KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Mart 2026 Cuma
°C

Mangal keyfiniz, kanser kâbusuna dönüşmesin

Hava sıcaklıklarının 20 derece ve üzerinde seyretmesiyle birlikte piknik alanlarına akın eden vatandaşlar, kurban etleriyle mangal keyif yaparken; uzmanlar da etlerde oluşabilecek kanserojen maddelere karşı uyarıyor.

Mangal keyfiniz, kanser kâbusuna dönüşmesin
22 KASIM 2010 PAZARTESİ 08:27
0
2521
0
AA aa

Kurban Bayramı'nı da içine alan 9 günlük tatil boyunca hava sıcaklıkları bahar günlerini aratmadı.

Sıcaklıkların 20 derece ve üzerinde seyrettiği tatilde bayram ziyaretleri dışında boş zaman bulan vatandaşlar, piknik alanlarına akın ederek, kurban etiyle mangal keyfi yaptı. Piknik alanlarında yaz günlerini aratmayacak yoğunluk yaşanırken uzmanlar, mangal keyfinin kâbusa dönüşmemesi için uyarılarda bulundular.

Kırmızı etin beslenmenin önemli bir bileşeni olduğunu söyleyen uzmanlar, böylesine önemli bir gıda maddesinin doğru pişirilmemesi durumunda sağlık açısından sakıncalı hale gelebileceğini dile getirerek, “Et pişirilirken alevle doğrudan temas etmemesi gerekir. Izgara pişirme yöntemlerinde alev ile doğrudan temas gerçekleştiğinde ette kanserojen ürünler oluşabilir. Özellikle piliç ve döner pişirme ünitelerinde yüksek sıcaklıkta alevle doğrudan temas eden ürünlerde kanserojen bileşiklerin oluşması söz konusudur. Bu nedenle, ızgara yapılan etlerin mümkün olduğunca görünen yağları ayıklanmalıdır. Izgara pişirmede temas süresinin kısaltılması için mümkün olduğunca ince dilimler kullanılmalıdır. Pişirilen et, ateşten en az 11 santimetre uzakta tutulmalıdır. Et yanmadan pişirme işlemine son verilmelidir” dediler.

Kırmızı etin faydaları
Kurban Bayramı'nın sona erdiği bu günlerde birçok evde bol miktarda bulunan etin sağlık açısından faydalarını ise uzmanlar, şöyle anlattılar: ''Et proteinlerinin biyolojik değeri, bitkisel proteinlere oranla çok daha yüksektir. Dengeli ve yeterli beslenmede protein gereksinimini sadece bitkisel proteinlerden karşılanması mümkün değildir. Bitkisel proteinlerin ete oranla emilimleri çok daha düşüktür. Et proteinleri vücutta salgılanamayan elzem amino asitleri içerir. Protein değerinin yanı sıra kırmızı et, çinko ve demir gibi mineraller ile B vitaminleri açısından da zengin bir gıda maddesidir. Özellikle B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı olduğundan yeteri kadar et tüketmeyen kişilerde B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir. Kırmızı et her koşulda beyaz etten daha fazla yağ içermez, yağlılık oranı pişirme yöntemine de bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin derisi ile birlikte yenen tavuk but ve kanatları görünen yağlarından ayıklanarak pişirilmiş kırmızı etten daha yağlı olabilmektedir.''

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.03.2026
22:03
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
26.03.2026
21:49
Bingöl`de Afet Farkındalığı İçin Kurumsal İş Birliği
Bingöl'de Afet Farkındalığı İçin Kurumsal İş Birliği
Bingöl Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim ve AFAD İl Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolüyle öğrenci, öğretmen ve milli eğitim personellerine yönelik afet bilinci eğitimleri yaygınlaştırılacak.
26.03.2026
21:32
Karlıova`da Deprem Konutları İçin Kura Tarihi Belli Oldu
Karlıova'da Deprem Konutları İçin Kura Tarihi Belli Oldu
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapımı tamamlanan toplam 232 konuttan 229'unun hak sahibi için noter kurası çekilecek. Kura çekimi 31 Mart 2026'da gerçekleştirilecek.
26.03.2026
21:20
Bingöl`de Sürü Yönetimi Elemanı Kursu Açılıyor
Bingöl'de Sürü Yönetimi Elemanı Kursu Açılıyor
Bingöl'de hayvancılığa nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce açılacak kurs için başvurular başladı. Eğitimler Nisan ayında gerçekleştirilecek.
26.03.2026
20:25
Vali Çelik`ten Bingöl Basın Konseyi`ne İade-İ Ziyaret
Vali Çelik'ten Bingöl Basın Konseyi'ne İade-İ Ziyaret
Bingöl Basın Konseyi çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Cahit Çelik, basının sorumlu yayıncılık ilkesine bağlı kalmasının önemine dikkat çekti; 'Popülizm ve etkileşim odaklı değil, doğru ve sorumlu yayıncılık ilkesiyle hareket edilmesi kıymetlidir' dedi.
26.03.2026
18:07
Kiğı`da Kerek Deresi Projesi Hayata Geçiyor
Kiğı'da Kerek Deresi Projesi Hayata Geçiyor
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için ihale süreci tamamlandı. 119 milyon TL'lik projeyle bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın