KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Aralık 2025 Perşembe
°C

Kürt oyları.. cüzdan mı kimlik mi?

Ekonomik yatırım oya dönüşebilir ama sorunu çözer mi? Emre Aköz yazdı..

Kürt oyları.. cüzdan mı kimlik mi?
13 MART 2008 PERŞEMBE 17:26
0
1118
0
AA aa
Hem Güneydoğu'daki sorunları bizzat yaşayan... Hem de İslami kesimi yakından tanıyan... Kürt aydını, diyaloga açık siyasetçi Altan Tan'a... " Kürt sorununu çözmek için neler yapılması gerekir " diye sorduğunuzda...
Önce "Cumhuriyet, bayrak, hudutlar ve resmi dili olarak Türkçe muhafaza edilmeli... Kürtlerin ezici çoğunluğu birlikte yaşamaktan yana" diyor... Ardından da aşağıdaki 10 maddeyi sıralıyor:
1) Anayasadaki vatandaşlık tanımı değiştirilmeli. Vatandaşlığa etnik bir vurgu olmamalı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı esas alınmalı.
2) Farklı dil, din, mezhep ve etnik kimliklerin rahatça yaşayabilmesi ve kendilerini ifade edebilmesi anayasal teminat altına alınmalı.
3) Kürtçe ana dille eğitimin önü açılmalı.
4) Devlette ve özelde Kürtçe anadilde eğitim gerçekleşinceye kadar Kürtçe dili seçmeli ders olarak okullara konmalı. Üniversitelerde Kürdoloji enstitüleri açılmalı.
5) Değiştirilen köy, kasaba ve şehir adları iade edilmeli. Geçiş döneminde eski ve yeni adlar birlikte kullanılabilir.
6) Özel radyo ve TV'lere süresiz Kürtçe yayın hakkı verilmeli. Bırakın bütün gün yayın yapsın. Devletin bir kanalı da tümüyle Kürtçeye ayrılsın.
7) Üç bin köy boşaltıldı. Üç milyon insan metropollere göç etmek zorunda kaldı. Kızların intihar sorunları var. Diyarbakır'ın yüzde 47'si 15 yaşın altında. Gençler eğitimsiz. Uyuşturucu sorunu var. Köy koruculuğu sorunu var. Bir sosyal rehabilitasyon politikası uygulanmalı.
8) Bölgede devlet ve özel sektör eliyle ciddi bir ekonomik kalkınma yapılmalı.
9) Siyasi af çıkarılmalı.
10) Diyarbakır askeri cezaevi kapatılarak, bir insanlık ve kardeşlik müzesi haline getirilmeli. (Neşe Düzel ile röportaj, Taraf, 10 Mart)
Altan Tan bu 10 maddeyi her fırsatta dile getiriyor. Geçenlerde entelektüellerin katıldığı 'kapalı' bir toplantıda da aynı şeyleri söyledi.
Tan'a göre, Hükümet ve AKP, bunları yaptığı takdirde sorunun önemli miktarı aşılacak.
Ben de kendisine özetle şöyle demiştim: "AKP bunların çoğunu yapmaz. Onun yerine soruna ekonomi ağırlıklı politikalarla yaklaşacaktır. İş ve aş bekleyen bölge halkının önemli bir bölümü de bunu destekleyecektir."
Şimdi gelin Başbakan Erdoğan'ın, New York Times gazetesine bu bağlamda neler söylediğine bakalım:
* "İş olanakları yaratarak gençleri PKK'dan uzak tutmayı amaçlıyoruz."
* "Devlet 5 yıl içinde bölgeye 11-12 milyar dolarlık yatırım yapacak." İki büyük baraj, sulama kanalları sistemi ve yollar inşa edilecek.
* "Suriye sınırındaki mayınlar temizlenecek."
* "Kürtçe, Arapça ve Farsça yayın yapan bir TV kanalı açılacak. Kanal birkaç ay içinde yayına geçecek. Bu kanal kültürel hakların sağlanması konusunda en önemli adım olacak."
* "Kuzey Irak yönetimiyle ilişkilerimiz iyileşecek. Onlar bizim akrabamız sayılır."
Şimdi gelin Altan Tan'ın 10 maddesi ile Başbakan Erdoğan'ın "planını" kıyaslayın.
Birincisinin kültür ve kimlik, ikincisinin ise ekonomi ağırlıklı olduğunu göreceksiniz.
22 Temmuz seçimlerinde, vatandaşın esas olarak cüzdanına göre oy verdiğini gören AKP... Aynı fikri Güneydoğu'da da uygulamayı düşünüyor.
Özetle: Kimlik mi, cüzdan mı? Hangi politikanın galip geleceğini yerel seçimlerde göreceğiz.
Not: Ekonomik yatırım oya dönüşebilir elbette ama "sorunu" çözer mi?



EMRE AKÖZ - SABAH
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.12.2025
22:38
LÖSEV`den Bingöl Üniversitesi`nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'den Bingöl Üniversitesi'nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'in 27. kuruluş yılı ve Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, lösemiyle mücadelede farkındalık çağrısı yapıldı; kanser bilinci ve sağlıklı yaşam vurgusu öne çıktı.
24.12.2025
20:24
Meteoroloji`den Bingöl`e Yoğun Kar Uyarısı
Meteoroloji'den Bingöl'e Yoğun Kar Uyarısı
Sürücüler ve besiciler için kritik günler başlıyor! Bir diğer önemli uyarı ise sürücülere! Kış lastiği olmadan yola çıkılmaması istenirken, olası tipi ve buzlanma nedeniyle yollarda mahsur kalma riskine de dikkat çekildi.
24.12.2025
20:20
50 bin mahkûma tahliye yolu
50 bin mahkûma tahliye yolu
Kamuoyunda 'Covid-19 düzenlemesi' olarak anılan ve infaz indirimini içeren 27. madde kabul edildi. Deprem suçları ise pakete dahil edilmeyerek, deprem suçlularının infaz indiriminden faydalanılmasının önüne geçildi.
24.12.2025
16:57
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
Tartışmaların gölgesinde kalan Silifke Belediyespor–12 Bingölspor karşılaşmasının ardından disiplin süreci başladı; kulüp, başkan Özturan ve bir futbolcu PFDK'ya sevk edildi.
24.12.2025
16:36
Bingöl`deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de meydana gelen iki ayrı silahlı saldırı olayıyla ilgili gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.12.2025
16:34
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Kuzey Irak harekât alanında görev yapan ve hayatını kaybeden Piyade Uzman Çavuş Taner Arı, memleketi Bingöl'de son yolcuğuna uğurlandı
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın