KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mart 2026 Salı
°C

Lys daha ciddiye alınmalı

LYS hakkında bilgilendirmelerde bulunan eğitimciler, üniversite adaylarının YGS’den ders çıkarıp LYS’yi daha ciddiye almaları gerektiğini belirtti.

Lys daha ciddiye alınmalı
03 NİSAN 2017 PAZARTESİ 05:04
0
1485
0
AA aa

Bingöl'de Rehber Öğretmen Hasan Yılmaz, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan (YGS) ders çıkarması gereken adayların LYS'yi daha ciddiye almaları gerektiğini belirten Yılmaz, sistemli bir şekilde ders çalışmanın faydasına değindi.

Yılmaz, "Bir sınav maratonunu daha geride bırakırken her zamanki gibi sevinenler, üzülenler, gözyaşı dökenler oldu. Birinci basamak sınavı yorum eksenli olduğu için hiçbir şey yapmadan 'Ben zekiyim, okuduğumu anlarım.' havasına girenler yanıldı. Neden diye düşünecek olursak her bilginin bir yöntemi, bir tekniği olduğunu unutmamalıyız. Kara düzenle bu işlerin olamayacağını, bütün bilgilerin birer sistem içinde düzenlenmesi faydamıza olacaktır." dedi.

YGS'den istediğini alamayıp hedefinden uzaklaşanlar ve LYS'ye katılamayan adaylar dikkate alındığında LYS'ye hazırlananların avantajlı olduğunu dile getiren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Birinci sınavı gören kardeşlerimiz bu sınavdan dersler çıkarıp işi daha ciddiye almalı. İkinci sınavın birinci sınava göre bilgi içerikli olduğunu unutmayalım. Yıllarca sadece birinci basamak sınavından barajı geçenlerin ikinci sınavdan çok güzel puanlar alarak hayal edemedikleri bölümlere yerleştiklerini söyleyebilirim. Nasıl diye düşünebiliriz. Çünkü ikinci sınava giren öğrenci sayısını dikkate aldığımızda veya ikinci basamak sınavının kat sayısını düşündüğümüzde bunun gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylemekte bir beis yoktur."

"YGS'DE HERHANGİ BİR PUAN TÜRÜNDEN BARAJI GEÇENLER LYS'YE GİREBİLECEKLER"

Yılmaz, LYS'ye başvuru yapmak isteyenlerin YGS puan türlerinden en az birinden 180 ve üzeri puan almaları gerektiği bilgisini vererek, "Belirlenen bu 180 baraj puanını alamayan adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacaktır. Herhangi bir puan türünden barajı geçip kendi alanından geçemeyenler ikinci sınavın bütün sınavlarına girebileceklerdir. Öğrencinin barajı geçmediği puanı ile ikinci basamak puanın yüzdeliği 180 puan olursa lisans programlarını tercih etmesinde bir engel yoktur. Ayrıca hesaplamaların olabilmesi için her dersten yarım net yapma zorunluluğu unutulmamalıdır. LYS için başvuru tarihleri ÖSYM'nin internet sitesinde de belirtildiği gibi 4 Nisan ve 17 Nisan arasında yapılacaktır. Adaylar aday işlemleri sistemi üzerinden başvuru işlemini yapabileceği gibi isteyen adaylar da başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapabilecektir." ifadelerini kullandı.

"LYS'DE BİR İLK OLARAK KISA CEVAPLI SORULAR SORULACAK"

ÖSYM'nin, bu yıl gerçekleştirilecek LYS için bazı değişikliklere gittiğini ifade eden Yılmaz, "Bu değişiklik ile LYS için kısa cevaplı sorular hazırlanacak. Adaylara yöneltilecek kısa cevaplı sorular bir ilk olacağı için soruları merak edenler ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden örnek kısa cevaplı sorulara bakabilirler. Kısa cevaplı sorularda 4 yanlışın bir doğruyu götürdüğü uygulama yapılmayacaktır. Sınavlarda sorulacak kısa cevaplı soruların sayıları şu şekilde olacaktır: Matematik ve Yabancı Dil testinde 3'er, Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerinde birer soru sorulacak. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacakken, Coğrafya bölümünde bir soru sorulacak. Felsefe Grubu, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de birer tane kısa cevaplı soru sorulacaktır. Ayrıca, birinci sınavda emek sarf edip Türkiye birincisi olan hemşerimiz Ahsen Zeynep Kaya ve diğer kardeşlerimi başarılarından dolayı tebrik eder, Rabbimden başarılarının devamını dilerim." şeklinde konuştu. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.03.2026
02:17
Bingöl`de Kur`an Tilâvet Yarışması
Bingöl'de Kur'an Tilâvet Yarışması
Bingöl Üniversitesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen 'Geleneksel Kur'an Tilâvet Yarışması ve II. Kur'an Ziyafeti' programında öğrenciler Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun şekilde okuyarak hünerlerini sergiledi. Program sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
17.03.2026
02:16
Bingöl`de Halepçe Katliamı İçin Anma
Bingöl'de Halepçe Katliamı İçin Anma
Bingöl Demokratik Kurumlar Platformu, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümünde Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaparak yaşamını yitirenleri andı ve yaşananların insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgulayıp adalet çağrısında bulundu.
17.03.2026
02:15
Kava:
Kava: 'Halepçe, İnsanlık Vicdanında Silinmeyen Bir Yaradır'
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşananların insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri olduğunu belirterek, 'Halepçe'yi unutmadık, unutmayacağız' dedi.
17.03.2026
02:14
Otomobil Duvara Çarptı: 2 Kişi Yaralandı
Otomobil Duvara Çarptı: 2 Kişi Yaralandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde sürücünün yayaya çarpmamak için yaptığı manevra sonucu kontrolden çıkan otomobil duvara çarptı. Kazada araçta bulunan 2 kişi yaralandı.
17.03.2026
02:13
Ahırı sel bastı! Mahsur kalan 12 keçi kurtarıldı
Ahırı sel bastı! Mahsur kalan 12 keçi kurtarıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde etkili olan aşırı yağışların ardından bir ahırı sel bastı. Ahırda mahsur kalan 12 keçi, itfaiye ve AFAD ekiplerinin çalışmasıyla kurtarılarak güvenli alana alındı.
17.03.2026
02:12
Burak Burulday`a Teşekkür Plaketi
Burak Burulday'a Teşekkür Plaketi
Bingöllü iş insanı Serdar Turhan'ın anne ve babası adına yaptırdığı okul ile Serdar Turhan Kampüsü Çocuk Evleri Sitesi projelerinde görev alan İnşaat Mühendisi Burak Burulday, projeye sunduğu katkılar nedeniyle teşekkür plaketiyle onurlandırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın