Kurum: Tarihi kent meydanları için gayret gösteriyoruz
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,'Muş, Kütahya, Isparta, Bingöl, Afyon ve Kayseri tarihî kent meydanlarımız misafirlerine tarihin, yeşilin, şiirin, edebiyatın zevkini sunsun diye gayret gösteriyoruz'dedi. Bingöl'ün tarihi meydanı var mı?
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, meclis genel kurulunda sunum yaptı. 2022 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatan Kurum, 2023 yılı hedeflerini anlattı.
Kent meydanları ile ilgili yürütülen çalışmaları anlatan Kurum, şunları söyledi: “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bundan bir yıl önce ebediyete uğurladığımız büyük üstadımız Sezai Karakoç “Medeniyet kendini kurduğu şehirlerle ifade eder.” derdi. Medeniyetimizin en güzel tezahür mekânları, her biri birer açık hava müzesi olan ve tarihî değerlerimizin içinde yer aldığı kent meydanlarımızdır. Bugün “tarihe vefa, geçmişe saygı” anlayışıyla 45 ilimizde 80 tarihî meydanımızı yeniliyoruz ve Türkiye Yüzyılı'nın abide eserleri hâline getirmek için tüm ekibimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla birlikte çalışıyoruz. Açılışını Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirdiğimiz Mevlâna Meydanı'mızla Konya'mızın güzelliğine güzellik kattık. Mimar Sinan'ın emaneti Selimiye Camisi ve çevresine ışıltısını yeniden kazandırdık. Bursa Ulu Camisi çevresindeki tarihî çarşı ve hanlar bölgesinde şanlı tarihimizi bütün ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırıyoruz. Bitlis'imizde Selçuklu'nun emaneti köprülerimizi, hanlarımızı, medreselerimizi güneşle yeniden buluşturuyoruz. Balıkesir'imizde, güzel Balıkesir'imizde Zağnos Paşa Camisi çevresinde maneviyatı yeniden harekete geçiriyoruz. Zonguldak, Sinop, Trabzon ve Rize'de tarihimizi yeşille kucaklaştırıyoruz. Terör örgütü eliyle harabeye dönen Diyarbakır Sur'u aslına uygun bir şekilde imar ederek bin yılların köklü kardeşlik tarihini yeniden ayağa kaldırıyoruz. Mardin'de, Şırnak'ta, Urfa'da tarihî alanlarımızı ihya ederek yine bu milletin çocuklarını yüzyıllardır akıp giden mimarimizle, kültürümüzle yeniden buluşturuyoruz. Ankara'mızı Türkiye yüzyılının güçlü başkenti yapmak için Hergelen Meydanı ve çevresini, Saraçoğlu Mahallesi'ni tescilli ağaçları, tescilli yapıları da koruyarak milletimize, inşallah, bu yıl sonu armağan ediyoruz. Elbette durmuyoruz; Erzurum tarihî meydanı yeniden kahramanlık hikâyeleri yazsın diye; Yozgat Çapanoğlu Camisi ve çevresi şiirle, edebiyatla dolsun diye; Muş, Kütahya, Isparta, Bingöl, Afyon ve Kayseri tarihî kent meydanlarımız misafirlerine tarihin, yeşilin, şiirin, edebiyatın zevkini sunsun diye gayret gösteriyoruz.”
Bingöl'de tarihi meydan bir yana, normal meydan dahi bulunmuyor. Bingöl Belediyesinin başlattığı çalışmalarla Hükümet Konağı ve Dörtyol Parkını kapsayacak şekilde şehir meydanı yapılıyor.
Acaba 1936 yılında Şehir statüsü verilen Bingöl'de neden tarihi meydan bir yana normal meydan dahi bulunmuyor. Sayın Bakan işte tam üstüne bastınız her şey bunda başlıyor hadi hep birlikte pandoranın kutusunu açmaya gayret gösterelim.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, elebaşılığını A.A.'nın yaptığı iddia edilen 'Ay Grubu' suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli 7 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında Bingöl'de de belirlenen adreslere baskın yapıldı.
14.07.2026
13:42
Bingöl'de etkili hutbe sunumu yarışmasının il birincisi belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen 'Etkili Hutbe Sunumu Yarışması'nın Bingöl il finalinde birinciliği Bahçeli Köyü Camii İmam Hatibi Cihad Kalkan elde etti.
14.07.2026
13:06
Yabancı plakalı araç kullanımında yeni dönem
İçişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, gurbetçilerin Türkiye'de yabancı plakalı araç kullanımıyla ilgili yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla uygulamada değişikliğe gitti.
14.07.2026
12:58
15-18 yaş arası çocuklara müebbet verilebilecek!
Suça sürüklenen çocuklara ilişkin teklif Meclis'e sunuldu. Teklifle birlikte 15-18 yaş arasın çocuklara artık müebbet hapis cezası verilebilecek. Teklif 7 kanun maddesinde değişiklik getiriyor. Yeni düzenleme ile anne ve babaların cezai sorumluluğu da artıyor.
14.07.2026
12:29
Grup Estare'ye Zazaca Çalışmalarından Dolayı Teşekkür Ziyareti
İdeal Eğitim Vakfı Bingöl İl Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Dağılma, Zazaca müzik çalışmalarıyla öne çıkan Grup Estare'yi ziyaret ederek, dilin yaşatılmasına sundukları katkılardan dolayı ekibe teşekkür etti.
13.07.2026
14:09
Şerafettin Yaylası'nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Bingöl'de yıllar sonra yeniden huzurun sesiyle yankılanan Şerafettin Yaylası, bu kez sıra dışı bir misafiri ağırladı. Vali Cahit Çelik, protokolü geride bırakıp göçerlerin çadırına konuk oldu; ateş başında sohbet etti, dengbejleri dinledi, koyun kırptı, buz gibi dere suyunda yürüdü ve geceyi yaylada geçirdi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın