KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Temmuz 2025 Cuma
°C

Margarin sağlıklı mı, değil mi?

Reçetelerdeki tanıdık yasak aklanmaya çalışılıyor: "Yeterli ve dengeli beslenmede margarin tüketmek yanlış değil"

Margarin sağlıklı mı, değil mi?
28 NİSAN 2008 PAZARTESİ 11:04
0
981
0
AA aa
Sağlıklı olmaya dair öğrendiğimiz ilk kurallardan belki de en önemlisi margarini hayatımızdan uzak tutmak. Ancak son günlerde hem televizyonlarda dönen reklam, hem de margarin üreticilerinin bilgi bombardımanı kafalarda soru işareti uyandırıyor. Üreticilere göre, 'margarin sağlıklı' ve tüketilmesinde sakınca yok. Margarin hakkındaki olumsuz düşünceleri yıkmaya yönelik girişim, 'doğru bilinen yanlışları' gündeme getiriyor.

Kişi başı 2.2 kg margarin yiyoruz

31 üyesi bulunan ve 12 firma temsilcisinden oluşan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği'nin (MÜMSAD) margarini 'aklamaya' yönelik çalışmasıyla, "Margarin sağlıklıdır, çünkü; tamamen bitkisel yağlardan üretilir. Margarin kolesterol ve transyağ içermez. Margarin beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin Omega 3, Omega 6 yağları içerir, A ve D vitaminleri bulunur. Margarin iyi bir enerji kaynağıdır" gibi görüşler dile getiriliyor.
Margarin, beslenmede 'olmazsa olmazlar' arasında gösterilirken, Türkiye'de kişi başına yılda ortalama 2,2 kg. margarin tüketildiği, bu miktarın İngiltere'de sekiz, Belçika'da 26, Singapur'da 45 kg. olduğunu belirtiliyor. "Margarini rahatlıkla kullanabilirsiniz" diyen MÜMSAD'a göre çocuklara sabahları margarin sürülmüş bir dilim ekmek yedirmek güne enerjik başlamalarına neden olur. MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, 2007 sonundan itibaren 'Trans Yağ yoktur' amblemi kullanmaya başladıklarını belirtiyor.

'Limiti geçmezseniz sorun yok'

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, eskiden yüzde 35 civarında olan margarindeki trans yağ oranının yeni teknolojiyle neredeyse sıfırlandığını belirtiyor.
"Bu, önemli bir gelişme. Yeterli ve dengeli beslenmede margarin tüketmek yanlış değil. Kişi aktifse enerjinin yüzde 30'unu yağlardan karşılayabilir. Limiti geçmeden şeker ve tuz da alabilirsiniz" diyen Besler, "Margarin erimez, kanda dolaşır" görüşünün bilimsel verilere dayanmadığını söylüyor.
Besler'in diğer görüşleriyse şöyle: "Amerikan Kalp Cemiyeti'ne göre yağ tüketecekseniz, 'Bu margarin mi, tereyağı mı olmalı'nın yanıtı, yumuşak margarin. Sütte, ette, peynirde ve yoğurtta doğal olarak trans yağ var. Tereyağındaki trans yağ oranı yüzde beş. Kahvaltılık margarinle tereyağı arasında ciddi fark var. Pilav yapacak veya kahvaltıda ızgara ekmeğe margarin sürerseniz sorun yok. Türkiye'de üretilen margarinlerin yüzde 90'ında trans yağ yok. Tüketici 'Trans yağ yoktur' amblemini arasın."

'Etkileri görmek için beklemeli'

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Ergene'ye göre meselenin iki yönü var: "Margarinler sıvı yağın katılaştırılmasıyla elde ediliyor. Bu katılaşma hidrojenasyon işlemiyle elde ediliyor ve hidrojenasyon sırasında trans yağ çıkıyor.

Bu yağ kalp-damar hastalıklarına yol açıyor. Son 10 yılda bu olumsuz etkiler nedeniyle margarin, trans yağı yüzde 1-2'lere indiren teknolojyle üretilmeye başlandı. Eski bildiğimiz etkileri o kadar ön planda değil. Ancak bunlar daha yeni kamuoyunun gündemine geliyor. Direk olarak kötülemek doğru olmasa da yeni teknolojiyle üretilen bu margarinlerin etkilerinin araştırılması gerekiyor. Bunun için beklemek lazım."



Hatice Yaşar/Radikal


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.07.2025
18:32
Bingöl`de aranan şahıs yakalandı, kırsalda uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de aranan şahıs yakalandı, kırsalda uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yürütülen çalışmalarda 4 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs Garip Köyü'nde yakalandı. Sağgöze Köyü kırsalında ise 1.410 kök kenevir ve silah ele geçirildi, iki şahıstan biri yakalandı.
11.07.2025
18:30
DEM Parti Önergesine Yanıt İstedi
DEM Parti Önergesine Yanıt İstedi
DEM Parti gurubundan yapılan açıklamada: 'DEM Parti Belediye Meclis grubu olarak yaklaşık 4 ay önce verdiğimiz önergeye de hala cevap verilmemiştir ve Bingöl Belediyesi yaptığı torpillerle Bingöl gençlerinin vicdanının altında kalmıştır' denildi.
11.07.2025
17:59
LGS`de 500 tam puanla Türkiye birincisi oldu
LGS'de 500 tam puanla Türkiye birincisi oldu
Bingöl merkez TOBB Cevdet YILMAZ Ortaokulu öğrencisi Ahmet Kerem Katar, 2025 Lise Giriş Sınavı'nda (LGS) 500 tam puan alarak Türkiye birincisi oldu! Sonucu 'Bingöl'ümüzü gururlandıran büyük başarı!' notuyla paylaşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'Yolun açık, başarıların daim olsun Ahmet Kerem!'
11.07.2025
17:29
Kuyuldar`dan çağrı!
Kuyuldar'dan çağrı! 'Herkesin fikrine, katkısına ihtiyacımız var'
Bingöl'ün acil çözülmesi gereken sorunlarını 'işgal, su, trafik ve deprem' başlıklarıyla sıralayan ve çözüm için kamu, sivil toplum ve halkın katılımı çağrısında bulunan Bingöl Kent Konseyi Başkanı Yunus Kuyuldar: 'Bu şehirde yaşayan herkesin fikrine, katkısına, deneyimine ihtiyacımız var. Bingöl'ü hep birlikte daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek istiyoruz' dedi.
11.07.2025
16:42
Budan Vakfı Bingöl`de 12 derslikli okul yapacak
Budan Vakfı Bingöl'de 12 derslikli okul yapacak
Protokol imza töreninde konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: 'Ahmet Bey okulun iç donanımını da tamamlayacak. Okulu araç gereçler, sıralar, akıllı tahtalarla donatacak ve devamında da okulun her tür ihtiyacı ile ilgili sürekli bizimle irtibat halinde olacak' dedi.
11.07.2025
15:45
Haftalık izinlerde yeni dönem
Haftalık izinlerde yeni dönem
İş Kanunu'na göre işçi tatil öncesi 6 gün çalışmalı ve haftanın 7. gününde 24 saat kesintisiz izin yapmalı. TBMM'de çarşamba gecesi kabul edilen kanunla turizm sektörü hafta tatili uygulamasında genel kuralın dışına çıkartıldı. Buna göre, turizm sektörü çalışanları işçiler 10 güne kadar çalıştırıldıktan sonra 11'inci gün hafta tatili yapabilecekler.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın