KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Temmuz 2026 Salı
°C

Marifet aile kurmak değil aile olmaktır

Doç. Dr. Huriye Martı: “Aile kurmak, Rabb’imizin emridir. Sadece aileyi kurmak marifet değildir, aynı zamanda geçinmek ve aile olmak da lazımdır. Eş ve evlatlarımızla aramızda sevgi olması lazım. Evlatlarımıza Allah’ın bir emaneti olarak bakmamız lazım. Onlar bizim kölemiz değil”

Marifet aile kurmak değil aile olmaktır
16 MAYIS 2013 PERŞEMBE 04:13
0
3752
0
AA aa

Bingöl Müftülüğünce ‘Onurlu Aile Onurlu Toplum' konulu panel düzenlendi. İl Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Belediye Başkan Vekili Ahmet Gündoğdu, İl Müftüsü Mecit Can, Aile ve Sosyal Politikalara İl Müdürü M. Emin Çakan, SGK İl Müdürü Muzaffer Çakar, kurum amirleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle açılışı yapılan panelde İl Müftüsü Can, kısa bir selamlama konuşması yaptı.

Bu tür etkinliklerin başta diyanet mensupları olmak üzere toplumun birçok kesiminde moral-motivasyon sağlanması açısından önemli olduğuna dikkat çeken İl Müftüsü Can, Bingöl'ün, ailevi hassasiyetler olarak Türkiye'nin önde gelen kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Müftü Can: “Bugün burada, bu sağlam aile yapımızı pekiştirmek için konuşmacı hocalarımızdan istifade edeceğiz. Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un yaklaşık bir asır önce ‘Kahve' şiirinde ele aldığı aileyi tehdit eden unsurlar günümüzde internet yoluyla evlerimize kadar girmiş durumda. Aile, toplumun temelidir. Aile ne kadar sağlam olursa, toplumda o kadar sağlam olur” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Aile İrşat Bürosu Daire Başkanı Doç. Dr. Huriye Martı ve İstanbul Baş Vaizesi Salime Eken'in panelist olarak katıldığı paneli İl Müftüsü Mecit Can yönetti.

Panelde konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Aile İrşat Bürosu Daire Başkanı Doç. Dr. Huriye Martı, ayet ve hadislerle dinde aileye verilen öneme vurgu yaptı.

MARTI: “AİLE KURMAK RABB'İMİZİN EMRİDİR”

Ailenin önemine değinen Doç. Dr. Martı: “İnsan, ailede dünyaya gelir. O aile sayesinde nasıl insan olduğunu öğrenir. Ailemiz sayesinde adam oluruz. İnsan, küçük yaşlardan itibaren anne-babasını taklit eder. Toplumumuzda ailesi olmayana acırız. Gençlerimiz biran önce aile kursun isteriz. Aile kurmak, Rabb'imizin emridir. Allah-u Teâla insanı tek yaratmamıştır. Allah (C.C.), Kur'an-ı Kerim'de ‘Bekârları evlendirin' buyuruyor. Peygamber Efendimiz da (S.A.V.) ‘Evlilik benim sünnetimdir' buyuruyor” dedi.

“EŞ OLMAK DEMEK DOST OLMAK DEMEKTİR”

Ailenin, insanı ruhen ve bedenen birçok kötülükten koruduğunun altını çizen Doç. Dr. Martı: “Yaratılışta erkek kadına, kadında erkeğe muhtaçtır. Bir kadın, sadece erkeği doyurmak, giydirmek için değildir. Aile aynı zamanda huzur verir, insanın ruhunu doyurur. Yüce Allah (C.C.) Kur'an-ı Kerim'de ‘Kendileri ile huzur bulasınız diye eşler yarattık. Aranızda sevgi, merhamet ve huzur bağları kurduk' buyuruyor. Eşler birbirine huzur vermiyorsa, yaratılış gayesine uygun hareket etmiyordur. Sadece aileyi kurmak marifet değildir, aynı zamanda geçinmek ve aile olmakta lazımdır. Bir erkek ile hanımı birbirine dosttur. Aile olmak için birbirini affetmek, birbirini hoş görmek gerekir. Eş olmak demek düşman olmak değil, dost olmak demektir. Aile ile ilgili olarak ayetlerin ve hadislerin temelinde ne var, ona dikkat edelim. İnsan, kadın ve erkek olarak Allah katında dünyanın en değerli varlığıdır” ifadelerini kullandı.

Çocukların aileye Allah'ın emaneti olduğunu belirten ve bu konuda ailelere büyük görev düştüğünü hatırlatan Doç. Dr. Martı: “Çocuklarımız bizlere Allah'ın emaneti. Emanetin sahibi bir gün hesap soracak. Aynı zamanda eşlerimizde bizlere Allah'ın bir lütfu, ikramı. Eşler birbirinin sahibi değil. Allah'ın sınırlarına dikkat etmeliyiz. Ailenin de bir emanet olduğunu unutmamalıyız. Bunun için ailede merhamet olmalı. Zaten merhamet olmayan bir yerde hayır da olmaz. O ev, cennet bahçesine dönemez. Bir insan, ailesinden nefret ediyorsa o evde huzur da olmaz” diye konuştu.

“EŞ VE EVLATLARIMIZLA ARAMIZDA SEVGİ OLMASI LAZIM”

Martı: “Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) buyuruyor: ‘Allah'ın hanım kullarına vurmayın. Sakın sizlerin eşlerinize vurduğunu görmeyeyim.' Aile yapısını incitmemek, Peygamber Efendimizin sünnetidir. O'nun merhametini de taklit etmek zorundayız. Eş ve evlatlarımızla aramızda sevgi olması lazım. Özellikle son yıllarda boşanma oranları gün geçtikçe artıyor. Günümüzde, ailemizi her zamankinden daha fazla sahiplenmeliyiz. Özellikle babaların evlatlarının ne yaptığını bilmesi ve onlara sevgi göstermesi büyük önem taşıyor. Evlatlarımıza sevgimizi gösterelim. Eşlerimizi de takdir ettiğimizi her fırsatta dile getirelim. Bunlar, ailenin geleceği açısından çok önemli” şeklinde konuştu.

EKEN: “EVLATLARIMIZ BİZİM KÖLEMİZ DEĞİL”

Martı'nın akabinde konuşan İstanbul Baş Vaizesi Salime Eken, ayet ve hadislerden kesitlerle ailenin önemine değindi.

Ailelerinin, evlatlarını sahip oldukları bir varlık, bir mal gibi görmesinin çok yanlış bir anlayış olduğunu belirten Eken: “Evlatlarımıza Allah'ın bir emaneti olarak bakmamız lazım. Bizlerin sadece, Allah'ın bize verdiği emanetlere sahip çıkmamız gerekiyor. Onlar bizim kölemiz değil. Bizler böyle bir aidiyet hakkına sahip değiliz. Evlatlarımız İnşallah, göz aydınlıklarımız, sevgimizi akıttığımız varlıklardır. Günümüzde yanlış bir anlayış var ne yazık ki. Hâlbuki çocuklarımız için en temel hak yaşam hakkıdır. Yaşam hakkını almamalıyız. Allah-u Teâla, Ayet-i Kerime'de şöyle buyuruyor: ‘Yavrularınızı açlık tehlikesiyle öldürmeyin. Sizin de onların eliyle rızkını veren biziz' Özellikle toplum olarak bu konuda büyük hassasiyet taşımamız gerekiyor” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
06.07.2026
17:33
Bingöl`de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl'de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda seyir halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle alev alan hafif ticari araç, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın