KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2025 Pazartesi
°C

Libya, iki yıldır türk işçilerin gözdesi

İş ve aş umuduyla yurtdışına yelken açan Türklerin adresi yıllar içinde önemli değişiklik gösterdi

Libya, iki yıldır türk işçilerin gözdesi
27 KASIM 2009 CUMA 10:02
0
1391
0
AA aa
Ekonomik kriz sebebiyle iç piyasada istihdam alanları ciddi şekilde daralırken yurtdışına giden Türk işçi sayısı büyük oranda düştü. Her yıl yaklaşık 50-60 bin kişi iş için yurtdışına çıkarken kriz döneminde bu sayı yarı yarıya azaldı. Geçen yıl 57 bin 652 kişi yurtdışına çalışmak için giderken 2009'da Ekim ayı itibarıyla bu sayı 24 bin 543'e geriledi. En dikkat çekici değişim ise geçtiğimiz günlerde Türkiye ile karşılıklı olarak vizeyi kaldıran Libya'da yaşanıyor. Bu ülkeye giden işçi sayısı son iki yılda büyük artış gösterdi. 2009'da ise en çok tercih edilen ülke oldu. Yurtdışına çıkan her 4 Türk'ten biri Libya'nın yolunu tuttu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretiyle zirveye çıkan Türkiye -Libya ilişkilerindeki sıcaklık, bu ülkeye giden işçi sayısında da kendini gösteriyor. 2004 yılında sadece 668 Türk işçinin gittiği bu ülke, geçen sene 5 bin 902 kişinin ekmek kapısı oldu. 2009'da kriz sebebiyle Rusya başta olmak üzere bütün ülkelere giden işçi sayısı azalırken sadece Libya ve Türkmenistan'a giden Türk işçilerin sayısında artış oldu. Ekim ayı itibarıyla çalışmak için yurtdışına çıkan 24 bin kişiden 5 bin 506'sı Libya'ya gitti. Libya, ilk kez Rusya'yı geride bırakarak Türk işçilerin en çok gittiği ülke oldu.
İş ve aş umuduyla yurtdışına yelken açan Türklerin adresi yıllar içinde önemli değişiklik gösterdi. 1970'li yıllarda Almanya başta olmak üzere Türklerin gözdesi olan Avrupa ülkeleri, yerini Rusya, Türk ***huriyetleri ve Arap ülkelerine bıraktı. Son iki yılda ise Libya başta olmak üzere Arabistan ve Irak, en çok tercih edilen ülkeler. Rusya da ağırlığını koruyor. Türkiye İş Kurumu'nun verilerine 2004 ile 2009 yılları arasında Rusya'ya giden işçi sayısı 101 bin oldu. İş için gidilen ikinci ülke olan Suudi Arabistan'a 40 bin, üçüncü sıradaki Irak'a ise 33 bin kişi gitti. Almanya ise yedinci sırada bulunuyor. Libya son iki yılda büyük artış gösterdi. Toplamda 5. sırada olan Libya'ya giden işçi sayısında yıllar içindeki artış dikkat çekici. 2006'da 900 kişinin gittiği bu ülkeyi, 2007'de bin 500, 2008'de 5 bin 900 kişi tercih etti.
Türkiye'de çalışan yabancı sayısı artıyor
Çalışmak için yurtdışına çıkan Türk işçi sayısı azalırken buna karşın Türkiye'de çalışan yabancı sayısı arttı. 2008 yılında 10 bin 705 yabancıya çalışma izni verilirken bu yıl ekim ayına kadar 10 bin 434 yabancıya izin verildi. 2003 yılından bu yana çalışma izni verilen toplam işçi sayısı 58 bin 267 oldu. Çalışma izni verilen yabancılar arasında Ruslar ilk sırada. İzin verilenlerin yüzde 10,9'u Ruslardan oluşurken bunu 7,57'lik oranla Almanlar, yüzde 6,10'luk oranla Fransızlar, yüzde 5,99'luk oranla İngilizler, yüzde 5,64'lük oranla Amerikalılar takip etti.

HT
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.05.2025
17:33
Baran:
Baran: 'Bu topraklarda kardeşlik çiçek açmıştır'
PKK'nın silah bırakma kararıyla ilgili 'Aziz milletimizin yıllardır beklediği bir sürecin önemli bir eşiği olarak görülmektedir' sözleriyle yorumlayan MHP Bingöl İl Başkanı Osman Zeki Baran: 'Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli'nin liderliğinde, Türk milletinin her bir ferdine sabırla, kararlılıkla ve fedakârlıkla ekilen huzur tohumları artık yeşermiş, umutla sulanan bu topraklarda kardeşlik çiçek açmıştır' dedi.
12.05.2025
16:59
Seven: `Yeni bir dönemin kapısı açılacaktır`
Seven: 'Yeni bir dönemin kapısı açılacaktır'
PKK, 5-7 Mayıs'ta topladığı kongresinin ardından fesih kararını ve silah bıraktığını açıkladı. Açıklamanın ardından değerlendirmesini paylaşan AK Parti Bingöl İl Başkanı Seven: 'Ülkemiz ve bölgemiz için bir milattır. Deklare edilen kararın somut olarak ve eksiksiz hayata geçmesi bir dönüm noktası olacak, terörün tamamen bitmesi halinde yeni bir dönemin kapısı açılacaktır' dedi.
12.05.2025
16:30
Aktaş:
Aktaş: 'Süreç şeffaf ilerlemeli, gizli hesaplar olmamalı'
PKK'nın kendini fesih ilanı sonrası konuyu görüşleri alınan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş, alınan kararı 'Çok önemli, ülkemize hayırlı olsun' sözleriyle değerlendirdi ve 'Hepimiz barışa hasretiz ama altında farklı şeyler gizlenmemeli. Süreç şeffaf ilerlemeli ve perde arkasında gizli hesaplar yapılmamalı' dedi.
12.05.2025
15:03
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı
Bingöl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, uyuşturucuyla mücadelenin ve zehir tacirlerine yönelik çalışmaların devam edeceği vurgulandı.
12.05.2025
13:29
PKK feshedildi! Bundan sonra ne olacak?
PKK feshedildi! Bundan sonra ne olacak?
PKK, fesih kararını açıkladı. 12 Mayıs 2025 itibariyle terör örgütü PKK artık yok. Peki bundan sonra ne olacak? Silahlar nasıl teslim edilecek? Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Sabri Ok, Bese Hozat, Helin Ümit gibi PKK terör örgütü yöneticileri ne olacak? Cevabı en çok merak edilen bir diğer soru da İmralı'da yatan Abdullah Öcalan'ın durumunda bir değişiklik olup olmayacağı. İşte sürece dair öngörüler ve bilgiler…
12.05.2025
12:53
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada ruhsatsız silah ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın