KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ocak 2026 Cuma
°C

Kur'an'i bir hayat yaşamaya gayret edin

Kur’an ayı olan Ramazan hakkında değerlendirmelerde bulunan bölgenin tanınmış âlimlerinden Molla Sahap Korkutata, insanların bu ayda Kur’an’i bir hayat yaşamaya gayret etmeleri gerektiğini söyledi.

Kur`an`i bir hayat yaşamaya gayret edin
25 HAZİRAN 2015 PERŞEMBE 23:56
0
1885
0
AA aa

11 ayın sultanı olan Ramazan ayında bir haftayı bugün geride bıraktıklarını ifade eden Bölgenin tanınmış âlimlerinden olan Molla Sahap Korkutata, İslam'ın rükünlerinden bir rükün olan ve Allah nezdinde en sevilen, mükâfatını sadece Allah'u Teâlâ tarafından verildiği bir ibadet olan Ramazan orucu ve Ramazan ayı hakkında birbirinden değerli açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayının rahmet ve mağfiret ayı olduğuna dikkat çeken Korkutata, Müslümanların bu ayda bol bol sadaka verilmesi, namazların cemaatle kılınması ve Kur'an ile haşir neşir olmaya gayret gösterilmesi gerektiği şeklinde önemli tavsiyelerde bulundu.

‘Ramazan Kuran'la şan, şeref bulmuştur'

Ramazan deyince akla gelen ilk şeyin oruç olduğunu belirten Korkutata, “Biz Müslümanlar şunu bilelim ki bu Ramazan Kur'an ayıdır. Ramazan Kur'an'la şan, şeref bulmuştur. Kur'an'la değerli ve kıymettar olmuştur. Cenab-ı Allah Kur'an'ın bu ayda indirildiğini bizlere buyuruyor. Madem Ramazan ayı Kur'an'la değer bulmuştur ve bu ayda insanlar için farz kılınmıştır. Dolayısıyla insanlarda bu ayda Kur'an'i bir hayat yaşamaya gayret etmelidir. Eğer bu ayda Kur'an'a iltifat edilmiyorsa bilinsin ki kupkuru bir oruç tutulmuştur. Dolayısıyla Resulullah(S.A.V.) Efendimiz şöyle buyuruyor; ‘Çok oruç tutanlar var ki acıkma ve susamaktan başka kendilerine bir şey yoktur.' Müslümanlar unutmamalı ki tek kurtarıcı Allah'ın kelamı olan Kur'an'dır. Aynı zamanda nurdur, yol gösterendir ve hidayettir. Dolayısıyla insanlar bu ayda Kur'an'ı Kerim'i tamamen gözden geçirmelidir. İnsanlar eğer bu Ramazan ayında tuttukları oruçla cennete girmek istiyorsa, Allah'ın rızasına ulaşmak istiyorlarsa Kur'an'i bir insan olmalılar ki oruçları da İslami bir oruç olsun. Çünkü Ramazan ayı oruç ve Kur'an ayıdır. Bu yüzden insanların kendisini sorgulamaları lazımdır. Ben İslam'ı ve Kur'an'ı ne kadar yaşıyorum diye. Bu konuda sürekli kendi muhasebesini yapmalı ve nefsini Kur'an'la ıslah etmelidir. Ramazan ayının Kur'an'sız olarak hiçbir değeri de yoktur. Ramazan ayının Kur'an karşısında bir yaprak kadar kıymeti yoktur belki ama Kur'an-ı Kerim Ramazan ayına değer katmıştır. Artık Ramazan ayı geldiği vakit Kur'an'ı hatırlamak lazımdır. Kur'an'ın manasını tefekkür etmek lazımdır ki Kur'an'la ihya olalım.” vurgusunda bulundu.

‘Kimler oruç tutabilir ve kimler tutmayabilir?”

Açıklamasının devamında Ramazan ayında en çok sorulan sorulara cevap veren Korkutata, “Nasıl oruç tutulur, kimler oruç tutar, güzel ahlak nasıl olur, zekât ve fitre nasıl verilir şeklinde ki insan hayatında bilinmesi gereken tüm dersleri kendi içindeki kanunlarla belirtir. Dolayısıyla bu Ramazan ayında herkesin hem oruç tutması hem de Kur'an'cıl bir yaşam tarzı olması lazımdır. Ancak kendisine zarar verecek derece hastalığı bulunan kişiler, güvenilir yani oruca karşı olmayan doktorlardan bu bilgiyi alıyorsa, o zaman hastalığından dolayı oruç tutması da caiz değildir. Meşakkatli bir yolculukta bulunan kişilerde hastalar gibi oruç tutmaları farz değildir ancak her iki kısım insanlarda söz konusu sıkıntıları ortadan kalktıktan sonra orucunu kaza etmekle mükelleftirler. Çocuk emziren kadında sonradan kefaret vermek ve orucunu tutmak şartıyla orucunu yiyebilir. Kronik hastalığı olanlar ve piri fani dediğimiz ihtiyarlar da tutma takatinde değillerse bunlarda orucunu yer, kefaretlerini verir, sonrasında kazada etmezler.”şeklinde tavsiyelerde bulundu.(Nihat Kanat-İLKHA) 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.01.2026
22:33
Vali Usta;
Vali Usta; 'Köylerimizde Önemli Hizmetlere İmza Attık'
Bingöl İl Özel İdaresi'nin 2024–2025 Çalışmalarını Değerlendirdiği basın toplantısında Köy yollarından içme suyu projelerine, süt toplama araçlarından doğal yaşam alanına kadar birçok hizmeti anlatan Vali Usta, 2026 yılında köylerde şebekeli su ve atık su çalışmalarının hızlanacağını açıkladı.
15.01.2026
20:43
Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta`dan Bingöl`e Duygusal Veda
Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta'dan Bingöl'e Duygusal Veda
Yalova Valiliğine atanan Vali Ahmet Hamdi Usta, yayımladığı duygu yüklü mesajla Bingöllülere seslendi: 'Bu şehri ve insanını kalbimin en derin yerine koyuyorum. Bu toprakları ve sizleri asla unutmayacağız. Yalova'da sizlere daima açık bir kapınız var.'
15.01.2026
20:18
Hesarek`te Sezon Açılışı Sıkıntılı Başladı
Hesarek'te Sezon Açılışı Sıkıntılı Başladı
Yetersiz yol çalışmaları nedeniyle kayak severler saatlerce yolda mahsur kaldı. Yaşanan sıkıntıların temelinde; kurumlar arası koordinasyon eksikliği, uygun olmayan lastiklere sahip araçların yolu kilitlemesi, kar temizleme çalışmalarının zamanında ve yeterli yapılmaması ve yer yer yalnızca bir araçlık geçiş sağlanması gösteriliyor.
15.01.2026
19:37
BÜ ile Arıcılar Birliği Arasında Önemli İş Birliği
BÜ ile Arıcılar Birliği Arasında Önemli İş Birliği
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği arasında Bingöl balının kalite ve marka değerini artırmaya yönelik üç yıllık protokol imzalandı.
15.01.2026
18:49
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 482 gram metamfetamin ele geçirilirken 1 şüpheli ise tutuklandı.
15.01.2026
18:43
Bingöl`de karla mücadele çalışmaları sürüyor
Bingöl'de karla mücadele çalışmaları sürüyor
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde kapanan yüzlerce köy yolu ulaşıma açılırken 77'sinde ise çalışmalar sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın