KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Şubat 2026 Salı
°C

Küçük uçaklar dolmuşçuluk yapacak

'Arkayı dörtleyelim beyler' bu diyaloglara hazır olun! ULAŞTIRMA Bakanlığı'nın küçük gövdeli uçaklarla bölgesel hava taşımacılığını içeren ‘Dolmuş Uçak Projesi', Borajet'e verilen izinle hayata geçiyor.

Küçük uçaklar dolmuşçuluk yapacak
24 NİSAN 2010 CUMARTESİ 10:25
0
2310
0
AA aa

Gökhan Artan'ın haberi

66 yolcu kapasiteli üç adet turboprop uçağı bulunan işletme, Tokat, Siirt, Zonguldak, Kapadokya gibi havaalanlarına sefer düzenlemeyi planlıyor.

 İşletmenin, 15 gün sonra uçuş programını tamamlamasının ardından uçuşlara başlaması bekleniyor. Türkiye'de ‘Dolmuş Uçak Taşımacılığı' yapacak ilk işletme olan Borajet, gerçekleştireceği uçuşlarla söz konusu illeri büyük havaalanlarına bağlayacak ve böylece bu illerin dünya ile bağlantısı daha kısa sürede sağlanmış olacak.

Turboprop uçaklar, sıkıştırılmış toprak meydanlara da inebiliyor. Uçaklar ayrıca 1200 metrelik pistlere de rahatlıkla iniş ve kalkış yapabiliyor.

Bu arada Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından daha önce ön izin verilen Palmali Havacılık ve Rec Havacılık'a da hava taksi işletme ruhsatı verildi.

Borajet, ATR72-500 tipi 3 adet Turboprop (pervaneli) uçak ile tarifeli ve tarifesiz seferlerle yolcu taşımacılığı yapmak üzere Ulaştırma Bakanlığı'ndan 'Bölgesel Havacılık İşletme Ruhsatı' aldı.

Asıl ruhsat hazırlıklarını tamamlaması ve ilgili mevzuat kapsamındaki gereklilikleri yerine getirmesi için bir süre önce ön izin verilen Borajet, SHGM'nin yaptığı inceleme ve değerlendirmelerin ardından 22 Nisan 2010 tarihinde ruhsat almaya hak kazandı.

Yaşanan bu gelişmenin ardından işletmenin, önümüzdeki 15 günlük zaman diliminin sonunda eğitim uçuşları ve uçuş programını tamamlamasının ardından uçuşlara başlaması bekleniyor.

66 yolcu kapasiteli üç adet turboprop uçağı bulunan işletme Tokat, Siirt, Zonguldak, Kapadokya gibi havaalanlarına sefer düzenlemeyi planlıyor.

Türkiye'de ‘Dolmuş Uçak Taşımacılığı' yapacak ilk işletme olan Borajet, gerçekleştireceği uçuşlarla söz konusu illeri büyük havaalanlarına bağlayacak ve böylece bu illerin dünya ile bağlantısı daha kısa sürede sağlanmış olacak.

66 koltuklu çift motorlu ATR72-500 tipi Turboprop uçaklar, sıkıştırılmış toprak meydanlara da inebiliyor. Uçaklar ayrıca 1200 metrelik pistlere de rahatlıkla iniş ve kalkış yapabiliyor.

Hava taşımacılığını geliştirecek

Uçaklarının tamamını peşin ve yüzde yüz yerli sermaye ile alan işletmenin ödemesini gerçekleştirdiği dördüncü uçağının da yakın zamanda Türk Tesciline girmesi bekleniyor.

Dolmuş Uçak Projesi, küçük havaalanlarından küçük gövdeli uçaklar ile büyük havaalanlarına besleyici uçuşların yapılmasını içeriyor.

Ticaret, turizm ve sanayinin yoğun olduğu yerlerdeki büyük havaalanlarına küçük gövdeli uçaklarla yapılacak çapraz uçuşlar ile hava taşımacılığının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Borajet'e verilen izin, 27 Eylül- 1 Ekim 2009 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen ve 2023 hedeflerinin belirlendiği 10'uncu Ulaştırma Şurası'nda havacılık ile ilgili alınan kararlar içinde yer alması bakımından da büyük önem taşıyor.

Turboprop uçuşların yaygınlaştırılması ile ilgili Şura kararı, şirkete verilen ruhsatla birlikte hayata geçirilmiş oldu. 

ATR72-500 tipi uçağın teknik özellikleri:
Uçuş ekibi: 2 pilot, iki kabin memuru
Kapasite: 66-74
Yüklü ağırlık: 22.670 kg
Boş ağırlık: 7.850 kg
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 22.500 kg
Motor: 2× Pratt & Whitney Canada PW127M turboprop, 1.846 kW (2.475 hp)
Hız: 507 km/h
Menzil: 1.650 km
İrtifa: 7.620 m

aht

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.02.2026
17:39
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu.
02.02.2026
16:58
ÖNDER`den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu.
02.02.2026
15:08
Bingöl Belediyesi`nden
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi.
02.02.2026
14:43
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar...
02.02.2026
14:42
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Aydemir, modern dünyanın insanı hız, haz ve sürekli meşguliyetle kuşatarak kulluk bilincinden uzaklaştırdığını söyledi.
02.02.2026
01:51
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı yapan Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, çığ ve yağış nedeniyle oluşması muhtemel su baskını ve sel riskine karşı dikkatli olunmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın