idari para cezaları olarak geri dönüyor.
09.02.2026
14:03
Bingöl`de 8 zanlı yakalandı
Bingöl'de 8 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekiplerince yapılan çalışmada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 8 zanlı yakalandı.
08.02.2026
17:54
Kamu bankalarından şans oyunları ödemeleri kaldırıldı
Kamu bankalarından şans oyunları ödemeleri kaldırıldı
Kamu bankalarının 'şans oyunları' sekmesi 3 kamu bankasının mobil bankacılık sisteminden kaldırıldı. Böylece kamu bankaları siteminden şans oyunlarına yönlendirme yapılamayacak.
08.02.2026
17:45
Lider 12Bingölspor, deplasmandan 1 puanla döndü!
Lider 12Bingölspor, deplasmandan 1 puanla döndü!
3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, Kırıkkalespor deplasmanında 1-0 öne geçtiği mücadelede sahadan 1-1'lik eşitlikle ayrıldı. Maçın ardından Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan, hakem kararlarına tepki gösterirken takıma ve hedeflere olan inancın tam olduğunu vurguladı.
08.02.2026
17:22
Bingöl`de kahreden kaza! Baba ve oğul hayatını kaybetti
Bingöl'de kahreden kaza! Baba ve oğul hayatını kaybetti
Bingöl-Genç yolunda meydana gelen feci kazada baba ve oğul hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. Kahreden kazada hayatını kaybeden baba ve oğlunun taziyesi Dik Köyü'nde kurulacak.
07.02.2026
21:54
Zikte SÜRKAP`tan 5. Yıl Buluşması
Zikte SÜRKAP'tan 5. Yıl Buluşması
Birlik ve dayanışma mesajlarının verildiği programda eğitim çalışmaları kapsamında hayata geçirilen 'Murat Etüt Merkezi'ne dikkat çeken Platform Başkanı Mehmet Atalay, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birinin eğitim olduğunu vurguladı ve bu anlayışla hayata geçirilen Murat Etüt Merkezi'nin kendileri için en anlamlı çalışmaların başında geldiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın