KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Ağustos 2025 Salı
°C

Madde kullanım yaşı tüyler ürpertici

Amaçlarının toplumda sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi olduğunu vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, madde kullanım yaşının tüyler ürpertici sınırına dikkat çekti ve rehber öğretmenlere ‘önleyici tedbirler alın’ çağrısında bulundu.

Madde kullanım yaşı tüyler ürpertici
02 NİSAN 2013 SALI 10:50
0
1709
0
AA aa

Bingöl'de görev yapan rehber öğretmenlerine yönelik madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele semineri düzenlendi.

Dün saat 09.30'da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde gerçekleşen seminere İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Şube Müdürü Cevdet Ataoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Çakan, Ankara Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi'nden Uzman Psikolojik Danışman Günsü Ertunç, Bingöl Devlet Hastanesi Psikiyatrist Dr. Gülhan Erdinçler, Denetimi Serbestlik Müdürlüğü'nden Sosyolog Fatih Öztürk, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Özlem Şentürk ve rehber öğretmenler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Sarı, Türkiye ve dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları ise tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düşmekte olduğunu söyledi.

“Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden, insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu maddelerden korumak ancak iyi bir önleyici rehberlik ve koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir” diyen Sarı: “Ancak koruyamadığımız ve bir şekilde maddeyle karşılaşmış kişilerin maddeden kurtarılması için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceğine, maddeden kurtulabileceğine öncelikle bizlerin inanması gerekmektedir. Bu vesileyle, düşüncemiz hem rehber öğretmenlerin mesleki bilgi düzeylerini arttırmak hem de madde kullanmaya teşebbüs eden öğrenci ve diğer bireylere karşı önleyici tedbirler almaktır” dedi.

Madde bağımlılığının biyolojik, sosyolojik, ruhsal ve toplumsal yönü olan ve özellikle 21.yüz yıldan itibaren insanlığın en önemli sorunu haline gelen bir konu olduğuna vurgu yapan Sarı: “Özellikle Anayasanın 58. Maddede devletin görevi insanların sağlığını korumak, gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak olarak belirtilmiştir. Madde bağımlılığının tehlikeli boyutuna dikkat çekmek için bazı rakamları sözlerle paylaşmak istiyorum. Uyuşturucuya yıllık harcanan para 500 milyar dolar yani 165 ülkenin milli gelirinden fazla. Yılda 200 bin insan hayatını kaybediyor. Dünyada uyuşturucu kullanımı oranı yıllık yüzde 8 artıyor. Ülkemizde yıllık ortalama 350 kişi hayatını kaybediyor. Hapishanelerimizin yüzde 18 i uyuşturucudan içerde yatıyor. Yani 23 bin 638 kişi. Madde kullananların yüzde 80 i suç işliyor. Suç giderek davranış haline dönüşüyor. Uyuşturucu kullanmak daha çok ergenliğe giriş döneminde başlıyor. Uyuşturucuya başlaması aklı kullanmama, ahlaki değerlerin azalması, sosyal aktivitelerin olmaması, sevgi eksikliği, gelecek endişesi, zamanı iyi kullanmama, aşırı baskı, yaşadığı ortamla iletişim kuramama gibi nedenler sebep olmaktadır. Uyuşturucu kullananların geneli 14-30 yaş arasıdır. Bu da nüfusumuzun yüzde 50 sini teşkil etmektedir. Haliyle psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir” şeklinde konuştu.

Sarı'nın konuşmasının ardından seminer diğer katılımcıların konuşmaları ve bilgilendirmeleri ile son buldu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.08.2025
12:38
Rektör Çelik, Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Bakanlıktan destek sözünü aldı
Rektör Çelik, Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Bakanlıktan destek sözünü aldı
Beraberindeki heyetle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Çekiciler'i ziyaret eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik; 'Bingöl'ü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli bir inovasyon ve teknoloji merkezi haline getirmek en öncelikli hedeflerimiz arasında' dedi. Genel Müdür Yardımcısı Çekiciler ise 'Tüm destekleri vermeye hazırız' dedi.
26.08.2025
12:00
Zorunlu Trafik Sigortası`nda önemli değişiklik
Zorunlu Trafik Sigortası'nda önemli değişiklik
Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren yeni düzenleme hayata geçiyor. Zorunlu trafik sigortasında sigorta yenileme, yeni sigorta yapma ve hasar sonrası basamak işlemleriyle ilgili kurallar yeniden belirlendi. Uygulama, 1 Ocak 2026 itibarıyla başlayacak.
26.08.2025
11:45
Bingöl`de 7 yıl cezası bulunan firari yakalandı
Bingöl'de 7 yıl cezası bulunan firari yakalandı
Bingöl'de uyuşturucu ve cezaevine yasaklı eşya sokma suçlarından 7 yıl 2 ay hapis cezası bulunan ve 4 yıldır firari olan şahıs, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yakalandı.
26.08.2025
11:44
12Bingölspor kupada ilk sınavına çıkıyor
12Bingölspor kupada ilk sınavına çıkıyor
Ziraat Türkiye Kupası 1. Eleme Turu müsabakasının ilk maçını 2 Eylül'de 2. Lig ekiplerinden Mardin 1969 Spor'la oynayacak olan 12Bingölspor, zorlu maçı kazanarak moral bulmak istiyor.
25.08.2025
15:19
Asfaltta 11 milyon liralık tasarruf hedefi
Asfaltta 11 milyon liralık tasarruf hedefi
Bingöl Belediyesi, kendi asfalt plentinde ürettiği BSK asfalt ile şehir genelinde yol yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Sezon sonuna kadar 40 bin ton asfalt üretimi hedeflenirken, bu çalışmalarla birlikte yaklaşık 11 milyon 250 bin TL tasarruf sağlanması öngörülüyor.
25.08.2025
15:07
Bingöl`de organik ‘Kütük Balı` hasadı başladı
Bingöl'de organik 'Kütük Balı' hasadı başladı
Bingöl'ün yaylalarında arıcılar tarafından geleneksel yöntemlerle üretilen kütük balının hasadı başladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın