KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Kürt dili 393, türkçe 347 puanla öğrenci kabul etti

Sadece 3 üniversitede Kürtçe Dili ve Edebiyatı bölümü bulunmasının da etkisiyle bölümün taban puanı Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün taban puanlarını geride bıraktı.

Kürt dili 393, türkçe 347 puanla öğrenci kabul etti
29 TEMMUZ 2013 PAZARTESİ 01:01
0
3499
29
AA aa

Bingöl, Mardin Artuklu ve Muş Alparslan üniversiteleri Kürtçe öğretmeni yetiştirmek için Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açtı. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü de bulunan bu üç üniversitede, Kürtçe bölümünün taban puanları Türkçe'yi geride bıraktı.

KÜRT DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMLERİ REVAÇTA

2013-2014 üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Bu yıl 673 bin öğrencinin yerleştiği üniversite tercihlerinde en dikkat çeken bölüm ise Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü oldu.

Kürt Dili bölümü bulunan 3 üniversitede yoğun ilgi üzerine Kürt Dili ve Edebiyatı'na yerleşme puanı Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne yerleştirme puanının üzerine çıktı.

3 ÜNİVERSİTEDE BÖLÜM VAR

Bu yıl 673 bin öğrencinin yerleştiği üniversitelerde 109 bin kontenjan boş kaldı. Tercihlerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümüyle ilgili çarpıcı bir durum ortaya çıktı. Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerinde geçen yıl açılan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü bu yıl yoğun ilgi gördü. Sadece 3 üniversitede Kürtçe Dili ve Edebiyatı bölümü bulunmasının da etkisiyle bölümün taban puanı Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün taban puanlarını geride bıraktı. Kürt Dili taban puanı 393 olurken bu üniversitelerde Türk Dili taban puanı 347 oldu.

KÜRTÇE ÖĞRETMENİ SIKINTISI

4+4+4'te eğitim sisteminde Kürtçe seçmeli ders olarak müfredata girmiş ve Kürtçe öğretmeni sıkıntısı yaşanmıştı. 3 üniversite Kürtçe öğretmeni yetiştirmek için bölüm açarken, bakanlık buralardan mezun olacak öğretmenleri beklerken, Kürtçe bilen başka branşlardaki öğretmenlerini Kürtçe seçmeli derslerde de görevlendirmişti. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
hsndmr (@Misafir_14802)
02 Ağustos 2013 Cuma 15:27
ayrıca sen kürtçeyi sonradan öğrenmişsen zaten anlarsın,ben ingilizce,çince öğrenirsem zaten anlarım,,ben zazaların kürtçeyi anladığını hiç duymadım görmedim,haa kürtçü zazalar hariç birde içiçe yaşamanın getirdiği zorunluluk....madem biz onları anlıyoruz onlar neden zazacayı anlamıyor kendine sordunmu hiç....çok yakın kürt arkadaşlarım vardı adamlar yeminlede anlamıyoruz diyorlar,ama ben anlıyorum çünkü tarihsel süreç içerisinde onlar hep güçlüydü bizden ve daha çoktu.kürtçe müzik etkisi başta olmak üzere çok ciddi bir asimilasyona uğradık...daima onların kültürel üstünlüğü altında kaldık...ne müzik,ne dil ve nede edebiyat olarak gelişemedi zazaca,,,,,işte asimilasyon böyledir demiştim yaa,,,farkında bile olmazsınız
hsndmr (@Misafir_14801)
02 Ağustos 2013 Cuma 15:16
zorunuza gitmesin,biraz geniş olun,tahamüllü olun.Dikkat ettimde hiç araştırmacı ve bilimsel konuşmuyorsun ezbere,çaresiz ve tipik kürtçü zazaların devamı gibi konuşuyorsun...hep aynı şeyleri konuşuyorsunuz..kanıtınız yok,hep çaresizsiniz...Ayrıca benim büyüklerim kendilerine kürt diyor demişsin olabilir,kenlerini arap türk ermeni kökenli olduğunu söyleyen dünya kadar zaza var..eğer siz böyle bir yolla zazaları kürt yapabileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz...o zaman zazalar hem türk hem arap hem kürt hem ermeni hemde farisidir ve zaza diye birşey yoktur...işte sizin gibiler yüzünden asimile olduk.Ayrıca türki bir dil grubudur iranice gibi,,,nasılki azeri,kırgız,türkmn,özbek,gagavuz bir türk ise Zaza,kürt,faris,gilan,mazenderan,tacik,peştun,goranda bir iranidir,aryandır...LÜTFEN İYİ ARAŞTIRIN SONRA KARAR VERİN.VE GÖRECEKSİNİZ, ZAZA REALİTESİ KÜRT FAŞİSTLERİNİN BAŞINI ÇOK AĞRITACAK...GÜN GELECEK İNKARCILAR KENDİLERİNE HESAP VERECEK..AYRICA DİKKAT ETTİM BENİM VERDİĞİM ÖRNEKLERDEN NEDEN KAÇIYORSUNUZ MİSAL,,İTALYANCA VE İSPANYOLCA ÖRNEĞİ............
srht dmr (@Misafir_14782)
01 Ağustos 2013 Perşembe 13:05
Senin Türkmen arkadaşın vardı ya benim da okulda kazak bi arkadaşım vardı adam biz türküz diyordu ve kazakçanın tr türkçesine fazla bezemediğini söylüyordu ve bununla beraber benim dilimde Kazak Türkçesi diyordu.
Artı kimsenin kimseyi sevme gibi mecburiyeti yok, kimsenin başkasının dilini bilme zorunluluğu da yok tabi günümüzde olduğu gibi zoraki yaptırmazsan, başkaları öyle böyle bakıyor diye genellemede yapılmaz bence herkes bir değil ve doğruyu bilen sen kal biz kendimizi bilmeye devam ederiz.
REXET OL.
ALLAHA EMANET.
srht dmr (@Misafir_14781)
01 Ağustos 2013 Perşembe 13:04
Farsçann zazaca ve kurmanciyle bir dil ailesi içinde olduğu dolayısıyla kelime benzerliklerinn normal olduğu ve hatta zazakide kullandığımız tüm matematik sayılarının farsça olduğunu biliyorsun bide senin dediğin gibi zazaki ve kurmanci 3 5 kelime ile değil % 65 kelime %95 gramer ile benzerlik gösterir. ve o bendn daha iyi bildiğin akademik zazacanla kulak verdiğinde kurmanciyi hiç değilse yarı yarıya anlıyorsndr kaçarın yok çünkü ben ve benim gibi senin kadar akademik zazaca bilmyen bir çok CAHİL ZAZA yöresel zazacamızla o kadarını anlıyoruz
srht dmr (@Misafir_14780)
01 Ağustos 2013 Perşembe 13:02
ejdadına o benden daha fazla saygı duyupta kulak verdiğin atana sor çünkü onlar bir başkasının tezini çürütmeye çalışmaz bildiğini anlatır ve sende bundan korkuyorsun.
Bide en baba bilim laboratuardan sahadan geçer gerisi tamamen bilim kanunu olarak şüpheci bakış açısı içinde kalır ki bilimin devamlığı ve yenilemesi de şüphecilikten gelir seninde bildiğin üzere.
srht dmr (@Misafir_14779)
01 Ağustos 2013 Perşembe 13:01
Ben Kürtlüğümü Senin o cahil cuhela gördüğün büyüklerimden öğrendimde biliyorum.
Bunlar senin iddia ettiğin
Srht dmr (@Misafir_14778)
01 Ağustos 2013 Perşembe 12:58
öncelikle senin daha önce kürtçülük yapıp sonra kendince aydınlanman beni ilgilendirmez. besenin itirafı gerçektir kurmançlar sayısal çoğunluklarıyla her alanda zazakinin üzerinde ağır etkiye sebebiyet vermiştir. Buna bende karşıyım ve bu kabullenemez bir yanlıştır çünkü birçok insanımız kurmançlara ve diğerlerine karşı bu hislerden dolayı devletin böl parçala yönet politikasının da verdiği gazla zazacılık yapmakta. Artı bu normal bir milliyetçi refleks, gördüğüm kadarıyla seninkide buraya yakın geliyor.
ali zaza (@Misafir_14748)
30 Temmuz 2013 Salı 23:27
Bizi kürt dili ilgilendirmiyor.
Biz Zazayiz birazda zazalarin diliyle ilgilenseniz cok iyi olacak.
hsndmr (@Misafir_14745)
30 Temmuz 2013 Salı 22:43
kazakça türkmence kırgızca özbekçe bunlarun tamamı başlı başına bir dildir..hiçbiri ben türküm demez ama aynı ailedeniz derler...sen hayatnda kaçtane kırgız kazak yada özbek gördünki biz lehçeyiz demişler...ama akraba dilleriz derler..ben yurttayken 3 arkadaşımda türkmendi.bu konuyu tartışıyorduk dilleri hemen hemen burdaki türkçe ama lehçeyi kabul etmiyorlar...senin gbi diyenler mhp ve turancılardır oysa adamların s....de bile değil türklük,turancılık...işte zazacayla kürtçe arasındaki tek ortak nokta irani dil grubunda yer almalarıdır,son şey,türkler nasılki kürtleri sevmiyor ve kürtçeyi bilmez konuşmaz ve öğrenmek istemez....aynı şey kürtlerin zazacaya bakışı içinde geçerlidir....ama siz kendinizi kandırmaya devam edin
hsndmr (@Misafir_14744)
30 Temmuz 2013 Salı 22:31
ayrıca ben eski bir kürtçüyüm bunu bilmende yarar var...kürdolojinin babalar zazacayı lehçe kabul etmiyor,minorskyden joyce blauya kadar ama siz ancak laf kalabalığı yapın.bu söylediklrimi belki duymamışsındır bile.....ayrıca cegerxwin ve şerefxan gibi kürt yazar ve tarihçilerde zazacayı kürtçe saymıyorlar,pkk bdp ve kürtler zazaların kürt olmadığını senden benden daha iyi biliyorlar ama ideolojileri için zazacaya lehçe diyorlar.o çok savunduğun kişiler sana ne verdiki,birtane zazaki tv varmı söyle radyo varmı söyle...ayrıca Bese Xozatın itirafını öğren sonra gel konuş,,bence git iyice araştır gel..duygularınla hareket etme...haa büyüklerine sor demişsin,sen sordunmu eğer biraz daha gerilere gidersen zazalarda kürtlük kavramının varlığı bile bilinmiyor..pkk sonrası lehçe olduk,birde bizdede kendisini kürt gören birçok kişi var ama hepsi cahil ve kandırılmış...sana göre kürdüz elazığa göre türküz ama BİLİME VE TARİHE GÖRE SADECE ZAZAYIZ.....içinde yetiştiğin ortamın etkisine kapılma asimilasyon işte böyle birşeydir...farkında bile olmazsın,,,,senin gibi... kurmanci,sorani,gorani u zazaki ne peyro lehçeye kurdkiye,artık vazgeçin bu çocuk ağzından ayrıca bilime göre goranide ayrı bir dildir........bana saygın yok kendine atalarna saygın yok bari bilime saygınız olsun...iranolji,unesco ve diğer dil bilimciler zazacanın başlı başına bir dil olduğunu söylüyor,,,bize lehçe diyen ise kürtler,tcdir haa birde senin gibi asimile olupta bunun farkında olmayandır yada bunu görmrk istemeyenlerdir.....gerçeklerle yüzleşmekten korkmayın bra........
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
09:35
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalarda yapılacak olan mülakatların nasıl yapılacağını katıldığı bir televizyon programında açıkladı.
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın