KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Temmuz 2025 Çarşamba
°C

Mantarla ilgili bildiklerinizi unutun!

Yanlış bilgiler sonucu tüketilen zehirli mantarlar ölümcül sonuçlar doğuruyor.

Mantarla ilgili bildiklerinizi unutun!
30 EKİM 2008 PERŞEMBE 09:48
0
1015
0
AA aa
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı (RSHM) Doç. Dr. Mustafa Ertek, zehirli mantarları zehirsizlerden ancak uzmanların ayırabildiğini belirterek, halk arasındaki, ''yoğurtla yenen mantar zehirlemez'', ''pişirilen mantarda zehir yok olur'' gibi yanlış inanışlar sonucu tüketilen zehirli mantarların, böbrek ve karaciğer yetmezliği, hatta ölüme kadar gidebilen olumsuz sonuçlara yol açtığına dikkati çekti.

Ertek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharın gelişiyle her yıl olduğu gibi mantar zehirlenmelerinde büyük artış olduğunu, Ulusal Zehir Danışma Merkezine son 2 ayda 147 mantar zehirlenmesi başvurusu yapıldığını bildirdi.

Halk arasındaki, ''yoğurtla yenen mantar zehirlemez'', ''pişirilen mantarda zehir yok olur'' gibi yanlış inanışlarla tüketilen zehirli mantarların, böbrek ve karaciğer yetmezliği, hatta ölüme kadar gidebilen olumsuz sonuçlara yol açtığı uyarısında bulunan Ertek, halk arasında ''hiçbir bilimsel değeri bulunmayan'' şu inanışların bulunduğunu açıkladı:

-Yoğurtla yenen mantar zehirlemez.

-Pişirilen mantarda zehir yok olur.

-Mantarın zehri, sirkeli ve tuzlu suda kaynatılarak alınır.

-Kurutulmuş mantar zehirlemez.

-Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.

-Koparıldığında rengi değişmeyen mantar zehirsizdir, iç kısmı mavileşirse zehirlidir.

-Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.

-Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse, kaşık kararır.

-Salyangozlar zehirli mantar yemez.

Zehirlenme vakalarına özellikle Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde rastlandığını anlatan Ertek, şöyle konuştu:

''Sonbahar ve ilkbahar aylarında görülen yağışlardan sonra doğada yetişen mantarlar bilinçsiz kişilerce tüketiliyor. Ülkenin hangi bölgesinde yetişirse yetişsin, doğadan toplanan mantarlar kesinlikle tüketilmemelidir. Çünkü, zehirli mantarları zehirsizlerden ancak uzmanlar ayırabilir. Normal bir vatandaş bunları asla birbirinden ayıramaz.''

BELİRTİLER

Zehirlenme belirtilerinin mantardaki zehrin niteliğine göre değiştiğini, belirtilerin bazı türlerde 2 saat, bazılarında ise 6 saatte ortaya çıktığını belirten Ertek, ''Belirtilerin 2 saat içinde ortaya çıkması hafif, 6 saat içinde ortaya çıkması ise ağır bir zehirlenme olduğunu gösterir. Ağır seyreden mantar zehirlenmelerinde koma ve sonuçta ölüme kadar giden sonuçlar görülebilir'' uyarısını dile getirdi.

Ertek, 2 saat içinde kendisini gösteren hafif zehirlenmelerde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı,bulantı ve kusma ile terleme belirtilerinin görülebileceğini kaydetti.

Ertek, mantar tüketildikten 6 saat sonra gelişen ağır zehirlenme türünde ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlarda yetmezliğe kadar gelişen sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini bildirdi.

''114 ULUSAL ZEHİR MERKEZİNİ ARAYIN''

Mantar zehirlenmelerinde tedavinin genellikle bulgulara yönelik olduğunu kaydeden Ertek, ağır vakalarda ise sadece RSHM'nden temin edilebilen ''antidot'' (panzehir) kullanıldığını söyledi.

Mantar zehirlenmesi şüphesi taşıyanların ya da böyle bir vakayla karşılaşan hekimlerin ''114'' Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden bilgi alabileceklerini vurgulayan Ertek, ''Mantar zehirlenmelerinde her yıl büyük bir artış yaşanması nedeniyle daha geniş kesimlere ulaşmak için hazırladığımız broşürleri de illere yolladık. Vatandaşlarımız bunlardan da yararlanabilirler. Ayrıca başkanlığımızın internet sitesinden mantar zehirlenmeleriyle ilgili bilgilere ulaşılabilir'' diye konuştu.

''KÜLTÜR MANTARLARI RAHATLIKLA TÜKETİLEBİLİR''

Sık sık ''kültür mantarlarının tüketilmesinde sakınca olup olmadığı'' sorusuyla da karşılaştıklarını belirten Ertek, bu mantarların zehir içermediğini ancak hijyenik koşullarda üretilmiş olmaları gerektiğine dikkati çekti. Ertek, aksi halde besin zehirlenmesiyle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.07.2025
02:42
Bingöl`de taksi ücretlerine zam!
Bingöl'de taksi ücretlerine zam!
Bingöl'de taksiciler yeni zam tarifesini duyurdu. Bugün itibariyle geçerli olacak tarifeyle nereden nereye kaç liraya gidilecek? İşte yeni tarifenin detayları…
16.07.2025
02:41
Bingöl`de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri
Bingöl'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Bingöl'de çeşitli programlar düzenlendi. 15 Temmuz demokrasi zaferinin 9'uncu yıl dönümünde şehitlikler ziyaret edilip dua edildi, akşam ise yürüyüş yapılıp demokrasi meydanında çeşitli etkinlikler icra edildi.
16.07.2025
02:38
Gazeteciler direnişin hafızasına tanıklık etti
Gazeteciler direnişin hafızasına tanıklık etti
Türkiye'nin 81 ilinden 81 gazeteci ile 41 ülkeden davet edilen 119 yabancı basın mensubu İletişim Başkanlığı organizasyonunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi'ni ziyaret etti. Sergilenen materyaller aracılığıyla o gece yaşananları yeniden hissettiklerini belirten Hakim Bayraktar; 'Bu müze, milletimizin iradesine sahip çıktığı, destansı bir direnişin hafızasıdır' dedi.
16.07.2025
02:37
Bingöl`de batarya bomba gibi patladı! İşletmeci yaralandı
Bingöl'de batarya bomba gibi patladı! İşletmeci yaralandı
Bingöl'de arızalı telefon bataryası değiştirildiği esnada patlayarak alev aldı. Tamir yapan telefoncu yaralanırken o anlar kameralara yansıdı.
16.07.2025
02:35
Bingöl dahil 64 ilde FETÖ operasyonu! 306 şüpheli yakalandı
Bingöl dahil 64 ilde FETÖ operasyonu! 306 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 günde Bingöl dahil 64 ilde FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 306 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
14.07.2025
22:25
Serdest Burkay, Vakıfbank`tan İstifa Etti
Serdest Burkay, Vakıfbank'tan İstifa Etti
VakıfBank'ta önemli görevlerde bulunan ve son olarak Ankara Ticari Müdürü olarak görev yapan Serdest (Sabır) Burkay, görevinden istifa etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın