KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ekim 2026 Cuma

Marka sorunu masaya yatırıldı

‘Bingöl Balının Markalaşması’ konusunun masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Vali Köşger, hedefin, var olan kaliteyi korumakla birlikte arttırmak, diğer ballardan farkı ortaya koymak ve bu farkın Türkiye kamuoyu tarafından bilinmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Marka sorunu masaya yatırıldı
27 ARALIK 2016 SALI 23:12
0
2038
0
AA aa

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı, Bingöl Üniversitesi'nce hazırlanan “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında Bingöl balının kalitesi ve markalaşması konusunun tartışılması amacıyla toplantı düzenlendi.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü İbrahim Çapak, Arıcılar Birliği Başkanı Mehmetcan Üzer ve çok sayıda bal üreticisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmetcan Üzer, Bingöl balının markalaşması ve hak ettiği yere gelmesi için yapılması gerekenler için toplandıklarını söyledi.

VALİ KÖŞGER: “BİNGÖL BALININ ÖZELLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARMAMIZ LAZIM”

Toplantıda konuşan Vali Köşger, Bingöl balının özelliğinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, “Esas sorun şu, bal her tarafta üretiliyor. Biz, Bingöl balının bir özelliği varsa bunu ortaya çıkarmamız lazım birincisi bu. İkincisi, harcıâlem olan herkesin yaptığı bir işten farklı bir iş yapmak, yani gezgin arıcılığı 800 liraya, 900 liraya bal satılan bir ekonomik faaliyet olmaktan çıkarmak lazım.” dedi.

“Daha kaliteli, daha nitelikli ve kaliteyi, niteliği düşürmeden miktarını artırmalıyız” diyen Vali Köşger, şunları söyledi: “Yapılan arıcılık faaliyetinin sonucunda ulaşmak istediğimiz, var olan kaliteyi muhafaza etmekle birlikte kaliteyi attırmak, Bingöl balının diğer illerin ballarından bir farkı varsa bunu ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu farklı Türkiye kamuoyunun bilmesini sağlamak için faaliyetler yürütmemiz lazım ve bu farkı uzun dönemli muhafaza edecek şekilde miktarı arttırmamız lazım.”

“BİTKİ FLORASI İNCELENMELİ”

Öncelikle Bingöl'deki bitki yapısının, florasının incelenmesi gerektiğini vurgulayan Vali Köşger, “Bingöl'deki arının bal aldığı çiçek potansiyelinin özelliklerini ortaya çıkarmamız lazım. Bingöl Üniversite'mizde balı molekül düzeyinde inceleyip, menşeini ortaya çıkarabilecek kapasitede bir laboratuvar var. Bu laboratuvarda etkin olarak yaranmak ve devamında da baldaki hususiyetleri hem Türkiye kamuoyuna anlatmak hem de bu çerçevede Bingöl balını özellikle tüketim merkezlerinde tanınır hale getirmek lazım. Bunun için bir faaliyet planı belirlememiz lazım ama burada öncelikle ikna olması gereken bu işe gönül vermesi, elini taşın altına koyması gereken bal sektörüdür.” ifadelerini kullandı.

ÇAPAK; “AKADEMİK ANLAMDA BİZE DÜŞEN HER ŞEYİ YAPMAK ÜZERE BURADAYIZ”

Bingöl üniversitesi olarak akademik anlamda her türlü desteği sunacaklarını belirten Rektör Çapak ise, “Bingöl'ü bal ile biliyoruz ama nasıl bir balla. Eğer problem yoksa o zaman sorun da yok demektir. Öyle anlaşılıyor ki, Bingöl dendiğinde bal akla geliyorsa bir problem var. Daha doğrusu şöyle bir problem var? İyi yönü de var, kötü yönü de var. Balla biliniyoruz ama nasıl bir balla biliniyoruz? Kalitesiyle biliniyoruz, fakat biz bu kaliteyi ne kadar koruyabiliyoruz veya bu kalitenin belirleyici özeliği nelerdir? Hangi bitkilerden bal elde ediyoruz? Karlıova'nın mı, Kiğı'nın mı, Yedisu'nun mu, yoksa Bingöl merkezin mi balı daha iyidir? Bunu neye göre belirliyoruz. Bu tür çalışmaların mutlaka yapılması gerekiyor. Biz bunu yaptığımızda, Bingöl balını markalaştırdığımızda, yerel patentini aldığımızda kalite olarak öne çıktığımızda reklamını iyi yapacağız, dolayısıyla halihazırda kilosunu 40-50 liraya sattığımız balı belki 700-800 liraya satacağız. Belki tüketim az olacak kaliteli bal elde ederken, ama elde edeceğimiz kazanç çok daha fazla olacak. Bu yönüyle hem üniversitemizi, hem de ilimizi bal açısından öne çıkarmış olacağız. Tabi pilot il seçilmemiz sadece balla ilgili çalışmalar yapacağımız anlamına gelmiyor, birçok projemiz var.” diye konuştu.    

BAŞKAN BARAKAZİ: “SAHTE BALIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Barakazi ise, öncelikle piyasaya sahte bal sürerek, Bingöl balının imaj kaybına uğramasına neden olan kişilerin tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bingöl balına yönelik kanaatlerin gittikçe olumsuz yöne doğru kaydığını ifade eden Barakazi, “Biz her ne kadar bal ile anılıyorsak da bazı esnaf arkadaşlarımız, İran'dan veya değişik ülkelerden sahte alıp getirip Bingöl balıyla karıştırarak piyasaya sunuyorlar. Bunu kar amacıyla yapıyorlar ama Bingöl balını orta ve uzun vadede vuracak faaliyetlerdir bunlar. Aslında sahte bal satan esnaflar, Bingöl balının değer kaybetmesiyle ileride en büyük zararı kendisi görecektir” dedi.

“DENETİM KOMİSYONU OLUŞTURULMALI”

Barakazi, “Ben öncelikle piyasaya Bingöl balı diyerek sahte bal süren esnafların bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini düşünüyorum. Markalaşma konusunda yapılacak çalışmalar üniversite eksenli yürüyecek, bu konuda bizlerde üzerimize düşen her türlü desteği vereceğiz. Şunu da belirtmek istiyorum, sahte bal satan esnaflara yönelik denetim komisyonu oluşturulmalı ve denetim yapılmasının ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Toplantı, bal üreticileriyle yapılan fikir alışverişle son buldu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.10.2026
16:49
Becerekli:
Becerekli: 'Bingöl'de engellilerin önündeki engel bitmiyor!'
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Bingöl'de engelli bireylerin ulaşım ve erişilebilirlik alanında yaşadığı sorunlara dikkat çekerek yetkililere çözüm çağrısında bulundu.
15.10.2026
16:33
'Beyaz bastonun önündeki engeller kaldırılsın'
Bingöl Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Bahattin Tüz, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, görme engelli bireylerin bağımsız ve güvenli yaşamı için erişilebilirliğin artırılması çağrısında bulundu. Tüz, kaldırımlardan toplu taşımaya, kamu hizmetlerinden dijital sistemlere kadar birçok alanda somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
15.10.2026
15:39
ATAK Bingöl İl Başkanlığına Menderes Güner atandı
ATAK Bingöl İl Başkanlığına Menderes Güner atandı
Güner, afet bilincinin artırılması, gönüllülük faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve arama kurtarma çalışmalarına destek verilmesi amacıyla kurumlarla iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.
15.10.2026
15:13
Benzine indirim geliyor!
Benzine indirim geliyor!
Akaryakıtta beklenen indirim için geri sayım başladı. Benzinin litresinde 5 lira 65 kuruşluk düşüş öngörülürken, indirimin gerçekleşmesi halinde 50 litrelik bir depoda 282,50 TL, 60 litrelik depoda 339 TL tasarruf sağlanması bekleniyor.
15.10.2026
14:07
Ticaret Bakanlığı`ndan taksitli satışlara yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı'ndan taksitli satışlara yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı'nın taksitli satışlara ilişkin düzenleme yetkisi genişletildi. Yeni yönetmelikle satış sonrası taksitlendirme ve ödeme erteleme işlemleri de kapsama alınırken, taksit sayısı ve sürelerine ilişkin yeni bir sınır henüz belirlenmedi.
15.10.2026
13:45
Karlıova`da sokaklar göle döndü!
Karlıova'da sokaklar göle döndü!
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde gece etkili olan sağanak yağış, cadde ve sokakları su altında bıraktı. İş yerlerine ulaşmakta zorlanan esnaf, tıkanan mazgalları kendi imkânlarıyla açmaya çalıştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın