KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Kürt açılımının ekonomik ayağı işsizlik fonu'ndan gelecek 3 milyar lira olacak

Hükümetin başlattığı ‘kürt açılımı´ politikasının, ekonomik ayağını İşsizlik Fonu'ndan GAP ve DAP'a aktarılacak 3 milyar lira oluşturacak. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bölgenin sorununu çözmek için kültürel ve sosyal düzenlemelerden daha önemlisi ekonomik tedbirlerdir” diye konuştu...

Kürt açılımının ekonomik ayağı işsizlik fonu`ndan gelecek 3 milyar lira olacak
13 AĞUSTOS 2009 PERŞEMBE 08:19
0
1051
0
AA aa
KÜRT açılımı çerçevesinde yapılacak çalışmalar tartışılırken, hükümet, projenin ekonomik ayağı niteliğinde ilk adımı attı. GAP'ten sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İşsizlik Fonu'ndan GAP ve DAP'a ayrılan 3 milyar liranın açılımın ekonomik ayağı sayılabileceğini söyledi. Önceki gün onaylanan yasada bu konuyla ilgili olarak, İşsizlik Fonu'nun nema gelirlerinden 4'te 3'ünün bütçeye gelir olarak kaydedileceği, bunun da öncelikle olarak GAP kapsamındaki yatırımlara ayrılacağı belirtiliyor.

Yılmaz, TBMM kulisinde sohbetinde, önceki gün yasalaşan düzenlemeden elde edilecek gelirin toplam 4 milyar lira civarında olduğunu, bunun 3 milyar liralık bölümünün GAP, DAP ve diğer bölgesel projeler için kullanacağını bildirdi. Yılmaz, şunları söyledi: “Bölgenin sorununu çözmek için kültürel ve sosyal düzenlemelerden daha önemlisi alınacak ekonomik tedbirlerdir. Biz son bir yıl içerisinde bu anlamla muazzam yatırımlar yaptık. Doğrudan bölge halkının sıkıntılarını çözecek, sulama ve tarım sektörüne yönelik önceliklerin yanısıra, eğitimden sağlığa kadar çok önemli atılımlar yaptık. KOBİ'lere yönelik destekleri de bunların arasında saymak gerekir. Son yasal düzenlemeden elde edilecek kaynağın 3 milyar lirası GAP ve DAP ve bölge yatırımları için harcanacak. Bunlar içinde ulaştırmada önemli yer tutuyor.”

Baykal, yanlış biliyor

Deniz Baykal'ın son grup toplantısında yaptığı konuşmaya da değinen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Baykal, ‘Son 3 yılda GAP'ta hangi ihaleyi yaptın. Sulamayı artır 3-5 kat gelir artar' diyor. Kesinlikle yanlış biliyor. Son bir yılda bölgede yaptığımız arazi toplulaştırması bir milyon hektar. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılanın toplamı kadar. Ana kanaletlerin tamamına yakını ihaleye çıktı. Tek bir ihale yapılmamış sözünü nasıl söyler? Sulamaya büyük önem veriyoruz. 240 bin hektar alan sulanıyor. Bu ihalelerin ardından sulanabilir alan 1 milyon 60 hektara çıkacak.”

Yasası Meclis'te onaylandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün “özel istihdam bürolarına” ilişkin madde nedeniyle geri gönderdiği, bu maddenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda çıkarılmasından sonra adı, “İşsizlik Sigortası Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” olarak değiştirilen yasa, Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) aktarılacak kaynağın dayanağını oluşturuyor.

Bu yıl nemanın 4'te 3'ü bütçeye gelir olarak yazılacak

ÖNCEKİ gün TBMM'de kabul edilen yasanın getirdiği düzenleme şöyle işleyecek:

2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonunun nema gelirlerinden 4'te 3'ü bütçeye gelir kaydedilecek.

Bu tutarın, Yüksek Planlama Kurulu kararına istinaden GAP kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak.

Bu ödenekler, 2009 yatırım programı ile ilişkilendirilecek. Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin 2010 yılında 4'te 3'ü, 2011 ve 2012 yıllarında 4'te biri, ilgili yıl genel bütçelerinde bütçe gelir tahmini olarak yer alacak.

Teşvik edilen yatırımlara bağlı olarak, istihdam edilen işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerinin tamamına kadar olan kısmı, belirli bir süre Hazine tarafından karşılanacak.

Yatırımın konusuna, büyüklüğüne ve bulunduğu illerin gelişmişlik seviyesine göre uygulama süresi, karşılama oranı ve kapsam, yatırımın sektörü, büyüklüğü ve bulunduğu ile göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
 


hurriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2025
19:09
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 2`si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 2'si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2'si ağır 7 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.
07.05.2025
19:00
‘Farklı Perspektiflerde Bingöl`ün Deprem Gerçeği` konferansı
'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konferansı
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konulu konferansta, alanında uzman isimler önemli sunumlar yapacaklar.
07.05.2025
18:37
Havalar ısındı, kaldırım işgalleri başladı
Havalar ısındı, kaldırım işgalleri başladı
Bingöl'ün kronik sorunu kaldırım işgalleri, havaların ısındığı bugünlerde yeniden hortladı! Kahvehane kürsüleri, dolaplar ve malzemelerden kaldırımda yürüyemez hale gelen halk, kalıcı çözüm için çağrıda bulunuyor!
07.05.2025
18:34
Bingöl`de kaç kişi hak sahibi oldu?
Bingöl'de kaç kişi hak sahibi oldu?
Vali Usta: 'Hak sahipliği kabul edilmeyen başvurular için itiraz üzerine yargı süreçleri devam etmekte olup, kazananlarla ilgili işlemlere devam edilmektedir' dedi.
07.05.2025
18:33
Bingöl`de küçükbaş yetiştiriciliğine büyük destek
Bingöl'de küçükbaş yetiştiriciliğine büyük destek
Bingöl'de çiftçilere yüzde 50 hibe desteği ile 80 adet güneş enerjisi sistemi 300 adet küçükbaş hayvan kırkım makinesi 800 adet akülü şarjlı ilaçlama makinesi (sırt pompası) teslim edildi.
07.05.2025
18:32
Muhasebecilere yeşil pasaport hakkı geliyor: Meclis`e sunuldu
Muhasebecilere yeşil pasaport hakkı geliyor: Meclis'e sunuldu
Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlere yönelik hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın