KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'

LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.

LGS için adaylara kritik uyarı:
09 HAZİRAN 2026 SALI 19:50
2
781
1
AA aa

Milyonlarca öğrencinin katılacağı Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) günler kala sınav heyecanı hem öğrencileri hem de aileleri sardı. Uzmanlar, bu süreçte psikolojik hazırlığın akademik hazırlık kadar önemli olduğuna dikkat çekerken, Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulundu.

Ekincioğlu, sınav öncesi ve sonrasında ailelerin sergilediği tutumun öğrencilerin kaygı düzeyi üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirterek, özellikle son haftada öğrencilerin rutinlerini koruması gerektiğini ifade etti.

“Son Haftada Düzeni Bozmayın”

Sınava hazırlık sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirten Ekincioğlu, son günlerde yapılan en büyük hatalardan birinin öğrencilerin alışkanlıklarını değiştirmek olduğunu söyledi.

“Bu hafta uyku düzenini korumak, beslenme alışkanlıklarını değiştirmemek ve günlük rutini sürdürmek gerekiyor. Son günlerde yoğun ders çalışmak ya da yeni kaynaklara yönelmek öğrencinin kaygısını artırabilir” diyen Ekincioğlu, puan hesapları ve sınav sonuçlarına ilişkin konuşmaların da baskıyı artırdığını ifade etti.

“Aileler Koşulsuz Destek Vermeli”

Sınava günler kala ailelerin kullandığı dilin büyük önem taşıdığını vurgulayan Ekincioğlu, çocukların başarıdan bağımsız olarak desteklendiklerini hissetmeleri gerektiğini söyledi.

Ekincioğlu, “Biz senin yanındayız. Sınav önemli ancak hayatın tamamı değil. Sen elinden geleni yaptın. Sonuç ne olursa olsun birlikte en doğru yolu bulacağız” mesajının öğrencilerin kaygısını azaltmada etkili olduğunu belirtti.

Bazı durumlarda ebeveynlerin sınav konusunda çocuklardan daha fazla kaygı yaşayabildiğine dikkat çeken Ekincioğlu, velilerin kendi kaygılarını çocuklara yansıtmamaları gerektiğini kaydetti.

Sınavdan Bir Gün Önce Dinlenin

Ekincioğlu, sınavdan önceki son günün mümkün olduğunca sakin geçirilmesini önererek, öğrencilerin dinlenmeye zaman ayırmasının önemine işaret etti.

Doğa yürüyüşleri yapmak, aileyle vakit geçirmek ve rahatlatıcı aktivitelerde bulunmanın sınav öncesindeki stresi azaltabileceğini belirten Ekincioğlu, öğrencilerin sınav gününe zihinsel olarak dinlenmiş şekilde girmelerinin faydalı olacağını söyledi.

“Sınav Biter Bitmez Sonuçları Sormayın”

Sınav sonrasında ailelerin yaklaşımının da büyük önem taşıdığını ifade eden Ekincioğlu, öğrencilerin sınavdan çıkar çıkmaz doğru-yanlış hesaplarına yönlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Ailelerin öncelikle çocuklarını tebrik etmeleri gerektiğini belirten Ekincioğlu, “Geçmiş olsun, sınav bitti” yaklaşımının daha sağlıklı olduğunu ifade etti.

“Sınav hakkında konuşmak ister misin?” gibi açık uçlu soruların daha doğru bir iletişim sağlayacağını dile getiren Ekincioğlu, öğrencinin paylaşmak istemesi halinde onu dinlemenin yeterli olacağını kaydetti.

Uzmanlar, LGS sürecinde öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin baskı değil güven duygusu olduğunu belirterek, ailelerin sonuç odaklı değil emek odaklı bir yaklaşım sergilemesinin önemine dikkat çekiyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_119149)
10 Haziran 2026 Çarşamba 08:56
Kendini uzman ve uzman gören hemşerim. Okullardaki eğitimcilerin psikojileri yerinde mi. Sen bir beyit yazmışşın da öğrencilerin öğretmenler hakkında ki şikayetlerini dinledin mi. Aile eleştirisinde bulunacağınıza eğitimciler gerekli eğitimi öğrenciye sağlıyor mu. Memleketteki öğrencilerin çoğu neden dershane desteğine ihtiyaç duyuyor. Bunu araştırsana
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın