KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mayıs 2024 Salı
°C

Kürtlerin çabası birlikte yaşama arzusudur

Bingöl Üniversitesi tarafından organize edilen ‘Kültürün Toplumdaki Yaşam ve Barışçıl Etkisi’ konulu panele katılan Kuzey Irak Kürt Bölgesi Eski Milletvekili Qader Hasan Qader ve Yazar Ahmet Şeyho Ahmet; Kürtlerin çabasının birlikte yaşama arzusu olduğunu vurguladı.

Kürtlerin çabası birlikte yaşama arzusudur
21 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ 11:44
0
1242
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi'nde ‘Kültürün Toplumdaki Yaşam ve Barışçıl Etkisi' konulu panel düzenlendi. Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen ve Kuzey Irak Kürt Bölgesi Eski Milletvekili Qader Hasan Qader, Sınır Tanımayan Yazarlar Organizasyonu Kuzey Irak Kürt Bölgesi Başkanı Ahmet Şeyho Ahmet, Irak Sınır Tanımayan Yazarlar Organizasyonu Başkanı Gaes Juma ile Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersan Sarıkahya'nın konuşmacı olarak katıldığı panele; Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Rektör Yardımcıları, öğretim elemanları ve davetliler katıldı.

Düzenlenen panelde konuşan Kuzey Irak Kürt Bölgesi Eski Milletvekili Qader Hasan Qader, Bingöl'de olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi. Bingöl Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılmasının son derece güzel bir durum olduğunu dile getiren Qader Hasan Qader, Kürt dilinin çok zengin bir dil olduğunu vurgulayarak: “Kürtlerin yaşadığı toprakların paylaşıldığı dönemde Kürt milleti büyük acılar yaşadı. Büyük sıkıntılar çekti. Burada bizi mutlu eden tek şey, Kürt milletinin dilini ve geleneğini korumuş olmasıdır. Bütün olumsuz şartlara rağmen Kürt dili, Kürt edebiyatı kendini korudu. Bir dilin yok olmaması için o dilin konuşulması ve yazı dili olarak kullanılması gerekir. Kürt dili özellikle camilerde ve medreselerde yazı dili olarak kullanılması bugünlere gelmesinde etkili olmuştur. Farsça'dan, Arapça'dan ve Türkçe'den eserlerin Kürtçe'ye çevrilmesinin de bunda etkisi vardır. Ömer Hayyam'ın eserlerinin çevrilmesinin bunda etkisi vardır. Kuran-ı Kerim'in Kürtçe'ye çevrilmesinin bunda etkisi vardır. Bütün dilleri bir bahçe olarak düşünürsek Kürtçe de o bahçedeki güllerde biridir. Bingöl Üniversitesi'ne de bize bu imkanı sağladığı için teşekkür ediyorum” dedi.

Qader Hasan Qader'den sonra kürsüye çıkan Sınır Tanımayan Yazarlar Organizasyonu Kuzey Irak Kürt Bölgesi Başkanı Ahmet Şeyho Ahmet de Kürt dilinin zenginliğine vurgu yaptı. Irak Kürdistanı'nda birlikte yaşamın üzerinde yoğunlaşan Ahmet Şeyho Ahmet, Molla Mustafa Barzani'nin onca sıkıntı ve baskıya rağmen her zaman Kürt ve Arap savaşına karşı çıktığını ve savaşın karşısında durduğunu vurguladı. 1987'de 182 bin Kürt'ün Saddam Hüseyin tarafından katledildiğini belirten Ahmet Şeyho Ahmet: “Bu katliamdan sonra bugüne kadar sadece bin 500 kişinin cesedine ulaşılabildi. Kürtler tarih boyunca yaşanan zulümlere ve baskılara rağmen savaştan yana olmamıştır. Kürt Halk Önderi Molla Mustafa Barzani, Kürt halkı için bir aydın, bir alim, bir siyaset adamıydı. Molla Mustafa Barzani mücadelesinde Kürt ve Arap savaşına hiçbir zaman izin vermedi” diye konuştu.

Ahmet Şeyho Ahmet'in konuşmasında sonra Irak Sınır Tanımayan Yazarlar Organizasyonu Başkanı Gaes Juma ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersan Sarıkahya da birer sunum yaptılar. Program sonunda Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, panelistlere birer teşekkür plaketi takdim etti. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.05.2024
17:46
Bingöl`de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl'de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığına bağlı JASAT dedektifleri, kasten öldürme suçundan dolayı 2 yıldır firari olan şahsı ve cinsel istismar suçundan aranan şahısları yakaladı.
13.05.2024
17:27
Bingöl`de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Bingöl'de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Valilik: 'Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerlerine ve özel işletmelere, otuz günden az olmamak üzere eksikliklerini giderebilecek kadar makul bir süre tanınacak ve tanınan süre sonunda işyeri alması uygun değerlendirilen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince işlem yapılacaktır.'
13.05.2024
16:45
Bingöl`de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl'de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl Belediyesince düzenlenen farkındalık etkinliğinde bir araya gelen özel gereksinimli bireyler, hem gönüllerince eğlendi hem de hünerleriyle katılımcılara keyif dolu anlar yaşattı.
13.05.2024
14:16
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' çerçevesinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlarda zorunlu ihtiyaçlar hariç yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri de izin alınmadan yenilenmeyecek' dedi. İşte tedbirler ve öne çıkan başlıklar…
12.05.2024
17:39
Bingöl`de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl'de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl merkez Çapakçur Vadisi'nde iki akraba arasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan gerilimde ateş açan kişi, bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına sebep oldu. Polis, cinayet zanlısını yakalama çalışmalarını sürdürüyor.
12.05.2024
16:22
Bingöl`de yol levhasına çarpan araç hurdaya döndü! 1 ölü 3 yaralı
Bingöl'de yol levhasına çarpan araç hurdaya döndü! 1 ölü 3 yaralı
Bingöl'de kontrolden çıkan hafif ticari araç, yol levhasına çarptı. Kazada 1 kişi hayatını kaybederken 3 kişinin de ağır yaralandığı öğrenildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın