KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Kurdi-der'de ilk ders zili çaldı

KURDİ-DER Bingöl şubesi ilk eğitim devresini başlattı. Toplamda 71 öğrenciyle başlayan eğitim devresinin üç ay süreceği bu eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere ‘spasname’ verileceği öğrenildi.

Kurdi-der`de ilk ders zili çaldı
20 OCAK 2015 SALI 19:43
0
2166
0
AA aa

Geçtiğimiz ay içerisinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Yazar Hüda Kaya'nın katıldığı törenle açılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-Der) Bingöl Şubesi dil atölyesi ilk eğitim devresini başlattı.

Az bilenler ve hiç bilmeyenler olarak iki sınıf halinde haftada dört saat verilecek eğitimler sonrasında başarılı olan öğrencilere ‘spasname' verilecek.

Derneğin ve dil atölyesinin çalışmaları hakkında bilgi veren Kurdi-Der kurucu üyesi Nihat Çağlayan, halkın çalışmalarını yakından takip etmesini ve bu çalışmalarda yer almasını istediklerini söyledi. Amaçlarının asimilasyon ile yok edilmeye çalışılan anadilleri tekrardan toplumların gündelik yaşamının içerisine yerleştirmek olduğu söyleyen Çağlayan: “Az bilen ve hiç bilmeyen olmak üzere İki farklı sınıfta toplam 71 öğrenciye Kurmancî ve Zazakî ders vermeye başladık. Dört eğitmenle vermeye başladığımız derslerin sayısını ileriki zamanlarda yeni eğitmenlerimizin katılması ile artıracağız. Şuan yetişkinlere eğitim verilen sınıfımızın dışında çocukların eğitim göreceği sınıfımız da hazır çalışmalarımızın ilk ayağı olarak gördüğümüz ve dili gündelik hayatta konuşma, yerleştirme amacı taşıyan bu çalışmanın ardından türkçe, edebiyat vd. eğitimlerinin anadilde verileceği bir eğitim atölyesi olmayı istiyoruz” açıklamasında bulundu.

ZAZAKÎ'Yİ HAK ETTİĞİ YERE TAŞIMAYI AMAÇLIYORUZ

Çağlayan: “Biz Bingöl Kurdi-Der olarak Zazakî'yi yapacağımız çalışmalar ile tekrar gündelik yaşamın içerine yerleştirmek ve yapılan diğer çalışmalar ile birlikte hak ettiği yere getirmek istiyoruz” dedi.

Bingöl kamuoyuna çağrı yapan Çağlayan: “Halkımızı yurttaşlarımızı yapacağımız çalışmalarda aktif yer almaya çağırıyoruz. Yurttaşlarımız eğitim görerek yâda kendilerini yeterli görüyorlarsa eğitmen olarak anadil üzerine verilen bu kolektif çabanın bir parçası olsunlar bu çerçevede hangi fikir ve düşüncede olursa olsun kapımız hem eğitim görmesi için hem de eğitim vermesi için herkese açıktır” açıklamasında bulundu.

HER DİL BİR YAŞAMDIR

Her dilin bir yaşam olduğunu söyleyen, asimilasyon ile yok edilmeye çalışılan anadilleri yapacakları çalışma ve verecekleri eğitimler ile yaşamın ortasına koymayı hedeflediklerini söyleyen Kurdi-Der eğitmenlerinden Mem Artemêt'de halkı yapılacak çalışmaların bir parçası olmaya çağırdı.

Sistemin yıllardır dil üzerinden halkı birbirinden ayrıştırmaya çalıştırdığını söyleyen Artemêt: “Sistem yıllardır Kürdistan ‘da kirli politikaları ile halkı birbirinden ayrıştırıp, Kürt çocuklarını asimile etmek için hep bir çaba içerisinde olmuştur. Biz burada Kürtçenin Zazakî ve Kurmancî lehçelerini öğretip günlük hayatın bütün alanlarına yaymayı serpiştirmeyi hedefliyoruz. Bu şekilde kaybolmaya yüz tutan anadillerimizi bütün asimilasyon çabalarına karşın yaşamın ortasına koymayı yaşatmayı hedefliyoruz” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın