KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Mart 2026 Çarşamba
°C

Kuba Kümbeti yok oluyor!

Genç ilçesinde bulunan Kuba Kümbeti, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıllarda konunun basın aracılığı ile gündeme gelmesine rağmen yetkililerden herhangi bir çalışma yapılmaması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Kuba Kümbeti yok oluyor!
23 HAZİRAN 2019 PAZAR 19:49
0
4023
1
AA aa

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Genç ilçesindeki tarihi yapılar, doğa koşulları ve define avcıların insafına terk edilmiş durumda. Genç'te özellikle Sürekli Köyü sınırında bulunan ve yakın geçmişe kadar ayakta durabilen iki eserden biri olan tarihi Kuba Kümbeti'nin hali içler acısı durumda.  Yakın bir zamana kadar sağlam bir şekilde ayakta duran Genç Kuba Kümbeti, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi sayfasında da yer alan ve Bingöl'ün dahi sayılı tarihi eserleri arasında kendine yer bulan ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre ise zorunlu koruma altında olması gereken Kuba Kümbeti günden güne yok olma tehlikesi yaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda özellikle definecilerin hışmına uğrayan ve ortası kazılan tarihi kümbet için yayınladığımız haberlerin ardından ilgili müdürlük o dönem restorasyon için çalışma yapacağı yerde durumu kümbetin içini toprakla doldurup kurtarmakta bulmuştu.

Genç ilçesinde azda olsa bulunan tarihi yapıların yok olmadan restore edilip korunma altına alınması gerektiğini belirten vatandaşlar, ilgili kurum olan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bir an evvel çalışma yürütmesini bekliyor.

Vatandaşlar: “İlçeme merkezine yakın bir vaziyette bulunan tarihi yapılarımız ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesi yaşıyor. Şu anda bazılarından bahsetmek söz konusu dahi değil. Kral Kızı Kalesi ve Sebeterias kaleleri neredeyse yok olmuş, sadece yakınlarında göstermelik tarihi eser diye konulan tabelalar mevcut. Ayakta duran iki tane kümbet var. Biri vatandaşın şahsi arazisinde olduğu için kısmen korunmuş ama diğeri ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yakın zamanda defineciler tarafından ortası kazılan kümbet için ilgili kurum durumu sadece ortasını tekrar doldurmakta bulmuş. Kümbetin yıkılan yada yıktırılan taşlarının çoğunluğu halen etrafında duruyor ancak koruma altında olmasına rağmen ilgili kurum olan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün herhangi bir çalışması bulunmamaktadır” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_45734)
24 Haziran 2019 Pazartesi 15:54
İl kültür ve Turizm İl Müdürüne; Sayın Barman, Göreve geldiğiniz günden itibaren kaç tane tarihi eserimizi onarıp restore ettiniz, kaç tane doğal güzelliğimizi derleyip düzenleyip turizme kazandırdınız? Kaç öğrenciye kaç vatandaşa İl ve ilçelerimizde bulunan tarihi ve doğal güzelliklerimizi gezdirdiniz? Sahi yılan hikayesine dönen kent Müzesini daha ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz? malum tarihi eserlerimiz şuan Elazığ şehir Müzesinde sergileniyor da.. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor bu millet geçmişini tarihi bilmeden ölüp gidiyor..Yazık çok yazıkkk
25.03.2026
00:11
Uyuşturucuyu Yutarak Taşıdılar, Bingöl`de Yakalandılar
Uyuşturucuyu Yutarak Taşıdılar, Bingöl'de Yakalandılar
'Yutma' yöntemiyle kente uyuşturucu sokmaya çalışan 3 kişi, polis takibinden kaçamadı. Narkotik ekiplerinin operasyonunda 3 şüphelinin midesinden 75 kapsül uyuşturucu çıkarıldı. Zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi.
25.03.2026
00:09
Bingöl`de Çocuklar Siyer Finalinde Yarıştı
Bingöl'de Çocuklar Siyer Finalinde Yarıştı
Bingöl'de korunma altındaki çocuklara yönelik düzenlenen Siyer-i Nebi Yarışması'nın final programı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Vali Cahit Çelik, yarışmaya katılan tüm çocukların kazanan olduğunu vurguladı.
25.03.2026
00:08
Bingöl Üniversitesi`nde Milli Teknoloji Atölyesi Hizmete Açıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Milli Teknoloji Atölyesi Hizmete Açıldı
Bingöl Üniversitesi'nde kurulan Milli Teknoloji Atölyesi öğrencilerin kullanımına açıldı. Rektör Erdal Çelik, atölyenin gençlerin üretim ve teknoloji becerilerine önemli katkı sağlayacağını belirtti.
25.03.2026
00:07
Motorine Rekor Zam! Bingöl`de 80 TL`yi Aştı
Motorine Rekor Zam! Bingöl'de 80 TL'yi Aştı
Küresel petrol piyasalarındaki dalgalanma akaryakıt fiyatlarını vurdu. 24 Mart itibarıyla motorine 6,58 TL, benzine 92 kuruş zam gelirken Bingöl'de motorin ilk kez 80 TL barajını geçti.
24.03.2026
03:06
Bingöl arıcıları yeniden ‘Aba` dedi
Bingöl arıcıları yeniden 'Aba' dedi
Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği'nde yapılan seçimde mevcut Başkan Ali Aba, rakiplerine büyük fark atarak yeniden başkan seçildi. Kongrede kısa süreli gerginlik yaşanırken, seçimler yoğun katılımla tamamlandı. Ali Aba; 'El birliğiyle Bingöl Balını hak ettiği noktaya taşımak için çabamız kesintisiz sürecektir' dedi.
24.03.2026
03:05
Altın düştü, Bingöl`de kuyumculara akın yaşandı!
Altın düştü, Bingöl'de kuyumculara akın yaşandı!
Bingöl'deki kuyumcular, uzun süredir ilke kez bu kadar yoğunluk yaşadı. Borcu olanlar ile 'yakında yükselir' umudu taşıyanlar kuyumculara akın etti! Kuyumcular ise 'keşke dükkânı hiç açmasaydık' diyerek hayıflandılar!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın