KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Haziran 2026 Perşembe
°C

Mangal keyfiniz, kanser kâbusuna dönüşmesin

Hava sıcaklıklarının 20 derece ve üzerinde seyretmesiyle birlikte piknik alanlarına akın eden vatandaşlar, kurban etleriyle mangal keyif yaparken; uzmanlar da etlerde oluşabilecek kanserojen maddelere karşı uyarıyor.

Mangal keyfiniz, kanser kâbusuna dönüşmesin
22 KASIM 2010 PAZARTESİ 08:27
0
2622
0
AA aa

Kurban Bayramı'nı da içine alan 9 günlük tatil boyunca hava sıcaklıkları bahar günlerini aratmadı.

Sıcaklıkların 20 derece ve üzerinde seyrettiği tatilde bayram ziyaretleri dışında boş zaman bulan vatandaşlar, piknik alanlarına akın ederek, kurban etiyle mangal keyfi yaptı. Piknik alanlarında yaz günlerini aratmayacak yoğunluk yaşanırken uzmanlar, mangal keyfinin kâbusa dönüşmemesi için uyarılarda bulundular.

Kırmızı etin beslenmenin önemli bir bileşeni olduğunu söyleyen uzmanlar, böylesine önemli bir gıda maddesinin doğru pişirilmemesi durumunda sağlık açısından sakıncalı hale gelebileceğini dile getirerek, “Et pişirilirken alevle doğrudan temas etmemesi gerekir. Izgara pişirme yöntemlerinde alev ile doğrudan temas gerçekleştiğinde ette kanserojen ürünler oluşabilir. Özellikle piliç ve döner pişirme ünitelerinde yüksek sıcaklıkta alevle doğrudan temas eden ürünlerde kanserojen bileşiklerin oluşması söz konusudur. Bu nedenle, ızgara yapılan etlerin mümkün olduğunca görünen yağları ayıklanmalıdır. Izgara pişirmede temas süresinin kısaltılması için mümkün olduğunca ince dilimler kullanılmalıdır. Pişirilen et, ateşten en az 11 santimetre uzakta tutulmalıdır. Et yanmadan pişirme işlemine son verilmelidir” dediler.

Kırmızı etin faydaları
Kurban Bayramı'nın sona erdiği bu günlerde birçok evde bol miktarda bulunan etin sağlık açısından faydalarını ise uzmanlar, şöyle anlattılar: ''Et proteinlerinin biyolojik değeri, bitkisel proteinlere oranla çok daha yüksektir. Dengeli ve yeterli beslenmede protein gereksinimini sadece bitkisel proteinlerden karşılanması mümkün değildir. Bitkisel proteinlerin ete oranla emilimleri çok daha düşüktür. Et proteinleri vücutta salgılanamayan elzem amino asitleri içerir. Protein değerinin yanı sıra kırmızı et, çinko ve demir gibi mineraller ile B vitaminleri açısından da zengin bir gıda maddesidir. Özellikle B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı olduğundan yeteri kadar et tüketmeyen kişilerde B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir. Kırmızı et her koşulda beyaz etten daha fazla yağ içermez, yağlılık oranı pişirme yöntemine de bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin derisi ile birlikte yenen tavuk but ve kanatları görünen yağlarından ayıklanarak pişirilmiş kırmızı etten daha yağlı olabilmektedir.''

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
10.06.2026
18:45
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirilirken, gözaltına alınan 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10.06.2026
18:44
Bingöl`de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de sivil toplum camiasının tanınan isimlerinden merhum Orhan Açıkbaş için anlamlı bir vefa programı düzenleniyor. 'İz Bırakanlar Vefa Programı' kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte, hayatı boyunca toplum yararına yaptığı çalışmalarla hafızalarda yer edinen Açıkbaş, dostları ve sevenleri tarafından anılacak.
10.06.2026
18:43
BEYMAR Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
BEYMAR Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel marketlerinden olan Beymar, toptan ve perakende sektörüne yeni bir soluk getirerek, Simani Mahallesi Bingöl-Muş yolu gross market açtı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın