KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Kuba Kümbeti yok oluyor!

Genç ilçesinde bulunan Kuba Kümbeti, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıllarda konunun basın aracılığı ile gündeme gelmesine rağmen yetkililerden herhangi bir çalışma yapılmaması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Kuba Kümbeti yok oluyor!
23 HAZİRAN 2019 PAZAR 19:49
0
4223
1
AA aa

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Genç ilçesindeki tarihi yapılar, doğa koşulları ve define avcıların insafına terk edilmiş durumda. Genç'te özellikle Sürekli Köyü sınırında bulunan ve yakın geçmişe kadar ayakta durabilen iki eserden biri olan tarihi Kuba Kümbeti'nin hali içler acısı durumda.  Yakın bir zamana kadar sağlam bir şekilde ayakta duran Genç Kuba Kümbeti, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi sayfasında da yer alan ve Bingöl'ün dahi sayılı tarihi eserleri arasında kendine yer bulan ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre ise zorunlu koruma altında olması gereken Kuba Kümbeti günden güne yok olma tehlikesi yaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda özellikle definecilerin hışmına uğrayan ve ortası kazılan tarihi kümbet için yayınladığımız haberlerin ardından ilgili müdürlük o dönem restorasyon için çalışma yapacağı yerde durumu kümbetin içini toprakla doldurup kurtarmakta bulmuştu.

Genç ilçesinde azda olsa bulunan tarihi yapıların yok olmadan restore edilip korunma altına alınması gerektiğini belirten vatandaşlar, ilgili kurum olan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bir an evvel çalışma yürütmesini bekliyor.

Vatandaşlar: “İlçeme merkezine yakın bir vaziyette bulunan tarihi yapılarımız ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesi yaşıyor. Şu anda bazılarından bahsetmek söz konusu dahi değil. Kral Kızı Kalesi ve Sebeterias kaleleri neredeyse yok olmuş, sadece yakınlarında göstermelik tarihi eser diye konulan tabelalar mevcut. Ayakta duran iki tane kümbet var. Biri vatandaşın şahsi arazisinde olduğu için kısmen korunmuş ama diğeri ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yakın zamanda defineciler tarafından ortası kazılan kümbet için ilgili kurum durumu sadece ortasını tekrar doldurmakta bulmuş. Kümbetin yıkılan yada yıktırılan taşlarının çoğunluğu halen etrafında duruyor ancak koruma altında olmasına rağmen ilgili kurum olan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün herhangi bir çalışması bulunmamaktadır” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_45734)
24 Haziran 2019 Pazartesi 15:54
İl kültür ve Turizm İl Müdürüne; Sayın Barman, Göreve geldiğiniz günden itibaren kaç tane tarihi eserimizi onarıp restore ettiniz, kaç tane doğal güzelliğimizi derleyip düzenleyip turizme kazandırdınız? Kaç öğrenciye kaç vatandaşa İl ve ilçelerimizde bulunan tarihi ve doğal güzelliklerimizi gezdirdiniz? Sahi yılan hikayesine dönen kent Müzesini daha ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz? malum tarihi eserlerimiz şuan Elazığ şehir Müzesinde sergileniyor da.. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor bu millet geçmişini tarihi bilmeden ölüp gidiyor..Yazık çok yazıkkk
23.06.2026
20:46
Bingöl`de Bir İlk! Böbrek Alınmadan Kanser Ameliyatı Yapıldı
Bingöl'de Bir İlk! Böbrek Alınmadan Kanser Ameliyatı Yapıldı
Bingöl Devlet Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen kapalı böbrek koruyucu kanser ameliyatında, 75 yaşındaki hastanın böbreğindeki 3,5 santimetrelik tümör başarılı bir operasyonla çıkarıldı.
23.06.2026
17:38
Bingöl`de İlaçlama Çalışmalarına Start Verildi
Bingöl'de İlaçlama Çalışmalarına Start Verildi
Yaz aylarında artış gösteren haşere ve zararlılara mücadele kapsamında çalışmalarını başlatan Bingöl Belediyesi, kanal hatlarından parklara, su birikintilerinden yeşil alanlara kadar birçok noktada ilaçlama çalışması yürütüyor. Çalışmalar kapsamında mahallelerdeki ilaçlamaların da arttırılacağı vurgulandı.
23.06.2026
17:26
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
İŞKUR ve Bingöl Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek İUP programına kabul edilecek 50 kişi, 30 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştirilecek noter kurasıyla belirlenecek. Başvurular 22-26 Haziran 2026 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-Şube, e-Devlet ve ALO 170 iletişim hattı üzerinden yapılabilecek.
23.06.2026
12:45
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Solhan'da engerek yılanını yakalayan 'İmparator' lakaplı Ses Sanatçısı Yakup Koçak, tehlikeye dikkat çekerek uyardı: 'Sakın benim yaptığımı yapmayın. Bir ısırığı tahtalı köye gönderir.'
22.06.2026
16:45
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenecek ücretsiz yaz kursları için başvurular başladı. Akademik, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda açılacak 21 branştaki kurslarla çocuklar ve gençler yaz tatilini verimli geçirme imkânı bulacak.
22.06.2026
16:15
O Artık Fahri Bir Gençli
O Artık Fahri Bir Gençli
Genç Belediye Meclisi, ilçeden ayrılmaya hazırlanan Kaymakam Muhammet Güzel'e oy birliğiyle fahri hemşehrilik beratı verdi. İlçede bir kaymakama ilk kez verilen berat, duygusal anlara sahne oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın