KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Aralık 2025 Perşembe
°C

Kuduza karşı havadan aşılama

Bingöl'de kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında yapılan yaban hayatının aşılanması çalışması havadan yapılacak.

Kuduza karşı havadan aşılama
26 MART 2023 PAZAR 14:45
1
1458
0
AA aa

Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, “Bakanlığımız son yıllarda görülen kuduz vakaları oranını azaltmak ve  yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla  ''Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini'' isimli Proje başlatmıştır. Ülkemizin Doğu ve Güneydoğusunda yer alan ve Bingöl ilini de kapsayan 9 ilde yaban hayatından  (tilki) kaynaklı kuduz hastalığının önlenmesi amacıyla havadan tilkilere yönelik 120.000 doz oral aşı atımı gerçekleştirilecektir. Kuduz hastalığından  korunmanın en etkin yöntemi aşılamadır. Bakanlığımız tarafından tilkiler havadan atılan BAİT (köfte şeklinde, kapsüllü yemler) kullanılarak, diğer hayvanlar ise enjeksiyon (şırınga ) ile aşılanmaktadır.

Vatandaşlarımızın tilkilerin aşı yemleri ile aşılanması kampanyası süresince, dikkat etmesi gereken  hususlar şunlardır:

1-) Aşı yemi bulunduğunda kesinlikle dokunulmamalıdır. Bu yemler sadece tilkiler içindir. Dokunulduğunda yemlerin kokusu değişeceğinden tilkiler bu yemleri yemeyeceklerdir.

2-) Aşı yemleri çok ortalık bir yerde görülürse ona dokunmadan ayağımızla veya başka bir şeyle, tilkinin bulabileceği bir yere doğru uzaklaştırılması sağlanmalıdır.

3-) Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpekler başıboş bırakılmamalı ve aşılı yemleri yemeleri engellenmesi gerekmektedir.

4-) Özellikle çocuklar bu aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarılmalıdır.

5-) Kapsülün içindeki aşı göze, cildimize veya cildimizdeki açık bir yaraya temas ederse, temas noktaları temiz su ve sabun ile yıkanmalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

6-) Bazı hayvanlarca bu yemler farklı yerlere taşınabilir. İnsanların bu yemleri bahçelerinde veya çevrede bulmaları halinde, yerden direk temastan kaçarak bir eldiven veya plastik bir torba ile almaları ve imha edilmesi için bir Veteriner Hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki; Kuduz hastalığı % 99,9 öldürücü ama aşılama ile % 100 önlenebilir bir hastalıktır. Projenin amacına ulaşması ve tüm vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları hususunda yapılan uyarılara uymaları önem arz etmektedir” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
21:02
Korkutata:
Korkutata: '2026 bütçesi çalışanı ve üretimi merkeze alıyor'
AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata, TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, bütçenin emeği önceleyen, sosyal devleti güçlendiren ve istihdamı merkeze alan bir anlayışla hazırlandığını söyledi.
17.12.2025
21:00
Gültekin:
Gültekin: 'Umut Satılmaz, Emek Çekilişe Konu Edilemez'
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, Milli Piyango ve şans oyunlarına ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında, bu tür uygulamaların dar gelirli kesimleri hedef alan bir umut istismarı ve toplumsal bağımlılık kaynağı olduğunu vurguladı.
17.12.2025
20:59
Bingöl`de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Bingöl'de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
17.12.2025
20:58
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Bingöl'de trafik güvenliğinin artırılması ve kolluk hizmetlerinde şeffaflığın güçlendirilmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan trafik ve asayiş ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi.
17.12.2025
20:57
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Yeşil-beyazlılar Osmaniyespor'u 2-0 mağlup ederek liderliğini perçinledi. En yakın takipçisiyle arasındaki puan farkını 13'e çıkaran 12Bingölspor, şampiyonluk yolunda önemli bir aşamayı daha katetti.
17.12.2025
20:56
İş İnsanları Panelinde Bingöl`ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
İş İnsanları Panelinde Bingöl'ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
Bingöl'ün marka değerinin artırılması, istihdamın güçlendirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla düzenlenen panelde, iş dünyasının bölgesel kalkınmadaki rolü masaya yatırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın