KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Eylül 2026 Cuma
°C

Kuba Kümbeti yok oluyor!

Genç ilçesinde bulunan Kuba Kümbeti, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıllarda konunun basın aracılığı ile gündeme gelmesine rağmen yetkililerden herhangi bir çalışma yapılmaması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Kuba Kümbeti yok oluyor!
23 HAZİRAN 2019 PAZAR 19:49
0
4457
1
AA aa

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Genç ilçesindeki tarihi yapılar, doğa koşulları ve define avcıların insafına terk edilmiş durumda. Genç'te özellikle Sürekli Köyü sınırında bulunan ve yakın geçmişe kadar ayakta durabilen iki eserden biri olan tarihi Kuba Kümbeti'nin hali içler acısı durumda.  Yakın bir zamana kadar sağlam bir şekilde ayakta duran Genç Kuba Kümbeti, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi sayfasında da yer alan ve Bingöl'ün dahi sayılı tarihi eserleri arasında kendine yer bulan ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre ise zorunlu koruma altında olması gereken Kuba Kümbeti günden güne yok olma tehlikesi yaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda özellikle definecilerin hışmına uğrayan ve ortası kazılan tarihi kümbet için yayınladığımız haberlerin ardından ilgili müdürlük o dönem restorasyon için çalışma yapacağı yerde durumu kümbetin içini toprakla doldurup kurtarmakta bulmuştu.

Genç ilçesinde azda olsa bulunan tarihi yapıların yok olmadan restore edilip korunma altına alınması gerektiğini belirten vatandaşlar, ilgili kurum olan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bir an evvel çalışma yürütmesini bekliyor.

Vatandaşlar: “İlçeme merkezine yakın bir vaziyette bulunan tarihi yapılarımız ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesi yaşıyor. Şu anda bazılarından bahsetmek söz konusu dahi değil. Kral Kızı Kalesi ve Sebeterias kaleleri neredeyse yok olmuş, sadece yakınlarında göstermelik tarihi eser diye konulan tabelalar mevcut. Ayakta duran iki tane kümbet var. Biri vatandaşın şahsi arazisinde olduğu için kısmen korunmuş ama diğeri ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yakın zamanda defineciler tarafından ortası kazılan kümbet için ilgili kurum durumu sadece ortasını tekrar doldurmakta bulmuş. Kümbetin yıkılan yada yıktırılan taşlarının çoğunluğu halen etrafında duruyor ancak koruma altında olmasına rağmen ilgili kurum olan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün herhangi bir çalışması bulunmamaktadır” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_45734)
24 Haziran 2019 Pazartesi 15:54
İl kültür ve Turizm İl Müdürüne; Sayın Barman, Göreve geldiğiniz günden itibaren kaç tane tarihi eserimizi onarıp restore ettiniz, kaç tane doğal güzelliğimizi derleyip düzenleyip turizme kazandırdınız? Kaç öğrenciye kaç vatandaşa İl ve ilçelerimizde bulunan tarihi ve doğal güzelliklerimizi gezdirdiniz? Sahi yılan hikayesine dönen kent Müzesini daha ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz? malum tarihi eserlerimiz şuan Elazığ şehir Müzesinde sergileniyor da.. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor bu millet geçmişini tarihi bilmeden ölüp gidiyor..Yazık çok yazıkkk
11.09.2026
02:34
Bingöl Üniversitesi`nden Balkanlar`a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi'nden Balkanlar'a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen EAIE 2026 kapsamında farklı ülkelerden üniversite temsilcileriyle bir araya gelerek uluslararası akademik iş birlikleri ve öğrenci hareketliliği üzerine temaslarda bulundu. Görüşmelerin yanı sıra Bingöl Üniversitesi ile Arnavutluk'taki University of New York Tirana arasında ikili iş birliği anlaşması imzalandı.
11.09.2026
02:32
Bingöl`de bağımlılıkla mücadelede yeni adım
Bingöl'de bağımlılıkla mücadelede yeni adım
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ni (YEDAM) ziyaret ederek bağımlılıkla mücadele çalışmaları hakkında bilgi aldı. Ziyarette, il genelindeki kamu kurumlarında bağımlılıktan korunmaya yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması konusunda görüş birliğine varıldı.
11.09.2026
02:31
Güvenlik Korucusu Yüksel Demir Son Yolculuğuna Uğurlandı
Güvenlik Korucusu Yüksel Demir Son Yolculuğuna Uğurlandı
Kuzey Irak'ta görevi başında kalp krizi geçiren Bingöllü Güvenlik Korucusu Yüksel Demir, hayatını kaybetti. Şehit Demir'in naaşı Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde düzenlenen törenin ardından dualarla toprağa verildi.
11.09.2026
02:30
Yer Yalova, rakip MKE Ankaragücü
Yer Yalova, rakip MKE Ankaragücü
2. Lig Kırmızı Grup'ta sezonun ikinci haftasında MKE Ankaragücü'nü konuk edecek 12 Bingölspor, kendi sahasında oynama avantajından yine yararlanamayacak. Şehir Stadyumu'nun yıkılmasıyla sahasız kalan yeşil-beyazlı ekip, kritik mücadelede Yalova Atatürk Stadyumu'nun yolunu tutacak.
11.09.2026
02:28
Bingöl`de yüzlerce öğrenciye umut olacak destek: Kırtasiye paketleri hazır
Bingöl'de yüzlerce öğrenciye umut olacak destek: Kırtasiye paketleri hazır
Umut Kervanı, 2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesinde ihtiyaç sahibi öğrenciler için okul çantasından deftere, boyadan beslenme çantasına kadar temel eğitim malzemelerinden oluşan yardım paketleri hazırladı. Dernek Başkanı Mehmet Refik Gönül, hayırseverlere destek çağrısında bulunarak bir kırtasiye paketinin bedelinin 1.000 TL olduğunu açıkladı.
11.09.2026
02:23
Bingöl`de servis esnafından kritik karar:
Bingöl'de servis esnafından kritik karar: 'Bu yıl çalışmayacağız'
S plakalı servis taşımacıları, güzergâh ücretlerinden taşıma ihalelerine, S plaka uygulamasından okul giriş-çıkış saatlerine kadar birçok konuda yaşadıkları sorunların çözülemediğini belirterek öğrenci ve personel taşımacılığını bu yıl yapmama kararı aldıklarını açıkladı. Esnaf, 'Ayrıcalık değil, kuralların herkes için eşit uygulanmasını istiyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın