KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Nisan 2026 Pazartesi
°C

Kullanırken bir kez daha düşünün!

Beyin kanseri ve lösemi riskini artırıyor.

Kullanırken bir kez daha düşünün!
24 OCAK 2009 CUMARTESİ 09:58
0
1379
0
AA aa
Cep telefonu kullanımının ve elektromanyetik alanlara maruziyetin, beyin kanseri ve lösemi riskini artırdığı, genetik yapı ile hücrelere zarar verdiği, kan beyin bariyerini bozduğu, uyku düzenini etkilediği, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olduğu belirtildi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi'nde, Biyofizik Anabilim Dalı tarafından ''Cep Telefonu Radyasyonu'' başlıklı konferans düzenlendi.

GÜ Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, teknolojinin hızla ilerlemesi sonucunda, hayatımızı kolaylaştırmak hizmete sunulan ürünlerin bir süre sonra ''sağlık açısından risk taşıyor mu?'' şüphesi ile bilim adamlarınca tartışılmaya başlandığını söyledi. Cep telefonu kullanımının da dünya genelinde hızla artığını belirten Ayhan, ''elektromanyetik alanların, insan salığını olumsuz etkilediğine yönelik araştırmaların dikkat çekici olduğunu'' kaydetti.

GÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Cinaz da bilim adamlarının cep telefonunun kullanımı ve baz istasyonlarının olası yan etkileri hakkında ikilem içinde olduklarını belirterek, alınacak önlemler konusunda bilim adamlarının önerilerine uyulması gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise elektromanyetik alanlarla kanseri arasındaki ilişkinin, birçok bilim adamı tarafından kabul edildiğini ifade etti. Şu anda dünya genelinde 4 milyon cep telefonu kullanıcısı bulunduğunu anlatan Tuncer, ''Her iki kişiden biri cep telefonu kullanıyor. Bunun yan etkisinden hem kendisi hem de çevresindekiler zarar görüyor'' dedi.

Tuncer, ABD'de 8-12 yaşları arasındaki çocukların yüzde 46'sının cep telefonu kullanıcısı olduğunu belirterek, ''cep telefonu kullanımının beyin kanserinin görülme sıklığını 2 kat artırdığını'' ifade etti.

-ÇOCUKLARA DİKKAT-

Kanada'dan gelen bilim adamı Dr. Haward W. Fisher de, elektro manyetik alanların kesinlikle insan sağlığını olumsuz etkilediğini, bunun çeşitli ülkelerde yapılan kapsamlı araştırmalarla ispatlandığını kaydetti.

Cep telefonu başta olmak üzere baz istasyonları gibi elektromanyetik alanların ''beyin kanseri, lösemi riskini artırdığını, genetik yapıya hücrele zarar verdiğini, kan beyin bariyerini bozduğunu, uyku düzenini etkilediğini, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olduğunu ve birçok hastalığa zemin hazırladığını'' savunan Fisher, ''bunların tamamen 'görünmez tehlike' olarak tanımlanması gerektiğini'' söyledi.

Yurt dışında çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmadan örnek veren Fisher, ''Elektromanyetik alanlara maruz kalan çocuklarda, hiperaktivite saptanmasının ardından, bu çocukların etraflarındaki cep telefonu, ışık, fön makinası gibi eşyaların azaltılmasıyla, çocukların sakinleştikleri tespit edildi'' dedi.

Fisher, yapılan çalışmalar sonucunda, ''özellikle cep telefonunun en sık kullanıldığı baş bölgesinde beyin tümörlerinin geliştiğini'' ifade ederek, ''En sık baş bölgesinin sol tarafı kullanılıyorsa o bölgede, sağ tarafı kullanılıyorsa o tarafta tümör geliştiği saptandı. 2005'te yapılan bir çalışmada, 2 bin beyin tümörünün cep telefonu kullanımına bağlı olarak geliştiği belirlendi'' diye konuştu.

AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.04.2026
23:24
TEİAŞ 402 Sürekli İşçi Alacak! Bingöl`e 5 Elektrik Teknikeri Kontenjanı
TEİAŞ 402 Sürekli İşçi Alacak! Bingöl'e 5 Elektrik Teknikeri Kontenjanı
TEİAŞ, önlisans mezunu 396 tekniker ve yardımcı hizmetlerde 6 personel olmak üzere toplam 402 sürekli işçi alımı yapacağını duyurdu. İller bazında dağılıma göre Bingöl için 5 elektrik teknikeri kontenjanı ayrıldı.
12.04.2026
23:23
Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Bin 209 Personel Alacak
Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Bin 209 Personel Alacak
Diyanet İşleri Başkanlığı, KPSS puan sıralamasına göre sözlü sınavla 3 bin 209 aday din görevlisi alımı yapacağını duyurdu. Başvurular 20 Nisan–4 Mayıs 2026 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.
12.04.2026
23:22
Özgür-Der Bingöl Şubesi`nde
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nde 'Postmodern Dünyada İslami Kimlik' Konuşuldu
Bingöl'de düzenlenen seminerde postmodern çağın hakikat, kimlik ve tüketim anlayışı üzerinden İslami kimliğin karşı karşıya kaldığı meydan okumalar ele alındı. Konuşmacı Burhan Taşkaya, parçalanmış kimlik yapısının Müslüman birey üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
12.04.2026
23:21
Bingöl`de Zirai Don Alarmı! Üreticilere 48 Saatlik Kritik Uyarı
Bingöl'de Zirai Don Alarmı! Üreticilere 48 Saatlik Kritik Uyarı
Meteorolojik değerlendirmelere göre Bingöl genelinde 12 Nisan Pazar gecesinden itibaren hava sıcaklıklarında ani düşüş bekleniyor. Özellikle yüksek kesimlerde kuvvetli zirai don riski öngörülürken, çiftçi ve üreticilerin tedbirli olması istendi.
12.04.2026
23:19
12 Bingölspor 3 puanı kaptı! Haftaya kutlama var!
12 Bingölspor 3 puanı kaptı! Haftaya kutlama var!
TFF 3. Lig 2. Grup'ta şampiyonluğu garantileyen 12 Bingölspor, Osmaniyespor deplasmanından 2-1'lik galibiyetle dönerek puanını 59'a yükseltti. Yeşil-beyazlı ekip, sezonun son haftasında sahasında oynayacağı Silifke Belediyespor karşılaşmasının ardından şampiyonluk kutlaması yapacak.
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın