KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2025 Cuma
°C

Mangal keyfiniz, kanser kâbusuna dönüşmesin

Hava sıcaklıklarının 20 derece ve üzerinde seyretmesiyle birlikte piknik alanlarına akın eden vatandaşlar, kurban etleriyle mangal keyif yaparken; uzmanlar da etlerde oluşabilecek kanserojen maddelere karşı uyarıyor.

Mangal keyfiniz, kanser kâbusuna dönüşmesin
22 KASIM 2010 PAZARTESİ 08:27
0
2196
0
AA aa

Kurban Bayramı'nı da içine alan 9 günlük tatil boyunca hava sıcaklıkları bahar günlerini aratmadı.

Sıcaklıkların 20 derece ve üzerinde seyrettiği tatilde bayram ziyaretleri dışında boş zaman bulan vatandaşlar, piknik alanlarına akın ederek, kurban etiyle mangal keyfi yaptı. Piknik alanlarında yaz günlerini aratmayacak yoğunluk yaşanırken uzmanlar, mangal keyfinin kâbusa dönüşmemesi için uyarılarda bulundular.

Kırmızı etin beslenmenin önemli bir bileşeni olduğunu söyleyen uzmanlar, böylesine önemli bir gıda maddesinin doğru pişirilmemesi durumunda sağlık açısından sakıncalı hale gelebileceğini dile getirerek, “Et pişirilirken alevle doğrudan temas etmemesi gerekir. Izgara pişirme yöntemlerinde alev ile doğrudan temas gerçekleştiğinde ette kanserojen ürünler oluşabilir. Özellikle piliç ve döner pişirme ünitelerinde yüksek sıcaklıkta alevle doğrudan temas eden ürünlerde kanserojen bileşiklerin oluşması söz konusudur. Bu nedenle, ızgara yapılan etlerin mümkün olduğunca görünen yağları ayıklanmalıdır. Izgara pişirmede temas süresinin kısaltılması için mümkün olduğunca ince dilimler kullanılmalıdır. Pişirilen et, ateşten en az 11 santimetre uzakta tutulmalıdır. Et yanmadan pişirme işlemine son verilmelidir” dediler.

Kırmızı etin faydaları
Kurban Bayramı'nın sona erdiği bu günlerde birçok evde bol miktarda bulunan etin sağlık açısından faydalarını ise uzmanlar, şöyle anlattılar: ''Et proteinlerinin biyolojik değeri, bitkisel proteinlere oranla çok daha yüksektir. Dengeli ve yeterli beslenmede protein gereksinimini sadece bitkisel proteinlerden karşılanması mümkün değildir. Bitkisel proteinlerin ete oranla emilimleri çok daha düşüktür. Et proteinleri vücutta salgılanamayan elzem amino asitleri içerir. Protein değerinin yanı sıra kırmızı et, çinko ve demir gibi mineraller ile B vitaminleri açısından da zengin bir gıda maddesidir. Özellikle B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı olduğundan yeteri kadar et tüketmeyen kişilerde B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir. Kırmızı et her koşulda beyaz etten daha fazla yağ içermez, yağlılık oranı pişirme yöntemine de bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin derisi ile birlikte yenen tavuk but ve kanatları görünen yağlarından ayıklanarak pişirilmiş kırmızı etten daha yağlı olabilmektedir.''

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2025
17:07
YKS-LGS`ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS-LGS'ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS ve LGS için geri sayım başladı. Yoğun hazırlık içindeki adaylara bu süreçteki stresle baş etmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hamza Ayan, uygulanmasını tavsiye ettiği yöntemler sayesinde sürecin daha sakin ve kontrollü geçirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
08.05.2025
16:37
Bingöl`de okullar arası münazara yarışması
Bingöl'de okullar arası münazara yarışması
İl Finalinde toplam 8 öğrenci, temsil ettikleri eğitim bölgeleri adına bilgi ve hitabet yeteneklerini ortaya koydu.
08.05.2025
16:36
Bingöl`de 193 tüketici başvurusu karara bağlandı
Bingöl'de 193 tüketici başvurusu karara bağlandı
Bingöl'de nisan 2025'te Tüketici Hakem Heyeti'nce 193 başvuru karara bağladı. Vali Ahmet Hamdi Usta: 'Haksız fiyat artışları, fiyat etiketi, fiyat listeleri, raf- kasa fiyat farkları, aldatıcı, yanıltıcı indirimler ve tüketici mağduriyetlerine karşı her zaman yanınızdayız' dedi.
08.05.2025
16:35
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen uygulamada 1 adet ruhsatsız silah ele geçirildi.
07.05.2025
19:09
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 2`si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 2'si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2'si ağır 7 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.
07.05.2025
19:00
‘Farklı Perspektiflerde Bingöl`ün Deprem Gerçeği` konferansı
'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konferansı
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konulu konferansta, alanında uzman isimler önemli sunumlar yapacaklar.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın