KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ekim 2026 Çarşamba

Kürt oyları.. cüzdan mı kimlik mi?

Ekonomik yatırım oya dönüşebilir ama sorunu çözer mi? Emre Aköz yazdı..

Kürt oyları.. cüzdan mı kimlik mi?
13 MART 2008 PERŞEMBE 17:26
0
1240
0
AA aa
Hem Güneydoğu'daki sorunları bizzat yaşayan... Hem de İslami kesimi yakından tanıyan... Kürt aydını, diyaloga açık siyasetçi Altan Tan'a... " Kürt sorununu çözmek için neler yapılması gerekir " diye sorduğunuzda...
Önce "Cumhuriyet, bayrak, hudutlar ve resmi dili olarak Türkçe muhafaza edilmeli... Kürtlerin ezici çoğunluğu birlikte yaşamaktan yana" diyor... Ardından da aşağıdaki 10 maddeyi sıralıyor:
1) Anayasadaki vatandaşlık tanımı değiştirilmeli. Vatandaşlığa etnik bir vurgu olmamalı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı esas alınmalı.
2) Farklı dil, din, mezhep ve etnik kimliklerin rahatça yaşayabilmesi ve kendilerini ifade edebilmesi anayasal teminat altına alınmalı.
3) Kürtçe ana dille eğitimin önü açılmalı.
4) Devlette ve özelde Kürtçe anadilde eğitim gerçekleşinceye kadar Kürtçe dili seçmeli ders olarak okullara konmalı. Üniversitelerde Kürdoloji enstitüleri açılmalı.
5) Değiştirilen köy, kasaba ve şehir adları iade edilmeli. Geçiş döneminde eski ve yeni adlar birlikte kullanılabilir.
6) Özel radyo ve TV'lere süresiz Kürtçe yayın hakkı verilmeli. Bırakın bütün gün yayın yapsın. Devletin bir kanalı da tümüyle Kürtçeye ayrılsın.
7) Üç bin köy boşaltıldı. Üç milyon insan metropollere göç etmek zorunda kaldı. Kızların intihar sorunları var. Diyarbakır'ın yüzde 47'si 15 yaşın altında. Gençler eğitimsiz. Uyuşturucu sorunu var. Köy koruculuğu sorunu var. Bir sosyal rehabilitasyon politikası uygulanmalı.
8) Bölgede devlet ve özel sektör eliyle ciddi bir ekonomik kalkınma yapılmalı.
9) Siyasi af çıkarılmalı.
10) Diyarbakır askeri cezaevi kapatılarak, bir insanlık ve kardeşlik müzesi haline getirilmeli. (Neşe Düzel ile röportaj, Taraf, 10 Mart)
Altan Tan bu 10 maddeyi her fırsatta dile getiriyor. Geçenlerde entelektüellerin katıldığı 'kapalı' bir toplantıda da aynı şeyleri söyledi.
Tan'a göre, Hükümet ve AKP, bunları yaptığı takdirde sorunun önemli miktarı aşılacak.
Ben de kendisine özetle şöyle demiştim: "AKP bunların çoğunu yapmaz. Onun yerine soruna ekonomi ağırlıklı politikalarla yaklaşacaktır. İş ve aş bekleyen bölge halkının önemli bir bölümü de bunu destekleyecektir."
Şimdi gelin Başbakan Erdoğan'ın, New York Times gazetesine bu bağlamda neler söylediğine bakalım:
* "İş olanakları yaratarak gençleri PKK'dan uzak tutmayı amaçlıyoruz."
* "Devlet 5 yıl içinde bölgeye 11-12 milyar dolarlık yatırım yapacak." İki büyük baraj, sulama kanalları sistemi ve yollar inşa edilecek.
* "Suriye sınırındaki mayınlar temizlenecek."
* "Kürtçe, Arapça ve Farsça yayın yapan bir TV kanalı açılacak. Kanal birkaç ay içinde yayına geçecek. Bu kanal kültürel hakların sağlanması konusunda en önemli adım olacak."
* "Kuzey Irak yönetimiyle ilişkilerimiz iyileşecek. Onlar bizim akrabamız sayılır."
Şimdi gelin Altan Tan'ın 10 maddesi ile Başbakan Erdoğan'ın "planını" kıyaslayın.
Birincisinin kültür ve kimlik, ikincisinin ise ekonomi ağırlıklı olduğunu göreceksiniz.
22 Temmuz seçimlerinde, vatandaşın esas olarak cüzdanına göre oy verdiğini gören AKP... Aynı fikri Güneydoğu'da da uygulamayı düşünüyor.
Özetle: Kimlik mi, cüzdan mı? Hangi politikanın galip geleceğini yerel seçimlerde göreceğiz.
Not: Ekonomik yatırım oya dönüşebilir elbette ama "sorunu" çözer mi?



EMRE AKÖZ - SABAH
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
21:30
Bingöl TSO`da yeni yönetim belli oldu
Bingöl TSO'da yeni yönetim belli oldu
3 Ekim'de gerçekleştirilen Oda Organ Seçimleri sonrası BİNTSO'da yeni dönemin yönetim ve meclis kadrosu netleşti. Kadir Çintay yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, ilk Meclis toplantısında Doğan Koç Meclis Başkanlığına seçildi. Yönetim, Meclis, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeliğinde görev alacak isimler de belli oldu.
07.10.2026
20:56
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: `Yeni statü sahada karşılık bulmalı`
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: 'Yeni statü sahada karşılık bulmalı'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl Devlet Hastanesi'nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne kavuşmasını önemli bir kazanım olarak değerlendirdi. Sürece katkı sunanlara teşekkür eden Baraç, bundan sonraki aşamada personel alımlarında liyakat ve eşitlik vurgusu yaparak yeni statünün yalnızca tabelada kalmaması gerektiğini söyledi.
07.10.2026
20:45
HÜDA PAR`dan Boğlan`daki GES projesine tepki:
HÜDA PAR'dan Boğlan'daki GES projesine tepki: 'Ekmek teknemiz olan meralarımızı kaybetmeyelim'
HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanlığı, Boğlan Mahallesi'nde planlanan GES projesine ilişkin açıklama yaptı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını belirten parti, hayvancılık ve arıcılıkla geçinen vatandaşların kullandığı meraların projeye tahsis edilmesine tepki göstererek alternatif alanların değerlendirilmesini istedi.
07.10.2026
20:02
Bingöl`de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 150 dönümlük ceviz bahçesinde hasat mesaisi başladı. Yaklaşık 12 yıllık ağaçlardan bu yıl 5-6 ton civarında ürün elde edilmesi hedeflenirken, geçen yıl yaşanan don olayının üretimi olumsuz etkilediği belirtildi.
07.10.2026
19:50
Bingöl`de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
07.10.2026
19:26
Bingöllü yazar İsmail Avcı`nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın